Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / LOJİSTİKÇİLER “YENİLİKÇİLİK” ARAYIŞINDA

LOJİSTİKÇİLER “YENİLİKÇİLİK” ARAYIŞINDA

LOJİSTİKÇİLER “YENİLİKÇİLİK” ARAYIŞINDA02.04.2018Türkiye lojistik sektörünün kalbi konumundaki Mersin'de, bu yıl 8'inci defa hayata geçirilen, “Tarım, Gıda ve Soğuk Zincir Lojistiği Sempozyumu”nda yenilikçi yaklaşımlar özellikle de Endüstri 4.0 vizyonu masaya yatırıldı.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ile Lojistik Derneği (LODER) iş birliğinde, “8. Tarım, Gıda ve Soğuk Zincir Lojistiği Sempozyumu” düzenlendi. MTSO Projeler Müdürlüğü'nün hazırladığı programda; insan sağlığını doğrudan etkileyen tarım ürünleri ile gıdaların, depolanması ve dağıtılması sırasında karşılaşılan zorlukların ve gereksinimlerin tüm taraflar tarafından bilinmesini sağlamak, etkin ve verimli soğuk zincir lojistiğinin önemi konusunda bilinirliliği artırmak, sürdürebilirlik yönünde standartlar oluşturmak, iş birliği ve birlikte hareket ortamı geliştirmek amacıyla önemli sunumlar yapıldı.

Etkinliğin açılışında konuşan MTSO Başkanı Şerafettin Aşut, ülkemiz birçok konuda olduğu gibi, tarım ve gıda ürünlerinin etkin depolaması ve lojistiğinde de farkındalık aşamasını çoktan geçtiğini söyledi. Aşut, “Artık gün, farkındalık yaratma günü değil; somut uygulamaları, özellikle çağın yeni devrimi olan Endüstri 4.0'ın vizyonunu kullanarak; Yani, yüksek teknoloji ve dijitalleşmeyi sektöre entegre ederek, yeni ve etkin çözümlere ulaşma günüdür… Çünkü, önemli olan, palyatif değil; sürdürülebilir bir standart yaratmaktır. Güvenliğin de; kalitenin de; sağlık ve rekabet gücünün de temeli, bu standartlar olacaktır. Ben böylesi sempozyumların, böylesi önemli, bilimsel temelli ortak akıl buluşmalarının bu somut gelişmeyi, bilgiyi ve yol haritasını ortaya çıkartacağına gönülden inanıyorum” dedi.

“TARIM-GIDA İŞİNİ EL BİRLİĞİYLE PLANLAMAMIZ GEREKİYOR”

LODER Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tanyaş da, sık sık geldiği Mersin'de, önemli mesajlar verdi. Tarım-gıda ve soğuk zincir lojistiğinin; tarım-gıdanın hiçbir zaman değişmeyecek her dönem önem arz eden bir alan olması nedeniyle büyük önem taşıdığına dikkat çekti.

Ancak bu konuyla ilgili çok önemli sorunlar olduğunu söyleyen Tanyaş, “Üretimde tarladan sofraya kadar yüzde 25 civarında bir kayıp var. Ayrıca tarımın enflasyona yüzde 21 civarında etkisi söz konusu. Dolayısıyla tarım-gıda işini el birliğiyle planlamamız gerekiyor. Çünkü bu iş tohumdan ürüne, evden atıklara kadar geniş ve kapsamlı bir alan. Onun için işbirliği çok önemli” dedi.

“ENDÜSTRİ 4.0 İLE SİSTEM DAHA ŞEFFAF, İZLENEBİLİR HALE GELİYOR”

Açılış konuşmalarının ardından Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arzu Tektaş da, “Tarım ve Gıda 4.0” başlıklı bir sunum yaptı. 4.0'ın; bir dönemin kapanışı, yeni bir dönemin başlanıcı olarak düşünülmemesi gerektiğini bildiren Tektaş, “Şuanda endüstri 4.0 dünyada ancak yüzde 5 oranında kullanılıyor. Yani bu aslında birer vizyon. Teknolojinin gelişimi ile erişilebilecek alanlar, nelerin yapılabileceğinin yol haritası da denilebilir.

Biz de tarım ve gıda tedarik zincirinde 4.0 ile neler yapılabilir bunların peşindeyiz.

Şuanda dünyada ekonomik ve ticari dengelerdeki değişim, sürdürülebilirlik baskısı, teknolojik gelişmeler, iklim değişikliği, şehirleşme gibi çok önemli faktörler değişimi zorunlu kılıyor. Bunlardan bir tanesi de artan ve çeşitlenen müşteri beklentisi.

Endüstri 4.0 vizyonu ile daha ne kadar çok şey yapılabileceğini bilirsek, onlardan kendimize daha çok fırsatlar çıkartabilir, eksiklikleri daha kolay giderebiliriz.

Endüstri 4.0'ın iki boyutu var ki bunlardan biri teknolojik, diğeri yönetişim tarafı. Bunun yönetişime etkisi için yenilikçi iş modellerini kabul edilebiliyor olmanız lazım, çünkü sistem birbirine bağlandıkça daha şeffaf, görünebilir, izlenebilir hale geliyor” dedi.

Hediye EROĞLU / MERSİN - LOJİPORT

Kaynak: lojiport.com
 
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr