Ulusoy Uluslararası Yatırım Holding Entegre Lojistik Hizmetler Genel Müdürü Cem Kumuk ile birlikte bir basın toplantısı düzenleyerek, global krize nasıl baktıkları, bu süreçte iç ve dış lojistik pazarlarda nasıl büyümeyi düşündükleri, nasıl adım atacakları ve yeni açılımları hakkında açıklamalarda bulundu. Alican Ulusoy, bir kaç ay önce üçe bölünen Ulusoy grubunun içinde lojistik kısmını almayı tercih etti. Bu tercihinde şu an Ulusoy Uluslararası Yatırım Holding CEO’su Celal Doluel’in de etkili olduğu tahmin ediliyor. Kurumsallaşmasını 4 ay önce başlatan ve faaliyetlerini sürdüren Ulusoy Lojistik, bu süreci Mayıs–Haziran 2009’da tamamlamayı planlıyor.
Cem Kumuk’un genel müdürlüğü ile yoluna devam etme kararı alan Ulusoy Lojistik, butik işleri birleştirip bir ölçek yaratmayı amaçlıyor. Perakende, sağlık, hazır giyim–tekstil lojistiğine ağırlık vermeyi amaçlayan Ulusoy Lojistik, yatırımlarını proje bazlı lojistik servislere göre yapmakta kararlı. Firma, buna göre de insan kaynakları oluşturup, altyapı modernizasyonuna gidecek ve yeni yatımlar yapacak. Sabiha Gökçen Havalimanında 40 bin metrekarelik yeni bir depo yatırımına gidecek olan Ulusoy Lojistik, 2008’de forwarding servislerle Türki Cumhuriyetler ve Rusya’ya 1.500 araç servisi gerçekleştirdi.
2009’da 100 araç almayı planlıyor
Genel kargo taşımaları için 200 aracı bulunan firma, 2009’da 100 araç daha alarak 300 adetlik bir filoya sahip olmayı planlıyor. Şu an Shell ile anlaşan Ulusoy Lojistik, Shell’e ait yakıt istasyonlarına servis sunuyor. Shell’e verdiği servis ağırlıklı olmak üzere bu alana 15 milyon dolar yatırım yapan Ulusoy Lojistik, kriz sürecinde borçsuz ve kendi öz kaynaklarına dayandığı için kendisini şanslı görüyor.
Ulusoy Lojistik’in bir lojistik firması satın alma görüşmeleri sürüyor
İngiltere ve Almanya’da da yatırımları bulunan Ulusoy Lojistik, buralardaki yapılanmasını yeniden ele alıyor. Dışarıda da yeni ortaklıklara yelken açan firma, içeride “çok büyük” bir lojistik firmayla görüşüyor. Söz konusu firmanın adı verilmedi, ancak, birleşme veya satın alma çalışmalarının belli bir aşamaya geldiği kaydedildi.
Eski büyüme oranları hayal olacak
Son zamanlarda adet olduğu üzere öncelikle krize değinen Doluel, “Kriz yeni dünyanın yaşama biçimidir” dedi. Doluel’e göre, günümüze kadar yaşanan büyüme oranları bir hayal olacak. Krizin hiç bir sektörde yıllık yüzde 10, 20, 30’ları dahi aşan büyümelerin yaşanamayacağını gösterdiğini dile getiren Doluel, çünkü dünyanın değiştiğini, bunu anlayanların ve uyum sağlayanların ayakta kalacağını, anlamayanların, devlette olsa varlığını sürdüremeyeceğini öne sürdü. Bu noktaya küçük olsun benim olsun anlayışıyla gelindiğini savunan Doluel, piyasada bilinçsizce, öz kaynağa dayanmayan dağıtım merkezi enflasyonu yaşandığını söyledi.
Gelecekte lojistik pazarı nasıl olacak?
Celal Doluel, krizle birlikte dünyadaki yeni yaşama biçiminin lojstik pazarında ne anlama geleceğini şöyle özetledi: “Büyükler daha da büyüyecek. Örneğin, en küçüğünün bile filo adedi 500’den fazla olacak. Ciroları düşük kalacak, ama sürümden kazanacaklar.”
Satış ve pazarlamayı da lojistikçiler yapacak
Lojistikte gelinecek aşamalar hakkında da bilgi veren Doluel, express servisler hariç standart kargo iş anlayışlarının daha fazla ayakta kalamayacağını öne sürdü. Doluel, yeni bir dağıtım lojistiğinin Türkiye’de başlayarak 2 yıl içinde amacına ulaşacağını söyleyerek, “akşam saat 19’dan sonra kargo almıyorum gibi standartlarla iş yapmak kalkacak. Satış ve pazarlamayı dahi lojistik firmaları yapmaya başlayacak” dedi.
Butik taleplerle ölçek oluşturacak
Ulusoy Lojistik’in lojistik pazarlarda nasıl büyümeyi düşündüğü ve hangi modellere dayanarak adım atacağı yönündeki bir soruyu cevaplayan Uluslararası Yatırım Holding Entegre Lojistik Hizmetler Genel Müdürü Cem Kumuk, dünyanın “çılgınca” bir ölçek - toplu üretim ve tüketim–ekonomisi yaşadığını, ancak, şu anda taleplerin daraldığını, dolayısıyla tedarik zinciri yönetiminin değişmez kuralı olan, maliyetleri düşürecek yeni ölçek yaratmak gerektiğini söyledi. 3PL için müşterilerle artık ölçek yaratmanın kolay olmadığını vurgulayan Kumuk, tedarik zinciri yönetiminde rakiplerle bir araya gelerek hareket etmenin zamanının geldiğini vurguladı.
Alış-veriş merkezlerinin aldıkları lojistik hizmetleri ve bu hizmetleri sunanların daha optimum maliyetler için, rakip de olsalar, bir araya getirmeyi buna örnek gösteren Kumuk, bu yönde bir oluşum için çalıştıklarını da kaydetti. Otomotiv lojistiğinde yaşanan sıkıntılara dikkat çeken Kumuk, “örneğin şu an otomotiv lojistiği sunucuları ciddi sıkıntıda. Müşteri portföyü sağlam olmayan bir sürü firma var. Biz böyle yapmayacağız dedi.
Türkiye’de lojistik servislerde maliyetleri ölçülemeyen bir pazarın oluştuğunu savunan Kumuk, gerek dağıtım merkezleri, gerekse filolarda atıl kapasitelerin ve öz kaynağa dayanmayan yapıların arttığını, piyasanın ölçülemeyen maliyetlerle iş yaptığını, dolayısıyla krizde “tatsız çöküşlerin” olacağını vurguladı.