3 milyon kitap dağıtıldı
Lojistik sektörüne nitelikli eleman yetiştirmek ve eğitimin desteklenmesi amacıyla üniversitelerde bölümler kurulurken ücretsiz kitap dağıtımları yapılıyor. İlki 2000 yılında TNT Ekspres Türkiye tarafından gerçekleştirilen kitap toplama kampanyasıyla, sekiz yıl içinde 2 milyon 700 bin kitap toplandı ve bu kitaplar 1439 okula gönderildi. Hava ve deniz taşımacılığında hizmet veren DHL Global Forwarding ise, 'Çok Amaçlı Toplum Merkezi' işbirliğiyle Güneydoğu'da 42 öğrencinin eğitimine katkı sağlıyor. Ayrıca Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ile işbirliği başlatan DHL, sıtmayla mücadele gibi projelere finansal katkı sağlayarak, çocuk ölümlerinin azalmasını hedefliyor. Sıcaklığa duyarlı aşıların depolanma ve dağıtımlarında da destek olan DHL, Türk Kızılay'ının kan toplamak için başlattığı 'Kanımızın Yetmemesi Kanımıza Dokunuyor!' kampanyasına da destek veriyor. DHL Gönüllüleri, 2007'de ofislerine yerleştirdiği çekirdek toplama kutularında, meyve çekirdeklerini toplamaya başladı.
Çalışanlarını, tükettikleri meyve çekirdeklerini atmak yerine toplayarak Tema Vakfı'nın kurutulmuş çekirdekleri toplama kampanyasına katılan DHL, böylece çekirdeklerin çöpe gitmesi engellenerek, ağaca dönüştürülmesini sağladı.
İnsan kaynağı için yarış
Sosyal sorumluluğa önem veren firmalardan biri olan Mars Logistics de 2003'ten bu yana 'Üniversitelerarası Lojistik Vaka Yarışması' düzenliyor. Bu kapsamda sektöre önemli ölçüde insan kaynağı kazandırılıyor.
Söz konusu yarışmayla her yıl Türkiye'den 1000'in üzerinde üniversite öğrencisi, kendilerine verilen bir lojistik vakayı, geliştirdikleri özgün fikir ve projeleriyle çözümlemek için çalışıyor. Firma ayrıca 2006 - 2007 döneminde İstanbul Üniversitesi Bayan Voleybol Takımı'nın da sponsorluğunu üstlenerek, spora destek verdi.
Poşetten okul yapılıyor
MNG Kargo ise 'Kargo Poşetlerinin Geri Dönüşümü' projesiyle eğitim ve çevre konusundaki sorumlulukları aynı çalışmada yürütüyor. Deniztemiz TURMEPA Derneği ile birlikte yürütülen proje kapsamında Türkiye'de bir ayda üretilen yaklaşık 20 milyon adet plastik kargo poşeti toplanıyor.
Lisanslı firmaların geri dönüştürdüğü poşetlerden gelir elde edilmesi amaçlanırken, gelirin Milli Eğitim Bakanlığı'nca belirlenecek ve ihtiyaç duyulan yerleşim merkezlerinde okul yapımı için harcanacağı kaydediliyor. Uluslararası ekspres taşımacılık hizmeti sağlayan TNT ise, 2003'ten bu yana Birleşmiş Milletler'in Dünya Gıda Programı'na destek olurken, 'Okul Besleme Programları-Gönüllülük' projesine çalışanlarıyla sağlığa katkıda bulunuyor.
Taraf