Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / "2018'DE YOĞUN BİR GÜNDEM BİZİ BEKLİYOR"

"2018'DE YOĞUN BİR GÜNDEM BİZİ BEKLİYOR"

02.01.2018Türkiye ekonomisi ve lojistik sektörü açısından olumlu gelişmelere sahne olan bir yılı geride bıraktık. 2015-2016 hem ülkemiz hem de çevre coğrafyadaki ülkeler için oldukça zorlu yıllardı. 2017'yi bu olumsuz etkileri geride bıraktığımız, önümüzdeki süreçlere adapte olabildiğimiz bir yıl olarak tanımlayabiliriz. Uluslararası taşımacılık ve lojistik faaliyetlerin ekonomik gelişmeler paralelinde eğilimler gösterdiği göz önüne alındığında gerek ekonomik istikrarın gerekse çevre ülkelerdeki siyasi sorunların geride bırakılması ile lojistik sektörü daha iyi performans gösterdi.

Bunun yanı sıra 2017'nin gündemini oluşturan mevzuat değişiklikleri ve alt yapı yatırımlarının tamamlanmasını da sektörümüz açısından umut verici gelişmeler olarak nitelendirebiliriz. Geçtiğimiz yıl boyunca Türkiye Lojistik Master Planı, yeni Gümrük Kanunu taslağı, yeni Karayolu Taşıma Yönetmeliği taslağı, demiryolu ulaştırmasının serbestleştirilmesi gibi yasal düzenlemeler devam ederken İstanbul Yeni Havalimanı, liman yatırımları ve lojistik köy projeleri gibi fiziki altyapı yatırımları lojistik sektörünün gelişimi açısından önemli adımlar olarak karşımıza çıktı. Aynı zamanda uzun süredir beklenen Bakü-Tiflis-Kars hattının açılması da ülkemizin coğrafi konumundan kaynaklanan ‘hub' olma iddiasını güçlendirdi.

UTİKAD olarak özellikle mevzuat çalışmalarında görev almak ve sektörümüzün önünü açacak görüşlerimizi kamu kurum ve kuruluşları ile paylaşmak için yoğun emek harcadık. 2017 yılına baktığımızda Türkiye Lojistik Master Planı'ndaki ilerleme de bizler açısından önemliydi. Aynı şekilde Ticaretin Kolaylaştırılması Kurulu'ndaki temsilimize de büyük önem verdik. Kuruldaki birçok farklı çalışma grubuna katılarak destek verdik. 

Ekonomi Bakanlığı ile görüşmelerimiz de olumlu sonuçlar verdi. Sektörümüzün devlet teşviklerinden yararlanmasının önü açıldı. FIATA Dünya Kongresi'ne devlet desteği alarak UTİKAD Ticaret Heyeti kapsamında katılım sağlandı. Aralık ayında ise lojistik sektörünün yararlanabileceği devlet desteklerini üyelerimizle detaylı bir şekilde paylaşabilmek için ‘Lojistik Sektörüne Yönelik Devlet Destekleri Semineri'ni düzenledik.

Tüm bu çalışmaların yanı sıra derneğimizin kuruluşunun 31. yılında logomuzu değiştirdik. Modern çizgilere sahip yeni logomuzu 35. Olağan Genel Kurulumuzda üyelerimiz ile paylaştık. Çağdaş ve kullanıcı dostu yeni internet sitemizi de logomuzla eş zamanlı olarak yayına aldık.

2018'in ilk günlerinde ise UTİKAD olarak gündemimiz yine yoğun. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımız tarafından çalışmaları sürdürülen Taşıma İşleri Organizatörleri Yönetmeliği ve Ordino Belgesi, geçtiğimiz yılın son aylarında gündemimizin önemli başlıkları haline gelmişti. 2018 yılında da her iki madde de sektörümüzün dikkate alacağı konuların başında gelecek gibi görünüyor. Türk lojistik sektörümüzün ve paydaşlarımızın iş yapış şekillerini kolaylaştıracağına inandığımız yeni yönetmelikle ilgili çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bunun yanı sıra 4458 sayılı Gümrük Kanunu'nda yapılan değişiklikler ve Avrupa Birliği Gümrük Kodu'nda yapılan değişiklikler ile uyumlaştırılması süreci de yakından takip ettiğimiz konular arasında yer alacak.  Öte yandan Karayolu Taşıma Yönetmeliği de 2018 yılında beklediğimiz yeni mevzuat metinlerinden birisi olacak. Taslak metinde yetki belgelerinde önemli ölçüde sadeleşmeye gidildiğini gördük. Taslak yönetmeliğe yönelik yaptığımız çalışmalar sonucu görüşümüzü idare ile paylaştık. 2018 yılında yeni Karayolu Taşıma Yönetmeliği de takibinde olacağımız bir diğer önemli mevzuat metni. 2018 yılında ayrıca Türkiye Lojistik Master Planı (TLMP) çalışmalarının sonuçlandırılması amaçlanıyor. Geçtiğimiz Temmuz ayında gerçekleştirilen 1. TLMP Çalıştayı bu doğrultuda UTİKAD olarak içinde yer aldığımız bir süreçti. Bu yöndeki çalışmalarımız da aktif olarak devam edecek. Yeni dönemde Ticaretin Kolaylaştırılması Kurulu'nda da sektörümüzü farklı çalışma gruplarında temsil etmeye devam edeceğiz. TKK'daki çalışmaların sektörümüzün geleceğine büyük faydası olacağına inanıyoruz. Bu konuda bize destek olan ve düzenlenen toplantılarda görev alan üyelerimize de ayrıca teşekkür ederiz. 

Bunun yanı sıra 11. Kalkınma Planı Çalışmaları kapsamında 2017 yılının son aylarında katılım sağladığımız Gümrük İşlemlerinin İyileştirilmesi Çalışma Grubu ve Lojistik Hizmetlerinin Geliştirilmesi Özel İhtisas Komisyonu Toplantıları'na da katılmayı sürdüreceğiz.

Hepimiz adına yoğun gündem ve çalışmalar ile başlayan 2018 yılının, barış içinde, sağlıkla ve bol kazançlı geçmesini temenni ederim.
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr