Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / HIZLANDIRICILAR VE LOJİSTİK SEKTÖRÜ

HIZLANDIRICILAR VE LOJİSTİK SEKTÖRÜ

HIZLANDIRICILAR VE LOJİSTİK SEKTÖRÜ09.03.2018Lojistik sektörü girişimcilik ekosistemin önemini bu satırlarda çok sık bir şekilde dile getirmeye çalışıyor ve örnekler vermeye çalışıyorum. 2 ay önce atandığım Dokuz Eylül Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (DETTO) koordinatörlüğüm dolayısıyla bu tür çalışmalara daha fazla önem vermiş durumdayım. Bu yazımda sizlere girişimcilik ekosisteminin destekleyici yapılanmalarından biri olan hızlandırıcı (accelarator) kavramından bahsedeceğim ve Dokuz Eylül Üniversitesi bünyesinde oluşturduğumuz Otomotiv Hızlandırıcı programı hakkında da bilgilendirme yapacağım.

HIZLANDIRICI NE DEMEK?

Kuluçka Merkezleri ve Hızlandırıcılar girişimcilik ekosisteminin ve literatürünün belki de en sık tekrarlanan kavramları. Bu iki kavram çoğunlukla birbiri yerine de kullanılmakta. Ancak, temel farkın kuluçka merkezlerinin daha uzun süreli, hızlandırıcı programların ise daha kısa süreli yapılanmalar olması üzerinden belirginleştiğini belirtmek isterim. Bu yazıda, temel diğer farklara girmeden hızlandırıcı kavramı üzerinden bazı temel açıklamalar yapacağım.

Hızlandırıcılar, tam anlamıyla ayağı yeren basan fikirlerin, kısa süreli ve yoğun bir program sonunda bir iş modeline ve startup'a dönüşmesine yarayan kurgular olarak tanımlanabilir. Fikriniz ve bunu yapabilme arzunuz var;  ancak bu süreçte finansman nereden sağlanır, pazarlama nasıl yapılır, iş modeli nasıl oluşturulur bilmiyorsunuz işte bu aşamada bir hızlandırıcı programı içerisinde yer alıyorsunuz ve ihtiyacınız olan tüm asgari bilgi ve ekosistem ilişkilerini gerçekleştirebiliyorsunuz.

Y Combinator adlı hızlandırıcı en iyi örneklerden biri olarak gösterilmektedir. ABD merkezli bu hızlandırıcı, ekosistemin tüm unsurlarını bir araya getirerek girişimcilerin hizmetine sunmakta ve fikirden ticari ürüne giden sürecin hızlandırılmasına yardımcı olmaktadır. Dropbox gibi işletmelerin Y Combinator hızlandırıcısında kuluçkalandığını da belirtmek isterim. Meraklısına incelemesi için Y Combinator sart-up işletmelerin listesinin yer aldığı linki iletiyorum; http://yclist.com/

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİNDE HIZLANDIRICI PROGRAMI

İsterseniz, çok kısaca anlattığım hızlandırıcı programının Dokuz Eylül Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (DETTO) ve Dokuz Eylül Teknoloji Geliştirme Bölgesi Bölgesi (DEPARK A.Ş.) bünyesinde nasıl işlediğini sizinle paylaşayım. Çok yakında katılımcılarını kabul etmeye başlayacak olan Hızlandırıcı programında yer alabilmek için öncelikle düzenlenecek olan proje yarışmasına başvuruda bulunmak gerekiyor. Otomotiv temalı olan proje yarışmasında, sektöre dokunan tüm konular proje kapsamında değerlendirilebiliyor. Akıllı ulaştırma, nano teknolojiler, Iot, rotalama, güvenlik, sensör teknolojileri, yol kaplama, bulut servisleri (SaaS), yakıt teknolojileri, otomotiv teksitili gibi konuların kabul edileceği proje pazarına başvurmak için 14 Nisan tarihine kadar https://www.f6s.com/dokuzeyluluniversitesi-otomotiv/apply adresinde yer alan forma çok kısa olarak proje fikrini tanımlamak gerekiyor.

DEPARK ve DETTO tarafından belirlenen bir jüri tarafından seçilecek olan projeler ise 16 hafta sürecek olan DEPARK Erken Aşama Hızlandırma Programına dahil ediliyor.  500 m2'lik ortak çalışma alanı ve ürün geliştirmeye yönelik teknik altyapının yanı sıra girişimcilere; iş modeli oluşturma, yatırımcı sunumu, şirket kurulumu, pazarlama vb eğitimlerin verildiği programda alanında uzman bir mentor ile eşleştirme ve birlikte çalışma olanağı da bulunmakta. Hızlandırıcıdan çıkan projelerin Otomotiv Endüstrisi İhracatçılar Birliği (OİB) ve İTÜ tarafından birlikte düzenlenecek olan BIGBANG yarışmasında 250,000 T.L. ödülü kazanma olanağı da söz konusu.  

Prof.Dr. Okan TUNA
Dokuz Eylül Üniversitesi  DETTO Koordinatörü

Kaynak: yesillojistikciler.com
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr