utikad@utikad.org.tr
+90 212 663 08 85 / +90 530 960 84 24
ENGLISH
MENÜ
Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği
ENGLISH
KURUMSAL
Hakkımızda
Tarihçe
Temsil Haritası
Tüzük
UTİKAD Kuralları
UTİKAD Mesleki Etik Kuralları
Organizasyon Şeması
Kurumsal Sorumluluk
Faaliyet Raporları
UTİKAD ÜYELİK
Üyelik Başvurusu
Üyelik Kazanımları
Üye Listesi
İş Birlikleri
HİZMETLER
UTİKAD Yayınları
Ticari Belge ve Ürünler
Kütüphane
Emisyon Hesaplama
SEKTÖREL
Bilgi Bankası
Mevzuat
Duyurular
Haftalık Bültenler
Sektör Haberleri
Üye Firmaların İş İlanları
Etkinlikler
LOJİSTİK EĞİTİM
Lojistik Eğitim Takvimi
Mesleki Eğitim Seminerleri
Kuruma Özel Lojistik Eğitimleri
FIATA Diploma Eğitimi
MEDYA MERKEZİ
Basında UTİKAD
Basın Bültenleri
E-Bültenler
Fotoğraf Galerisi
Video Galerisi
İLETİŞİM
Anasayfa
/
Sektörel
/
Sektör Haberleri
/
Üye Şirketlerden
/
KISA ZAMANDA TÜRKİYE PALET PAZARININ GÜÇLÜ OYUNCU OLDU, NETLOG İLE DÜNYAYA AÇILACAK
KISA ZAMANDA TÜRKİYE PALET PAZARININ GÜÇLÜ OYUNCU OLDU, NETLOG İLE DÜNYAYA AÇILACAK
Yıl Seçiniz
2024
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
08.12.2017
Geçtiğimiz ay Netlog Lojistik tarafından yüzde 51'i satın alınan Palex, Türkiye palet pazarında yüzde 10'luk paya sahip. Kurduğu sistem sayesinde paletlerin akışındaki verimsizliği ortadan kaldıran Palex, 5 yıl içinde Türkiye pazarındaki payını yüzde 30'a çıkartmayı hedefliyor. Palex'in bir diğer önemli hedefi de Netlog'un aktif olduğu ve aktif olmayı hedeflediği ülkelerde de benzer palet sistemini kurmak.
Emir Feyzi Güçlü tarafından 2013 yılının sonlarında kurulan Palex, çok kısa sürede Türkiye palet sektöründe önemli bir konuma yükseliyor. Ayda 350 bin ile 500 bin arasında değişen palet teslimatı gerçekleştiren Palex'in bu performansı Türkiye'nin önde gelen lojistik firması olan Netlog'un dikkatini çekiyor. Geçtiğimiz ay Palex Kurucu Ortağı Emir Feyzi Güçlü ile masaya oturan Netlog, şirketin yüzde 51'lik hissesini satın aldı. www.yesillojistikciler.com olarak Palex Kurucu Ortağı Emir Feyzi Güçlü ile palet sektöründeki yükselişlerini, hedeflerini ve Netlog'un şirketin yüzde 51'ini satın almasından sonra oluşan sinerji üzerine konuştuk. İşte Emir Feyzi Güçlü'nün yesillojistikciler.com'a yaptığı özel açıklamalar…
“PALETLERİN AKIŞLARINDAKİ VERİMSİZLİĞİ ORTADAN KALDIRIYORUZ”
“Biz Palex'i 2013 yılı sonlarına doğru kurduk. Palette iki sistem var. Birincisi kapalı havuz sistemi. İkincisi açık havuz sistemi. Kapalı havuz modelinde sahip olduğun paletleri verirsin sonda onları tekrar toparlarsın. Açık palet sisteminde ise dönen milyonlarca palet var. Biz Palex olarak bu paletlerin akışlarındaki verimsizliği ortadan kaldıracak bir sistem kurduk.
“KISA SÜREDE TÜRKİYE PALET PAZARININ OLDUKÇA BÜYÜK BİR OYUNCUSU OLDUK”
Nedir bu sistem? Örneğin Gebze'de bir üretim tesisiniz var ama Gaziantep'ten paleti toplamanız lazım. Bu paletleri biz topluyoruz. Adana depomuza çekiyoruz ve Adana'daki müşterimize veriyoruz. Dolayısıyla geri dönüş maliyetinin yüzde 80'i ortadan kalkmış oluyor. Buna ek olarak piyasada dönen paletlerin değişik kullanıcıları var. Yani siz topladığınız paletlerin belli bir kısmını kullanamayabiliyorsunuz. Biz de öyle bir dert yok çünkü bizim her segmentten müşterimiz olduğu için hafif paletleri ambalaj ve kağıt üreticilerine ağır paletleri de daha ağır ürünlerin kullanıcılarına teslim edebiliyoruz. Tabii bunlar anlık takip gerektiriyor. Şirket olarak biz aynı zamanda bunu da yapıyoruz. Bu sayede de müşterilerimize ciddi manada finansal olarak avantaj sağlayan bir model yaratmış olduk. Uyguladığımız bu sistem sayesinde çok kısa sürede palet pazarının oldukça büyük bir oyuncu olduk.
“AYLIK 500 BİN PALET TESLİMATI YAPIYORUZ”
Aylık 350 bin ile 500 bin arasında değişen palet teslimatımız var. Tabii sezona göre bu rakamlar değişkenlik gösteriyor. Şu an bizim piyasada 600 bin paletimiz var. Hedefimiz 3 yıl içinde aylık 1.5 milyon palet teslimi gerçekleştirmek.
TÜRKİYE PALET PİYASASININ DURUMU
Biz Türkiye'deki palet sektörünü geliştirmeye de çalışıyoruz. Çünkü bugün çok karışık kalitede paletler piyasada dolanıyor. Biz de bazı perakendeci iş ortaklarımızla bu konuyu konuşmaya başladık. Şu anda piyasaya Avrupa'daki gibi Euro Palet sistemini kabul ettirmeye çalışıyoruz. Fikren buna herkes destek oluyor. Bazı perakendeciler bunu fikrin ötesine taşımaya başladılar. Mal kabullerinde belli standardın altında palet almayacaklarını beyan etmeye başladılar. Bu çok pozitif bir gelişme. Çünkü şu anda müşterilerimizin birçoğu diyor ki, gelen paletin kalitesinden memnun değiliz. Biz de diyoruz ki, biz sizin palet üreticiniz değiliz, topluyoruz, tamir ediyoruz, geri veriyoruz. Buradaki problem piyasadaki paletin kalitesiz oluşu. Dolayısıyla ortalamada bizim bu paletin kalitesini artırmamız lazım. Herkes bu prensipleri kabul etmiş vaziyette. Piyasadaki paletin kalitesi arttıkça, birim maliyetler düşüyor. Çünkü bugünkü kalitesiz havuz daha çok tamir ve toplanan paletten daha çok kullanılamayan palet anlamına geliyor. Durum böyle olunca da birim maliyetler artıyor. Ne kadar kaliteli palet kullanılırsa birim maliyet bir o kadar düşüyor. Burada da en büyük görev perakendedeki iş ortaklarımıza düşüyor. Bu konuda kolektif bir şekilde hareket edilmesi gerekiyor.
PALEX, NETLOG İLE ARTIK DAHA GÜÇLÜ ve ENERJİK
Netlog Lojistik ile bir ay kadar önce bir birleşmemiz oldu. Palet lojistiği aslında işgücü yoğun bir hizmet. Bunu daha iyi yapabilmek için de deponuzun fazla olması ve arkanızda güçlü bir yapının olması büyük avantaj. Çünkü Netlog'un bugün 3 bin 500 adet aracı var, 22 şehirde 56 tane deposu var. Birleşmeden önce bizim de 6 şehirde depomuz vardı. Ama birçok önemli şehirde depomuz yoktu. Netlog ile birlikte birçok önemli şehirde Palex cep depoları ve aktarma istasyonları oluşturacağız. Bu sayede müşterilerimize hem kalite hem maliyet anlamında çok daha iyi hizmet de sunmaya başlayacağız. Türkiye palet pazarında büyüyecek daha çok yer var. Birçok firma hala palet ile alakalı toplama, tamir gibi işlemlerin hepsini kendisi yapıyor. Palex olarak biz bunların hepsine talibiz. Netlog da bize bu anlamda bir enerji de verdi.
YÖNETİM BENDE AMA KONTROL NETLOG'DA
Netlog, şirketimizin yüzde 51'ini satın aldı. Dolayısıyla kontrol Netlog'da ama yönetim bende kaldı. Onlarda zaten bunu tercih ediyordu. “Biz palet operasyonu yönetmek istemiyoruz. Sizin çalışmalarınızdan çok memnunuz. Biz Netlog olarak kendi altyapımızı ve müşteri tabanımızı kullanarak buraya nasıl bir destek verebiliriz” şeklinde bir yaklaşımları oldu. Zaten Şahap ve Gökalp (Çak) beyleri de yıllardır tanıyorum. İş yapmaktan da keyif aldığım insanlar. Netlog ile birlikte hedeflerimizi daha da güçlendi. Palex olarak Netlog ile bugün kadar bir ticari işbirliğimiz yoktu. Şimdi ama artık Netlog'un nakliye, depo gibi sinerjilerden faydalanacağız.
Netlog, burada illa bizim aracı, depomuzu kullanacaksın diye bir dayatma da yapmıyor. Bu zaten Netlog'in genel felsefesine de aykırı. Biz rekabetçi olabiliyorsak bizi kullanın diyorlar. Ama oldu ki, iş karakterine daha uygun bir çözüm buldun onu yap diyor.
PALEX'İN 5 YILLIK VİZYONU
Netlog'un bizle ortak olmasının ana nedenlerinden birincisi, modeli beğendiler, ikincisi ise bu sistemi başka ülkelere taşınabilecek bir model olarak görüyorlar. Bugün Netlog'un da ana vizyonunda Körfez ülkeleri, Balkanlar, Rusya gibi değişik ülkelere açılmak var. Zaten Körfez ülkelerinde aktifler. Bizi de bu açılımın bir parçası olarak görüyorlar. Nedir bu? Netlog'un var olduğu ve var olmayı planladığı ülkelerde de Palex'in palet sistemini hayata geçirmek.
5 yıl içinde biz bu ülkelerin büyük çoğunluğuna bu hizmetimizi açmış olmak istiyoruz. Ortadoğu, Balkanlar, Rusya. Rusya palet pazarı Türkiye palet pazarının yaklaşık 2 katı büyüklükte. Balkanların tamamını topladığınız zaman Türkiye pazarının yarısı kadar, Ortadoğu pazarı da Türkiye'nin yarısı kadar palet pazarına sahip. Bizim Türkiye pazarındaki payımız şu an yüzde 10 civarında. Türkiye pazarında aylık 5 milyon palet teslimatı yapılıyor. 5 yıl sonra Türkiye pazarında yüzde 30 pay elde etmek istiyoruz.
Kaynak:
yesillojistikciler.com
KURUMSAL
Hakkımızda
Tarihçe
Temsil Haritası
Faaliyet Raporları
Tüzük
UTİKAD Kuralları
UTİKAD Mesleki Etik Kuralları
Organizasyon Şeması
Kurumsal Sorumluluk
UTİKAD ÜYELİK
UTİKAD Üyelik Kazanımları
UTİKAD Üyelik Başvurusu
UTİKAD Üye Listesi
HİZMETLER
UTİKAD Yayınları
Ticari Belge ve Ürünler
Kütüphane
Emisyon Hesaplama
SEKTÖREL
Bilgi Bankası
Mevzuat
Duyurular
Haftalık Bültenler
Sektör Haberleri
Üye Firmaların İş İlanları
Etkinlikler
LOJİSTİK EĞİTİM
Lojistik Eğitim Takvimi
Mesleki Eğitim Seminerleri
Kuruma Özel Lojistik Eğitimleri
FIATA Diploma Eğitimi
MEDYA MERKEZİ
Basında UTİKAD
Basın Bültenler
E-Bültenler
Fotoğraf Galerisi
Video Galerisi
© Copyright 2022 utikad
BİNT Ajans
© Copyright 2022 utikad
BİNT Ajans