Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Dünyadan / ICTNİN YÜK LOJİSTİĞİ VERİMLİLİĞİNİ ARTIRMASI BEKLENİYOR

ICTNİN YÜK LOJİSTİĞİ VERİMLİLİĞİNİ ARTIRMASI BEKLENİYOR

ICTNİN YÜK LOJİSTİĞİ VERİMLİLİĞİNİ ARTIRMASI BEKLENİYOR25.02.2009

Avrupa’da geçen hafta bir konferansta bir araya gelen uzmanlar, ulaşım modlarının tümünde entegre bir Avrupa ICT sisteminin, mevcut bireysel girişimlerin yük bilgi sistemlerini keşfetmede nasıl yardımcı olacağını gösterdiler. Lojistik temsilcileri, nakliye ve IT firmaları araştırmacı ve kamu taraflarıyla birlikte, başarılı e-yük uygulamasının örneğini paylaştılar.

 

Alman Soptim’den Markus Brozo, yük taşımacılığında, değişik taşıma modlarının bağlantılı olmasına ihtiyaç duyduklarını söyledi. Soptim’in geçtiğimiz günlerde Belçika’dan Romanya’ya kadar doğu - batı arasındaki yük akışında ihtiyaç duyulan iletişim sorunlarını çözmeyi gözeten Retrak adlı bir projeye dahil olduğunu açıklayan Brozo, ancak pek çok teknik engeller ve sınırlamalar gibi dil sorunların bulunduğunu dile getirdi. EurActiv’de yer aalan habere göre, Brozo, demiryolunu örnek vererek, farklı iletişim, güvenlik ve gerilim sistemlerine yönlenebilineceğine dikkat çekti.

 

Jonathan Scheele’in tespitleri

Diğer yandan, Avrupa Komisyonu direktörü Jonathan Scheele, Trans-Avrupa Ulaşım Ağı (T-TEN) ve co-modalite için yeni bir altyapı kurularak sorunların çözülebleceğini öne sürdü.

Jonathan Scheele, politikacıların yeni tünel ve terminal gibi şeyler inşa edip kurdele kesmeyi seveceklerine, lojistik zincirini kullanarak mevcut şeyleri daha iyi kullanmalarının doğru olacağını sözlerine ekledi.

Scheele’e göre yük taşımacılığının neresinde büyük miktarda bilgi varsa, orada sistemler arasında karşılıklı operasyon, kullanışlılık ve bilgi değişimi imkansızdır.

 

Mevcut koşullarda e-yük için en büyük engelin ne olduğuna da değinen Scheele; “eğer bir operatör kendi sistemini geliştirdiyse, bu durum o firma için gerçekten iyi bir rekabetedebilirlik anlamına geliyor” dedi. Scheele, mevcut sistemlerde sermaye ve entelektüel sermaye haklarının çok üzerinde durulmaması gerektiğini de savundu. 

 

“Rakipler, gerektğinde birlikte çalışmalı”

Komisyon’un çözümlerde entegre bir sisteme doğru hareket edilmesinde ısrar ettiğini kaydeden Scheele, vu sistemlerin pratik ve açık olması ve kullanıcıları ile kendisi için değer yaratması gerektiğini vurguladı.

Scheele, kısaca, sistemdeki tarafların –rakipleri olsa dahi- biribirlerine güvenmesi ve sistemin daha etkin kullanılması için birlikte çalışmaya hazır olmaları gerektiğini söyledi.

 
Lojistikhaber
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr