Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / GIDA FİYATLARI SOĞUK ZİNCİR DESTEKLENEREK FRENLENECEK

GIDA FİYATLARI SOĞUK ZİNCİR DESTEKLENEREK FRENLENECEK

GIDA FİYATLARI SOĞUK ZİNCİR DESTEKLENEREK FRENLENECEK19.07.2018Yeni hükümetin gündeminin ilk sıralarında gıda fiyatları var. Tarladan sofraya kadar olan tedarik zincirine ilişkin kayıt sistemi güçlendirilecek. Maddi kayba sebep olan fire oranları, soğuk zincir yatırımlarıyla en aza indirilecek. Lisanslı depoculuk sisteminin yaygınlaşması ve gelişmesi sağlanacak.

24 Haziran seçimleri sonrasında bazı ürünlerin fiyatlarında yaşanan artışlara yönelik alınan tedbirlerde ilk hamleler gerçekleşiyor. Yeni hükümetin kurulmasına az bir zaman kala en önemli gündem maddelerinden biri olan gıda malzemelerindeki artışın önüne geçilebilmesi için Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi tarafından alınacak yeni tedbirler yılın ikinci yarısında uygulamaya konulacak.
 
KAYIT SİSTEMİ GÜÇLENDİRİLECEK

Ekonomi politikaları açısından da yeni hükümetin “yol haritası” olacak AK Parti'nin seçim beyannamesine göre, komitenin kararları hızla hayata geçirilecek. Bu kapsamda, tarladan sofraya kadar olan tedarik zincirine ilişkin kayıt sistemi güçlendirilecek.
 
FİRE ORANI AZALTILACAK
 
Yaş meyve-sebze tedarik zincirinde maddi kayba sebep olan fire oranlarını en aza indirmek ve lojistik süreçlerinin genel kalitesini artırmak amacıyla soğuk zincir yatırımları desteklenecek.

Tarım ürünlerinin paketlenmesi, perakende satış noktalarına sevk edilmesi ve sergilenmesi hususlarında belirlenen uluslararası standartlara tam uyum sağlanacak. Tedarik zincirinin kritik noktalarından biri olan toptancı hallerinin daha etkin çalıştırılması ve modernizasyonuna yönelik yasal düzenlemeler tamamlanacak.
 
GARANTİLİ DEPOLAR

Lisanslı depoculuk sisteminin yaygınlaşması ve gelişmesi de sağlanacak. Uzun süreli kiralama garantisi kapsamında özel sektöre lisanslı depo yaptırılacak. Bu yıl 2,5 milyon ton kapasiteli depo yapımı tamamlanacak. Tarladan mağazalardaki satış ortamına kadar taşıma, depolama ve satış noktalarında soğuk zincir kurulmasının desteklenmesine yönelik paketin de yeni hükümetin kurulmasının ardından açıklanması bekleniyor. Bu kapsamda, ürünlerin zayi oranının düşürülmesi için ambalaj tesisleri kurulması teşvik edilecek. Soğuk zincir içinde gelen ürünler marketlerde de soğutmalı alanlarda satışa sunulacak.

Kaynak: lojistikhatti.com
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr