Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / TCDD-GÜNEY KORE DEMİRYOLU MUTABAKAT ZAPTI İMZALANDI

TCDD-GÜNEY KORE DEMİRYOLU MUTABAKAT ZAPTI İMZALANDI

TCDD-GÜNEY KORE DEMİRYOLU MUTABAKAT ZAPTI İMZALANDI20.06.2019
TCDD Genel Müdürü Ali İhsan Uygun ve Güney Kore Demiryolu Şebekesi İdaresi Başkan Yardımcısı Jun, Man-Kyung tarafından, “TCDD ile Güney Kore Arasında Demiryolu Alanındaki İşbirliğinin Geliştirilmesine İlişkin Mutabakat Zaptı” 18 Haziran 2019 Salı günü, TCDD Genel Müdürlüğü Büyük Toplantı Salonu'nda imzalandı.

UYGUN: “Mutabakat Zaptı, Gelecekteki Muhtemel İş Birliklerine Vesile Olacak”

İmza töreninde konuşan TCDD Genel Müdürü Ali İhsan Uygun, iki ülke arasında tarihi derinlikleri olan dostane ilişkilerin, her alanda artarak devam ettiğini vurgulayarak, 2017 yılında iki ülkenin Ulaştırma Bakanları tarafından Demiryolu Sektörü İşbirliği Mutabakat Zaptı imzalandığını hatırlattı.

Uygun, “Bu gün ise Teşekkülümüz ve Güney Kore Demiryolu Şebekesi İdaresi arasında “Demiryolu Alanındaki İşbirliğinin Geliştirilmesine İlişkin Mutabakat Zaptı”nı imzalamak üzere bir araya gelmiş bulunmaktayız.

Bugün imzalayacağımız Mutabakat Zaptı, Sayın Bakanlar tarafından imzalanan söz konusu Mutabakat Zaptı'nın uygulanmasına yönelik en büyük adımlardan biri olacaktır.” dedi.

İki ülke arasında demiryolları alanındaki işbirliğinin 2006 yılına kadar uzandığını söyleyen Uygun, Adapazarı'nda TCDD ve Güney Koreli şirketlerin de hissedarları arasında bulunduğu HYUNDAI-EUROTEM şirketi kurularak, demiryolu araçlarının ülkemizde üretilmesine başlandığını kaydederek, “İki ülke arasında demiryolu alanındaki işbirliğinin ilk somut meyvesi olan HYUNDAI-EUROTEM tesislerinde ülkemizin ihtiyaçlarına yönelik hafif raylı araçlar, elektrikli tren setleri ve modern metro araçlarının üretimi devam etmektedir.” şeklinde konuştu.

TCDD Genel Müdürü Ali İhsan Uygun sözlerini, “Olumlu sonuçlar doğuracağına ve gelecekteki muhtemel işbirlikleri için bir vesile olacağına inandığım Mutabakat Zaptı'nın, ülkelerimiz ve demiryolu idarelerimiz adına hayırlı olmasını diliyorum.” diye tamamladı.

MAN-KYUNG: “Gelecekte Çok Daha İyi İşler Yapacağımıza İnanıyoruz”

Güney Kore Demiryolu Şebekesi İdaresi Başkan Yardımcısı Jun, Man-Kyung ise, Türkiye'de olmaktan dolayı duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Man-Kyung, “Türkiye 1950 yılında Kore Savaşı sırasında bize en çok ordu gönderen ülkelerden birisiydi. Kore'nin bağımsızlığını kazanmasına yardımcı olmuştur. Bunun için de Türkiye'ye bir kez daha teşekkürlerimizi sunuyoruz. Ayrıca 2002 dünya kupasında da Türkiye ile Güney Kore milli futbol takımları karşılaşma yapmıştır.” diyerek iki ülke arasındaki tarihi bağlara vurgu yaptı.

Başkan Yardımcısı Man-Kyung, “Türkiye ile Kore arasında bir 2017 yılında iki ülkenin Ulaştırma Bakanları tarafından Demiryolu Sektörü İşbirliği Mutabakat Zaptı imzalanmıştır. TCDD ve daha ötesinde iş birlikleri içinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na da bir kez daha teşekkürlerimizi sunuyoruz.  Güney Kore olarak yüksek hızlı demiryolları konusunda tecrübelerimiz var. Hava alanlarına hızlı demiryolu bağlantısı tecrübelerimiz var. Bu konularda sizinle iş birliği yapmak istiyoruz. Gelecekte Türk yetkililer ile birlikte çok daha iyi işler yapacağımıza inanıyoruz.” temennisinde bulundu.

Konuşmaların ardından “TCDD ile Güney Kore Arasında Demiryolu Alanındaki İşbirliğinin Geliştirilmesine İlişkin Mutabakat Zaptı” TCDD Genel Müdürü Ali İhsan Uygun ve Güney Kore Demiryolu Şebekesi İdaresi Başkan Yardımcısı Jun, Man-Kyung tarafından imzalandı.

Taraflar, karşılıklı hediye ve plaket takdiminde bulundular.

Kaynak: www.tcdd.gov.tr
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr