Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Karayolu / HURDA ARAÇLARIN EMEKLİLİK MALİYETİ 500 MİLYON LİRA

HURDA ARAÇLARIN EMEKLİLİK MALİYETİ 500 MİLYON LİRA

HURDA ARAÇLARIN EMEKLİLİK MALİYETİ 500 MİLYON LİRA12.02.2009
Trafikteki 30 yaş ve üstü kamyon, çekici ve otobüsler 500 milyon TL maliyetle "emekli" olacak. Kara Ulaştırması Genel Müdürü Talat Aydın, bu amaçla 1979 model ve öncesine ait araç sahiplerine ortalama 5-5.5 bin TL ödeme yapılacağını ve bu araçların hurdaya ayrılacağını söyledi. Bunun için öncelikle araç sahiplerine ait Motorlu Taşıt Vergisi (MTV) ve faizlerinin silinmesine yönelik tasarının yasalaşmasının bekleneceğini belirten Aydın, böylece 100-120 bin hurda aracın trafikten çekileceğini ifade etti.
 
Kapsamda 165 bin araç var
Referans'ın sorularını yanıtlayan Kara Ulaştırması Genel Müdürü Aydın, daha önceden 1972 model ve öncesine ait araçlara yönelik bir düzenleme yapıldığını ve 1.402 aracın ise belirlenen bedel karşılığında alındığını söyledi. Bu kapsamda o dönemde 8 milyon TL harcandığını anlatan Aydın, MTV borçları nedeniyle çoğu araç sahibinin aracını vermek istemediğini kaydetti. Bu nedenle Maliye Bakanlığı ile ortak bir çalışma yapıldığını ve borçların affına yönelik bir tasarı hazırlanarak Bakanlar Kurulu'na gönderildiğini kaydeden Aydın, düzenlemenin çıkmasından sonra hurda araç projesinin kapsamının da genişletileceğini belirtti. Aydın, önceki düzenlemenin süresinin bittiğini ve bu nedenle affa yönelik yasayla birlikte yeni bir tebliğ hazırlayacaklarını anlatarak, bu defa 1979 model ve öncesine ait araçların hurda araç kapsamında alınacağını ifade etti. Aydın, bu kapsamdaki 30 yaş ve üstü araç sayısının yaklaşık 165 bin olduğunu ancak buna başvuracak araç sayısının 100-120 bin olmasını beklediğini anlattı.
 
Döner sermayeden karşılanacak
2007 yılının sonundaki düzenlemede 1972 model ve üstü taşıtların ağrılığına göre bir satış fiyatı belirlenmişti. Bu dönemde araçların ağırlığına ve yaşına göre 2.400-7.200 TL arasında bir ödeme yapılması öngörülmüştü. Aydın, bu rakamlarda artırıma yönelik bir değişikliğe gidilmeyeceğini ve bu iş için ayrılan 500 milyon TL'lik bütçeye göre bir fiyatlandırma yapılacağını anlattı. Aydın, hurda araç alımının maliyetinin ise döner sermayeden karşılanacağını belirterek, döner sermayenin lisanslama faaliyeti karşılığında alınan ücretlerden oluştuğunu kaydetti. Aydın, önceki dönemde alınan hurda araçların ise Makine ve Kimya Endüstrisi'nin 3 ayrı hurda toplama merkezinde işlem gördüğünü anlattı. Aydın, bu araçların 2 bin TL bile etmeyecekken, devletin bu teşviği ile hem MTV borçlarının silineceğini hem de can güvenliğinin sağlanacağını ifade etti. Aydın, bu araç sahiplerinin ortalama MTV borçlarının ise 5-6 bin TL'den oluştuğunu kaydetti.
 
 
Araç muayene periyodunu uzatacak düzenleme yolda
Kara Ulaştırması Genel Müdürü Talat Aydın, araç muayene istasyonları ile ilgili sorunların büyük oranda çözüldüğünü belirterek, büyük yoğunluğun ise daha çok Aralık aylarında yaşandığını kaydetti. Aralık ayından bir sonraki enflasyon döneminde bugüne kadar MTV oranlarının artıyor olması nedeniyle, tüketicilerin daha çok Aralık ayında araç alım yoluna gittiğini anlatan Aydın, ocak ayında satılan aracın 2 katından fazlasının aralık ayında satıldığını ifade etti. Bu nedenle araçların periyodik muayene zamanlamasında da aylara göre bir dengesizlik oluştuğunu söyleyen Aydın, buna yönelik bir regülasyona gidileceğini anlattı. Bu konuda henüz çalışıldığını ifade eden Aydın, "Örneğin 12 ayda bir muayene edilecek bir aracın bir sonraki muayenesini 13 aydan sonra gel diyeceğiz. 24 aylık olanlara 26 ay sonra gelmesini söyleyeceğiz" dedi. Aydın, araç muayene istasyonlarındaki doluluğun çift vardiya yaptırılarak aşıldığını belirterek, 15 Mart tarihinden itibaren de randevulu sisteme geçileceğini vurguladı.
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr