Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / İHRAÇ TAŞIMALARI 2018'E SÜRPRİZ İLE BAŞLADI

İHRAÇ TAŞIMALARI 2018'E SÜRPRİZ İLE BAŞLADI

İHRAÇ TAŞIMALARI 2018'E SÜRPRİZ İLE BAŞLADI05.03.20182017 yılını 1.250.067 taşıma ve %4 büyüme ile kapatmıştık. 2018 yılı Ocak ayında Türk araçlarının toplam ihracat taşıma sayısı 99.205 adet oldu ve bir önceki senenin aydı dönemine göre %1 büyüme sağlandı. Suriye'de Zeytin Dalı operasyonunun devam ediyor olması sebebiyle Suriye'ye yapılan taşımalarda %24 oranında bir düşüş yaşanmış olsa da önümüzdeki aylarda güvenliğin tamamen sağlanması ile birlikte çok ciddi oranlarda artışların olacağı öngörülmektedir. Geçen yıl ilk 3 aylık dönemde hızlı başlayan Irak pazarı bu yıl geçen yıla oranla %6 düşüş gösteriyor olsa da bunun önceki yıl seviyelerine çıkacağı ve ilerleyen dönemlerde de artışa geçeceği düşünülüyor. Irak ve Suriye'deki düşüş Ortadoğu ülkeleri toplamını da etkilediği için Ortadoğu'da %9 düşüş olduğu görülüyor.

Avrupa ülkelerinde toplamda %8 oranında bir artış olduğu görülüyor, Özellikle komşu ülkelerde Romanya %27, Yunanistan %22, Bulgaristan %21 olmak üzere artışlar dikkat çekmektedir. Polonya, Macaristan ve Avusturya gibi Orta Avrupa ülkelerinde %25'e varan artışlar görülüyor. 2017 yılında Nahçıvan ve Azerbaycan'a yapılan ihracat pazarında azalış görülmüştü 2018 yılında ise Nahçıvan'a %343, Azerbaycan'a ise %29 artış olduğu görülmektedir. Gürcistan'a ise %12 düşüş olduğu görülüyor, Gürcistan plakalı taşıtların paylarını %32'den %43'e çıkartmış olmaları dikkat çekmektedir. Gürcistan'a yapılan ihracatta Türk araçlarının payları düşmekte ve Gürcistan plakalı araçlar pazarda yükselişe geçmiştir. Türkmenistan'a yapılan taşımalarda ise %62 oranında ciddi düşüş olduğu görülmektedir. Bu konuda yapılan araştırmalarımızda Türkmenistan'daki mevcut projelerin tamamlanması ve aynı ölçekte yeni projeler olmaması ihracat taşımalarımızı etkilemektedir. Bunun dışında Türkmenistan ihracat pazarına bakıldığında Türkmenistan araçlarının paylarını %8'den %26'ya çıkarttıkları görülmektedir. Türkmenistan taşımaları düşüşe geçmesine rağmen Özbekistan taşımalarında ise %57 oranında artış yaşanıyor. Türkmenistan pazarındaki azalışın Özbekistan'da artan Pazar ile Türki cumhuriyetlerin toplamda geçen yıla yakın taşımalarda seyrettiği ve pazar güzergâhlarının değiştiği söylenebilir.

Rusya'ya yapılan ihracat taşımalarında diğer yıllara göre en yüksek sayıya 2018 yılı Ocak ayından 1.136 adet taşıma ile ulaşılmıştır. Ümit ediyoruz ki Rusya'da başta kota sorunu olmak üzere, sürücü vizesi sorunu ve domates ihracatındaki yetkili firma sayısı sorunu çözüme kavuşturulursa rekor seviyelerde taşımalar gerçekleşebilir. BDT ve Orta Asya ülkeleri toplamında %34 oranında artış olması oldukça sevindiricidir.

Ocak ayında Türkiye'den yapılan ihracat taşımalarında Türk araçları %1 artış gösterdiler fakat Yabancı araçlar ise %22 gibi ciddi bir oran ile artış gösterdiler. Genel toplamda ise %5 artış yaşandı. Yabancı araçların payı %21, Türk araçların payı ise %81 olarak gerçekleşmiştir. Türk araçlarının payı geçen yıl Ocak ayında %82 seviyesinde iken bu yıl yabancı araçların da ihracat taşımalarında sayılarını artırması ile Türklerin taşımacılıktaki Pazar payları düşmektedir. Yabancı taşımacılar arasında başta Bulgaristan, İran, Romanya ve Gürcistan araçları olmak üzere ciddi oranlarda artışlar yaşanmıştır.

İTHALAT TAŞIMALARI

İthalat taşımalarında genel toplamda %25 artış olduğu görülüyor, Hem Türk araçları %27 artış ile hem de Yabancı araçlar %21 artış ile İthalat yönünde taşıma sayılarını artırıyorlar, Geçen yıla göre Yabancı araçlar daha yoğun bir artış sağladıkları için Pazar payında da %33'den %36'ya kadar oranlarını artırmış durumdalar. İthalat taşıması yapan Yabancı araçların başında Bulgaristan hemen ardından ise İran gelmektedir. Türk araçlarının İthalat taşımalarında yük aldığı ülkelere bakıldığında ilk sırada 7.109 adet taşıma ile Almanya gelmektedir. İkinci sırada ise Irak gelmektedir ve her ay artış eğiliminde olmaya devam etmektedir. Ocak ayı karşılaştırmasında Irak'tan %267 oranında artış ve 4.449 adet ithalat taşıması gerçekleştirilmiştir.

Avrupa ülkeleri arasında tek düşüşün yaşandığı ülke İtalya'da %14 oranında olmaktadır. Diğer dikkat çeken ülke ise %116 artış ile Özbekistan olmaktadır. İhracat taşımasında da ciddi artış görülen Özbekistan'ın İthalat yönünde de artış göstermesi, önümüzdeki dönemlerde Özbekistan'ın öneminin artacağı yönünde yorumlanmaktadır.

TRANSİT TAŞIMALAR

Türkiye üzerinden yapılan Transit taşımalar incelendiğinde ise Türk ve Yabancı araçlarının İran, Irak, Gürcistan, Azerbaycan, Bulgaristan, Romanya, Yunanistan başta olmak üzere komşu ülkelere taşımalar yapıldığı görülmektedir. Yoğun olmamakla birlikte İtalya, Almanya, Hollanda, Fransa gibi gelişmiş ülkelere de transit taşımaların yapıldığı görülmektedir. Transit taşımaları ülkemiz üzerinden yapan araçlar ise gene yoğunlukta olarak İran, Bulgaristan ve Gürcistan gibi komşu ülkeler olmaktadır.

BOŞ GİRİŞLER

Türkiye'ye yapılan Boş girişler incelendiğinde ise Türk araçlarının aylık ~70.000 civarından Boş giriş yaptığı görülüyor, bu araçların yaklaşık 50.000 adeti Suriye ve Irak'tan gelmektedir. Yabancı araçlar ise ~10.000 adet boş giriş yapıyor ve bu araçların başında Gürcistan, Bulgaristan, Romanya, Makedonya gelmektedir. KKTC araçları çoğunlukla Türkiye'ye Boş giriş yapıyor fakat üçüncü ülke taşıması yapmıyor sadece kendi ülkelerine taşımacılık yapıyorlar. Türk araçları boş giriş sayılarını düşürmesine rağmen Yabancı araçlar %32 oranında boş girişlerini artırmışlardır.

Kaynak: transmedya.com
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr