Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / İTHALATÇILAR ANTREPOLARI BOŞALTIYOR

İTHALATÇILAR ANTREPOLARI BOŞALTIYOR

İTHALATÇILAR ANTREPOLARI BOŞALTIYOR30.10.2018Euro ve dolarda başlayan düşüş eğilimi son iki aydır antrepolarda bekletilen malların çekilmesine yol açtı.

Döviz kurundaki hızlı yükseliş sonrası ithalatçı malı gümrükte beklemeye almış, bir hafta içinde antrepolar dolup taşmıştı. DÜNYA, 8 Ağustos'ta konuyu manşete taşımıştı.

Kurda son dönemde yaşanan gerileme süreci ile antrepolarda da canlanma başladı. İthalatçı, kur düşer beklentisi ile aylardır antrepolarda beklettiği malların çekimini hızlandırdı. İhracat taşımalarında da büyük krize neden olan ithalattaki durgunluğun, her hafta biraz daha dengelenebileceği, ancak gerçek anlamda toparlanmanın biraz daha süre alacağı öngörülüyor.

Hursan Antrepo Genel Müdürü Bayram Durademir, antrepolarda gözle görülür bir canlanma olduğunu belirterek “Bir süredir kurdaki hızlı yükseliş nedeniyle ithalatçının hem girdi hem de stok maliyeti artmıştı. Bazı firmalar kur düşer diye, bazı firmalar ise getirdiği malı iç pazarda satamadığı için antrepoda bekletiyordu. Kurda yaşanan gerileme sonrası ithalatçıların çoğu mallarını antrepodan çekmeye hız verdi” diye konuştu.

Kurdaki düşüş sonrası antrepolardaki son durumu değerlendiren Asbir Antrepo ve Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Başboğa, “Birçok firma kur düştüğü için antrepolarda bekletilen malları çekmeye başladı. Ancak yeni sipariş noktasında durgunluk devam ediyor. İhracatçı firmalar hammadde ithalatına mecbur ediyor ancak işlem hacmi henüz çok düşük. Sipariş iptali çok oldu. Bu siparişlerin yeniden verilmesi için kurun oturmasını bekliyorlar. Kur dalgalı seyri bıraktıktan sonra sipariş geçilecek. Bu siparişlerin 2-4 hafta hazırlanma süreci, Avrupa'dan 3-10 gün, Uzakdoğu'dan 25 - 35 gün gelme süresi de var. Bu yılı böyle tamamlarız. Birçok firma yeni sipariş için yıl sonunu görmek istiyor. İthalat tarafında büyük hareketlilik beklemiyorum” diye konuştu.

Antrepoda 1 ay 4 bin TL

Başboğa, bir TIR'lık malın antrepoda bekletilme maliyetinin aylık 4 bin TL olduğunu ifade ederek, "Mesela tekstil kumaşı düşünün, 70 bin dolarlık bir malda 4 bin TL'lik bir depolama maliyeti o kadar da çok değil aslında. Mal yüksek kurdan çekildiğinde çok daha fazla bir maliyet oluyor" dedi. İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz de kurun düşmesi ile ithalatçının antrepodan malı çekmeye başladığını söyledi.

Hafta hafta oturacak

Otomotiv yan sanayinin önde gelen kuruluşlarından Kanca'nın İhracat Sorumlusu Fatih Taş, sektörde hafta hafta piyasaların oturacağı yönünde beklenti olduğunu, ancak gerçek manada toparlanma için yıl sonunu beklemek gerektiğini belirterek, şunları söyledi: “Gün içinde sektörden bazı isimlerle görüşmelerim oldu. Bu görüşmeleri değerlendirmek gerekirse ithalat -ihracat dengesinde henüz iyileşme piyasalara yansımış durumda değil. Dövizin bir süredir stabil kalması hatta bir miktar geriye gelmesinin piyasalara yansımasının daha 2 ay alacağı şeklinde görüşler hakim. Sektörde beklenti hafta hafta piyasaların oturacağı yönünde fakat gerçek manada toparlanma için yıl sonunu beklemek gerektiği öngörülüyor” dedi.

Perakendeci stok eritiyor

Döviz kurundaki hızlı yükseliş sonrası satışlarda büyük durgunluk yaşayan perakendeciler, yüzde 50'ye varan indirimlerle adeta stok eritme yarışına girdi. Özellikle ithal ürünler satan kişisel bakım ürünleri zincirleri geçtiğimiz hafta başlattıkları kampanyalarla rafları boşalttığı gibi, depodaki ürünlerin de çoğunu satma fırsatı buldu. Antrepocu Erkan Başboğa, “Kur yükseldikçe sipariş iptalleri gelmeye başlamıştı Çoğu firmalar, stok eritiyor. malların çoğu kur artışı öncesinde alınmıştı. Piyasa daraldığı için satış miktarları azaldı, bu yüzden stoklarını eritiyorlar” dedi.

İhracatçı konteyner bulamıyor

İthalattan boş dönen TIR'lar nedeniyle taşımacılıkta yaşanan kriz sürüyor. İhracat taşımalarında navluna yüzde 40'ı aşkın zam gelmişti. İhracatçılar malı gönderecek araç ve konteyner bulamamaktan şikayetçi. İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz, “Lojistik tarafında büyük sıkıntı yaşıyoruz. Navluna zam geldi, çok ciddi oranlarda maliyetlerimiz arttı. Yükü gönderecek konteyner bulmakta da zorlanıyoruz” dedi. Fatih Taş, karayolunda yaşanan sıkıntılar nedeniyle yüklerin bir kısmının denize ve intermodale kaydığını söyledi. İTHİB Başkanı Öksüz, denizde siparişi teslim etme hızlarının yavaşlayacağını, bunun da rekabette dezavantaj yaratabileceğini belirtti.

Aysel YÜCEL - DÜNYA

Kaynak: lojiport.com
 
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr