Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / ELDENER: "2018 HEM MEVZUAT ALANINDA HEM DE ALTYAPI YATIRIMLARI KONUSUNDA LOJİSTİK TARİHİNE GEÇEN BİR YIL OLDU"

ELDENER: "2018 HEM MEVZUAT ALANINDA HEM DE ALTYAPI YATIRIMLARI KONUSUNDA LOJİSTİK TARİHİNE GEÇEN BİR YIL OLDU"

ELDENER: 25.12.20182018 yılını tamamlarken zorlu fakat her şeye rağmen başarılarla dolu bir dönemi de geride bırakıyoruz. Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri derneği UTİKAD'ın Yönetim Kurulu Başkanlığı görevimde bir dönemi tamamladık. Başkanlık bayrağını 2016 yılının Kasım ayında UTİKAD eski Başkanı ve Türk lojistik sektörünün yetkin ismi Turgut Erkeskin'den devralmıştım.

2016-2018 yılları arasında Yönetim Kurulumuz, İcra Kurulumuz ve üyelerimizin de desteği ile verimli çalışmalar yaptık, önemli başarılara imza attık. 29 Kasım'da gerçekleşen 36. Olağan Genel Kurulumuza katılım sağlayan üyelerimizin oyları ile UTİKAD'ın başkanlık koltuğunda bir dönem daha çalışmalarımıza devam edeceğiz. Tüm üyelerimize bir kez de buradan şükranlarımı sunmak isterim.

Peki neler yaptık bu iki yılda? Aslında çalışmalarımızın büyük bölümünü lojistik sektörünün temsilcileri ile farklı platformlarda paylaşıyoruz, paylaşmaya da devam edeceğiz.
Türk lojistik sektörüne bugün baktığımız noktada son birkaç yılda önemli gelişmeleri peş peşe yaşamakta olduğumuzu rahatlıkla söyleyebiliriz. Özellikle 2018 yılı hem mevzuat anlamında hem de altyapı çalışmaları ekseninde lojistik tarihine geçen bir yıl oldu diye düşünüyorum.

Mevzuat çalışmalarına baktığımızda tabii ki sektörümüzün gündeminde Taşıma İşleri Organizatörlüğü Yönetmeliği vardı. Bu konuda UTİKAD olarak çok uzun bir süre çalıştık. Sektörümüzün ve tüm paydaşlarımızın iş yapış şekillerini kolaylaştıracak bir yönetmelik oluşturulmasında kamuya elimizden gelen desteği verdik. Sonuçta ortaya çıkan yönetmelik birçok açıdan bizleri memnun etse de yetki belgesi ücreti özellikle aralarında bizim üyelerimizin de bulunduğu küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin sürdürebilirliğini olumsuz yönde etkiledi. Bu konudaki çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Aynı şekilde bir süredir gündemde olan TİO Yönetmeliği'nin yürürlüğe girmesinin ertelenmesi konusunda da görüşmelerimiz devam ediyor.

2018 yılında UTİKAD Çalışma Gruplarının gündeminde yer alan konuların da takipçisi olmaya devam ediyoruz. Karayolu Çalışma Grubumuzun önemli gündem maddelerinden olan “Kapıkule'deki TIR Kuyrukları” konusunu Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat Oktay'a aktarmamızın ardından Ticaret Bakanlığı'nın konuyla ilgili harekete geçmiş olması sektörümüz adına umut verici bir gelişmeydi. Ticaret Bakanı Sayın Ruhsar Pekcan'ın Bulgaristan ziyaretinin ardından Kapıkule'de yaşanan sıkıntıların sona ereceğini açıklaması bizi mutlu etti. Olumlu gelişmelerin sonuçlarını görebilmek adına bu konuyu yakından takip etmeyi sürdüreceğiz.

Yine çalışma gruplarımızda gündemi belirleyen konulardan biri de şüphesiz Yeni Gümrük Kanunu'ydu. Bu gündem maddemiz hala önemini koruyor. Bunun yanı sıra 2018 yılının en önemli başarılarından biri de UTİKAD'ın uzun yıllardır sorun teşkil eden havayolunda gümrük kıymetinin belirlenmesine ilişkin çalışmalarının olumlu sonuç vermesi oldu. Gümrükler Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan genelge ile havayolu taşımacılığında düzenlenen konşimentolar ile ilgili olarak gümrük kıymetinin belirlenmesinde ara konşimento ve buna ilişkin faturada belirtilen tutarın dikkate alınarak işlem yapılmasının yanı sıra navlun bedelinin, eşyanın ağırlık, miktar ve benzeri ölçü birimleri ile orantılı bir şekilde beyanname kalemlerine dağıtımının da uygun bulunduğu belirtildi.

Mevzuat temelli girişimlerin yanı sıra ülkemizdeki dev projelerin de art arda tamamlanması geleceğe umutla bakmamızı sağlamaya devam ediyor. Bildiğiniz üzere coğrafi konumu göz önüne alındığında ülkemizin uluslararası bir aktarma merkezi haline gelmesi en büyük amaçlarımız arasında yer alıyor. İşte bu sebeple Ekim ayında açılan İstanbul Havalimanı'nın, bu hedefe ulaşmamızda büyük katkısı olacağına yürekten inanıyorum. Lojistik sektörüne yeni açılımlar getireceğine inandığımız bu gibi dev yatırımların artması temennisi ile yeni yılınızı şimdiden kutluyorum. Herkese sağlıklı, barış içinde ve bol kazançlı yıllar dilerim.

Emre ELDENER

UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı

UTA Aralık 2018