Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / MERSİN LİMANI'NDA İŞLER İYİ GİTMİYOR

MERSİN LİMANI'NDA İŞLER İYİ GİTMİYOR

MERSİN LİMANI'NDA İŞLER İYİ GİTMİYOR10.09.2018Mersin Liman Başkanlığı bazında elleçlenen yük trafiği son üç yılın ilk yarısında artış eğiliminde oldu. Ancak 2018 in ilk 6 ayında yük trafiği artış hızının geçen yıla göre yavaşladığı görüldü.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası'nın (MTSO) ülkenin ve kentin ekonomik hayatına ve gidişatına ışık tuttuğu Aylık Göstergeler Raporu'nun Haziran ayı sayısı yayınlandı. Rapora göre Mersin Liman Başkanlığı bazında elleçlenen yük trafiği son üç yılın ilk yarısında artış eğiliminde oldu.
2018 in ilk 6 ayında yük trafiği artış hızının geçen yıla göre yavaşlamasında basta ihraç edilen yükler olmak üzere ithal edilen yüklerde gözlenen hız kaybı etkili oldu.

Haziran 2018'de ise yük trafiği geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6'lık artışla 2,9 milyon tona yükselmesinde ihraç edilen yüklerdeki artısın payı olmuştur. 2017'nin ilk yarısında Mersin Liman Başkanlığı elleçlenen yük miktarı ile Türkiye genelindeki liman başkanlıkları içerisinde 6. sıradaki yerini, 2018'de de korudu.
Mersin Liman Başkanlığı bazında ihraç edilen yükler; Nisan ayı haricinde 2018'in tüm aylarında geçen yılın üzerinde gerçekleşmesiyle; yılın ilk yarısında yüzde 7'lik genişlemeyle yaklaşık 7,1 milyon ton seviyesinde gerçekleşti.

Söz konusu artışa ‘makineler, tasıma teçhizatı, aksam ve çeşitli parçalar ile konteynerler', ‘cevher ve metal atıkları' ile ‘ham ve üretilmiş mineraller, inşaat malzemeleri' en fazla katkı sağlayan yük gruplar oldu.

Mersin Liman Başkanlığı'ndan ithal edilen yükler; 2018'in ilk yarısında “petrol ürünleri” yük grubundaki genişlemenin etkisiyle geçen yıla göre yüzde 2'lik artışla 9,6 milyon tona ulaştı. ‘Gıda maddeleri ve hayvan yemleri' yük grubu ise hem ihraç hem de ithal edilen yük trafiğinin artış hızını sınırlandırdı.

DAHİLİ TAŞIMACILIK GERİLEDİ, TRANSİT TAŞIMACILIK ARTTI

Dâhili taşımacılık yükleri ise geçen yılın yüzde 5 altında kalarak 645 bin ton seviyesinde gerçekleşti. Transit taşımacılık yükleri ise belirgin artışla 46 bin tona yükseldi. Hem dahili taşımacılıkta söz konusu daralmada; hem de transit taşımacılık yüklerindeki artışta ‘makineler, tasıma teçhizatı, aksam ve çeşitli parçaları ile konteynerler' yük grubu etkili oldu.

Mersin Liman Başkanlığı bazında elleçlenen konteyner miktarında 2018'in ilk çeyreğindeki artışın, hızını yükselterek ikinci çeyrekte de devam etmesiyle; 2018'in ilk yarısında bir önceki yıla göre yüzde 9'luk artışla 811.173 TEU'ya yükseldi. Söz konusu artışa hem yükleme hem de boşaltma yüklerinin katkısı oldu. 2017 yılı Ocak-Haziran döneminde Mersin Limanı elleçlenen konteyner miktarına göre Türkiye'deki konteyner limanları içerisinde 2. sıradaki yerini, 2018 yılında da korudu.

LİMANA UĞRAYAN GEMİ SAYISI ARTTI

Yılın altı aylık döneminde Mersin liman tesislerine operasyon için uğrayan gemi sayısı geçen yıla göre yüzde 4,3 artarak 2 bin 226'ya yükseldi. Türkiye genelinde limanlara uğrayan gemi sayısına göre Mersin, geçen yılki 4. sıradaki yerini 2018'de de korudu.

RO-RO TAŞIMACILIĞINA TRİSTE VE MAGUSA DESTEĞİ

Uluslararası tasıma hatlarına göre Mersin'deki Ro-Ro istatistikleri incelendiğinde; Ro-Ro gemileriyle tır-treyler-vagon taşımaları Mersin-Trieste ve Mersin-Magusa hatlarında yoğunlaştı.

Türkiye genelinde Avrupa hattında taşınan toplam araç sayısı ile Mersin-Trieste hattı yüzde 8,9'luk payla 5. sırada yer alırken; Akdeniz hattında ise Mersin-Magusa hattı yüzde 42,3'lük payla ilk sırada geldi.
Yurtdışı bağlantılı otomobil-araç elleçlemesinde ise liman tesislerinde gelen giden araç trafiğine göre; Mersin Uluslararası Limanı yüzde 0,6'lık payla Türkiye genelinde 8. sırada yer alırken; onu 9.sırada Taşucu Belediye Limanı; 10. sırada da Taşucu TDI Limanı takip etti.  

Hediye EROĞLU – MERSİN / LOJİPORT

Kaynak: lojiport.com
 
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr