Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / İHRACATÇI MALINI GÖNDERECEK TIR BULAMIYOR

İHRACATÇI MALINI GÖNDERECEK TIR BULAMIYOR

İHRACATÇI MALINI GÖNDERECEK TIR BULAMIYOR01.10.2018Avrupa'nın çeşitli ülkelerindeki TIR parklarında ithalat malı bulabilmek için haftalarca mal bekleyen TIR'ların geri dönememesi, dolayısıyla, ihracatçı firmaların eskisi kadar rahat TIR aracı bulamamasına neden oluyor.

Bugünlerde ekonomideki dalgalanmalar ve döviz-faiz cephelerindeki ani hareketlenmeler kadar, reel sektörü ilgilendiren bir başka sorun daha yaşanıyor.

Bursalı ihracatçı firmalar, mallarını gönderecek TIR bulamıyor.

İlginç bir sorun değil mi..?

Ama bu sorun, şu anda ihracatçıların canını fazlasıyla sıkıyor.

Sorun aslında döviz kurlarındaki artışla direkt ilgili…Döviz fiyatlarının artışı sonrasında duran ithalat, ihracatı da  bu anlamda etkiliyor.

Başta Bursa olmak üzere ülkemizin ihracatçı kentlerinin çoğundan Avrupa'ya mal götüren TIR'lar, döviz kuru artışı nedenli ithalatın çok aza inmesi nedeniyle geri dönemiyor. Avrupa'nın çeşitli ülkelerindeki TIR parklarında ithalat malı bulabilmek için haftalarca mal bekleyen TIR'ların geri dönememesi, dolayısıyla, ihracatçı firmaların eskisi kadar rahat TIR aracı bulamamasına neden oluyor.

Bu olumsuzluğun bir başka neden-sonuç ilişkisi de, nakliye bedellerine yansıyor.

Yakın geçmişte Köln, Berlin veya Brüksel'e 3.000-3.500 Euro olan nakliye bedelleri, şu anda 5.000-6.000 Euro dolaylarına kadar yükseldi. Hatta ve hatta bazı TIR firmaları, araçların Avrupa'dan boş dönüş bedellerini de  müşterilerine yüklemeye çalışıyorlar artık…

Yani bir anlamda; fırsatçılık yapılıyor. Son dönemde kamuoyunda oldukça fazla eleştiri kaynağı olan ve kur artışlarının çok üstünde zam yapan işyeri sahipleri arasına, taşımacılık sektöründeki bazı firmalarında katıldığını görmek tabii ki üzüntü veriyor.

İnanılmaz bir sorun bu…Ama gerçek..!

Reel sektörün içinde olan bir gazeteci-yazar olarak; bunu dile getirmek ve duyarlı Bursa milletvekillerini göreve davet etmek zorundayım.

İhracatçı firmalar zor durumda..!

İhracat mallarını Avrupa ülkelerine gönderebilmek için lojistik firmalarının kapısını aşındıran ihracat firmaları, genellikle “Tır yok. Avrupa'ya gönderdiğimiz araçlar geri gelemiyor. İthalat durdu. Araçlarımızı yüklü dönüş giderleri nedeniyle geri getiremiyoruz. Döviz düşerse ithalat da artar ve TIR araçlarımız geri gelir” diyorlar.

Kısacası; döviz kurlarındaki artış, ihracat firmalarını bu anlamda zorluyor. Mal sevk edecek araç bulamıyorlar ne yazık ki…

İHRACATIN  YÜZDE 40'I TIR'LARLA

Bu sorunu dile getirirken lojistik sektörünün de bir analizini yapmak gerekiyor.

Türkiye'nin ihracatının yüzde 40'ı karayolundan TIR kamyonları ile yapılıyor. Yani TIR'lar her yıl 60 milyar dolarlık ihracat malını dış ülkelere taşıyarak, önemli bir iş başarıyorlar.

UND(Uluslararası Nakliyeciler Derneği)  kaynaklı bilgilere göre; Türk TIR'ları, ülke ekonomisine çok büyük güç katıyorlar.

Türkiye'de şu anda:  1.173 lojistik firmasının C 2 belgeli 47,924 adet çekici kamyonu bulunuyor. Bu araçların 77.681 adet de treyleri var.

Bursa'ya ait bilgileri de paylaşalım isterseniz. 2016 Kayıtlarına göre; merkezi Bursa'da bulunan 12 lojistik firmasının 384 çekici aracı ve 632 treyleri bulunuyor. Görüldüğü gibi kentimizdeki lojistik firma sayısı, Türkiye geneline göre oldukça düşük…Ama İstanbul merkezli lojistik firmalarının şubeleri de bulunuyor yaşadığımız kentte…

Aslında Bursa; lojistik köy kurma konusunda çok geride kalmasa, bir nakliye merkezi olma şansına kavuşabilirdi. Bu konuda yapılan toplantılar, açık oturumlar ve fizibilite çalışmaları, ne yazıktır ki Bursalı ihracatçı firmaların TIR sorununu çözemiyor.

Garip ama gerçek olan bir şey de bu…Bursalı ihracatçılar, mallarını Avrupa ülkelerine gönderecek araç sıkıntısı çekiyorlar. Bu sorunun çözülmesini de acilen bekliyorlar.

İşin özeti bu aslında..!

Binay KAZAN - KENTGAZETESİ.COM

Kaynak: lojiport.com
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr