Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / GEBZE-HALKALI BANLİYÖ HATLARI AÇILDI

GEBZE-HALKALI BANLİYÖ HATLARI AÇILDI

GEBZE-HALKALI BANLİYÖ HATLARI AÇILDI13.03.2019Gebze-Halkalı Banliyö Hatlarının açılış töreni Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın teşrifleri ile 12 Mart 2019 Salı günü, İstanbul Kartal Meydanı'nda gerçekleştirildi.

Törende konuşan Erdoğan, İstanbul'u bir ucundan, Marmaray'la boğazın altından geçip, diğer ucuna kadar giden banliyö tren hattının Türkiye ve İstanbul'a hayırlı olmasını diledi.

ERDOĞAN: “Gebze-Halkalı banliyö tren hattı İstanbul trafiğinde çok önemli bir rahatlamaya yol açacaktır”

Gebze-Halkalı banliyö tren hattı ile 185 dakikada kat edilebilen mesafenin 115 dakikaya ineceğini belirten Erdoğan, hattın günde 1 milyon 700 bin yolcu taşıyacağı bilgisini verdi.

Erdoğan, İstanbul'un tam 10 ilçesinin doğrudan kullanma imkânı olan ve Marmaray'la birlikte 43 istasyondan oluşan bu hattın, metro, tramvay ve deniz hatlarıyla entegrasyonu ile İstanbul trafiğinde rahatlamaya yol açacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, hatta çalışacak 440 araçtan 300'ünün Türkiye'de üretilmesinden ayrıca iftihar ettiğini dile getirerek, “Eskiden tren hatları Anadolu yakasında Haydarpaşa'ya kadar geliyordu. Avrupa Yakası'nda da Sirkeci son duraktı. Biz Marmaray'ı inşa ederek bu iki tren hattını birleştirmiş olduk. Bir diğer önemli raylı sistem bağlantısını da Yavuz Sultan Selim Köprüsü bünyesinde kuruyoruz. İnşallah her iki taraftaki metro hatları tamamlandığında, onu da devreye alacağız.” dedi.

Bugüne kadar yaklaşık 8,5 milyar lira harcanan Gebze-Halkalı banliyö tren hattının İstanbul'a kazandırılmasında emeği geçenleri tebrik eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hat ile İstanbul'un 170 kilometre olan raylı sistem uzunluğunun, 233 kilometreye çıkartıldığını söyledi.

TURHAN: “Gebze-Halkalı Banliyö Projesi, İstanbul'un tüm raylı sistemlerini birleştiren ana omurgadır.”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı M.Cahit Turhan ise törende yaptığı konuşmada, projenin hayata geçirilmesinden dolayı büyük memnuniyet duyduklarını belirterek, "Asrın projesi Marmaray'ı tamamlayacak ve bizleri kesintisiz bir İstanbul banliyö hattına kavuşturacak Gebze-Halkalı Banliyö Hattı'nın açılış törenine katıldığınız, bizimle aynı sevinci paylaştınız ve bu tarihi ana tanıklık ettiğiniz için teşekkür ediyorum, saygılar sunuyorum." dedi.

İstanbul'un şehir olduğu günden bu yana dünyanın en büyük ve muazzez kentlerinden biri olduğunu dile getiren Turhan, "Bugün de dünyanın en büyük şehirlerinden birisi olan İstanbul için tarihin her döneminde büyük projeler düşünülmüştür. Bu noktada bizler de, Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda göreve geldiğimizden bugüne kadar daha gelişmiş ve sorunsuz bir altyapıya sahip İstanbul'a ulaşmak için gece gündüz çalışıyoruz." diye kaydetti.

Konforlu yolculuklara olanak sağlayan ulaşım şebekelerini bir bir hayata geçirdiklerini belirten Turhan, gelişmiş bir şehirde raylı sistem altyapısının büyük önem taşıdığını ve tüm hatları boğazın altından birbirine bağladıklarını dile getirdi.

Turhan, "Gebze-Halkalı Banliyö Projesi İstanbul için sadece bir banliyö demiryolu hattı değil bu hat İstanbul'un tüm raylı sistemlerini birleştiren ana omurgadır. Marmaray'ı da içinde bulunduran bu hatta hem metro ve yüksek hızlı tren hatlarını hem de yük treni hatlarını birbirine entegre ediyoruz, bağlıyoruz. Artık İstanbullular demiryollarında kesintisiz seyahat edebilecek." dedi.

Bakan Turhan, bunu sağlayabilmek için Marmaray'la birlikte 43 istasyon inşa ettiklerini ifade ederek, Gebze-Halkalı demiryolu hattı projesinde 2 hat üzerinden Marmaray'la bütünleşik olarak kent içi banliyö işletmesi yapılacağını ve üçüncü hat üzerinden ise şehirlerarası yolcu ve yük trenleriyle yüksek hızlı tren işletmesi yapılabileceğini söyledi.

“Pekin'den Londra'ya kesintisiz demiryolu bağlantısı”

Toplam 13 istasyondan da 16 adet metro ve tramvay hattına bağlantı sağlanacağının belirten Turhan, "Banliyo ile Üsküdar-Sirkeci arası 4 dakikada, İstanbul'un iki yakasında Gebze-Halkalı arası 115 dakikada alınabilecek. Bostancı ile Bakırköy arası 37 dakikaya düşecek. Hızlı tren Gebze, Pendik, Maltepe, Bostancı, Söğütlüçeşme, Haydarpaşa, Bakırköy ve Halkalı'da durabilecek. Yük trenleri için de Pekin'den Londra'ya kesintisiz demiryolu bağlantısı sağlanmış olacak. Yük trenleri gece saatlerinde boğaz geçişini kullanarak Asya-Avrupa arasında taşımacılık yapabilecek."  diye söyledi.

İstanbul'a ve Anadolu'ya birçok eser kazandırdıklarını aktaran Bakan Turhan, "Sayın Cumhurbaşkanımızın yüksek vizyonu ve yol göstericiliği ile İstanbul'a ve Anadolumuza kazandırdığımız eserler ortada. Bizim politikalarımız, bizim vizyonumuz, bizim ideallerimiz işte bu yollarda, bu köprülerde bu hızlı tren hatlarında, açtığımız havalimanlarında, dağları delen yaptığımız tünellerde." ifadelerini kullandı.

"Projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum"

Bakan Turhan, projede emeği geçen herkese teşekkür ederek, "Planlama aşamasından projesine, inşasından müşavirliğine her aşamasında emeği geçen herkese, işçilerimize ve mühendislerimize teşekkür ediyorum. Benden önceki bakan arkadaşlarıma, yine bu projenin başlangıcından bitimine kadar her türlü desteği veren kamu kurumlarımıza, valilerimize, belediye başkanlarımıza teşekkür ediyorum. Hepsinden önemlisi bu projenin yapım süresince gösterdiği sabır, tahammül ve olgunluğu için saygıdeğer İstanbullulara, sizlere teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Açılışın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gebze-Halkalı banliyö tren hattındaki ilk seferi, makinist koltuğunda gerçekleştirdi.

Kaynak: tcdd.gov.tr
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr