Lojistik sektörü ekonomik krizin ardından zor günler geçiriyor. Sektörde kasım-aralık arasında yüzde 25'e varan daralma Ocak 2009'da yüzde 40'a ulaştı. Balnak Lojistik Grup Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Aygüler, "Şu anda zararına çalışıyoruz. Fiyatın artabilmesi için arzın küçülmesi lazım" dedi.
Ekim ayından bu yana sektörün ciddi sıkıntı içinde olduğuna dikkat çeken Aygüler, hava kargo hizmetlerinin yüzde 97'sinin yolcu uçakları vasıtası ile verildiğini, bu yüzden krizden çok etkilenmediğini ifade ederek krizin en fazla deniz ve kara yolu taşımacılığını vurduğunu kaydetti. Aygüler, "Gemi sahipleri ve kara yolcular vurgun yemiş vaziyetteler. Bir de kara yolu taşımacılığındaki arz fazlası hesaba katıldığında fatura büyüyor. Türkiye'de talep az, taşımacı fazla. Bu yüzden fiyatlar yerlerde sürünüyor. 2009'un kötü geçeceği kesin, umarım 2010 da 'kayıp yıl' olmaz" şeklinde konuştu.
Kriz sürecinde doğal bir eleme olacağına inanmadığını, sektörün sağlıklı olabilmesi için fiyatların artması gerektiğini dile getiren Aygüler, "Elbette bazı şirketler kriz sırasında sektörden çekilmek zorunda kalacak. Ama bu, sektörün daha sağlıklı hale geleceği anlamına gelmiyor" değerlendirmesinde bulundu.
Lojistik üs hayali de bitti
Türkiye'deki ulaştırma politikalarının sektördeki arzı şişirdiğini ve sektörün önünü tıkadığını dile getiren Aygüler, Ulaştırma Bakanlığı'nın son 20 yılda her lojistik işi yapmak isteyene araç alma zorunluluğu getirdiğini ifade etti. Türkiye'de bu kadar büyük bir taşıyıcı filosu bulunmasının baş suçlusunun Ulaştırma Bakanlığı olduğunu vurgulayan Aygüler, "Yıllarca anlatmaya çalıştık, taşımacılık sektörü bir hizmet sektörüdür. Dolayısıyla önemli olan insandır burada, yaratılan hizmettir. İlla araç filosu diye tutturmak doğru değil. Tedarik süreci, aracı kamyonu çok aşan büyük bir zincirdir. Gelin görün ki, Ulaştırma Bakanlığı araç üreticisi gibi bakıyor bu işe. 'Lojistikçi olacaksan, araç sahibi olman lazım' diyor. Paranız var diye gidip kamyon almak, sizi lojistikçi yapmaz. Türkiye'yi lojistik üssü hiç yapmaz" diye konuştu.
Türkiye'nin lojistik üssü olması konusunda "tren kaçtı" diyen Lütfi Aygüler, şöyle konuştu: "Bugün Bulgaristan'dan Gürcistan'a araçlar Türkiye'yi by-pass ederek geçiyorlarsa, tren hatları Türkiye'nin dışında dizayn ediliyorsa burada 'Türkiye'yi lojistik üs yaptık' diyemezsiniz. Kriz var; fiyatlar yerlere düşmüş, TCDD hâlâ navlunları yüzde 20 artırmaya çalışıyor. Bütün mallar TCDD'den kaçıyor, gemiye, kamyona dönüyor. Türkiye iskele gibi memleket, her tarafı deniz. Müthiş bir iş potansiyelimiz var ama maalesef lojistik üs olamadık."
Balnak, Sabiha Gökçen'de 6 ay bedava kiracı olacak
İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Yatırım Yapım ve İşletme AŞ'nin (ISG) havaalanı içerisinde hizmete soktuğu kargo terminalinin ilk kiracısı Balnak oldu. Balnak'ın terminal ofisinin açılışında konuşan ISG CEO'su Gökhan Buğday, lojistik sektörüne yönelik olarak kargo terminali bünyesinde 12 metrekarelik 10 ofis kurduklarını belirterek "Terminaldeki kiracılarımızdan 6 ay boyunca kira almayacağız. İlk kiracımız Balnak'a burada oldukları için teşekkür ederiz" dedi. Balnak Lojistik Grup Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Aygüler de ISG çatısı altında olmaktan memnuniyet duyduklarını belirterek "Sabiha Gökçen Havalimanı, yakın zamanda çok önemli bir bölgesel kargo merkezi olma yolunda gidiyor" diye konuştu.