Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / YENİ PROJELER, LOJİSTİKTE YATIRIMLARI HIZLANDIRACAK

YENİ PROJELER, LOJİSTİKTE YATIRIMLARI HIZLANDIRACAK

YENİ PROJELER, LOJİSTİKTE YATIRIMLARI HIZLANDIRACAK27.11.2017Yeni İpekyolu Projesi, lojistikte yatırımları hızlandırıyor. İntermodale odaklanan şirketlerin 2018 planları hazır. Sektörün bir diğer dominosu ise 'Lojistik 4.0' hazırlıkları olacak.

Yeni projeler ve teknolojik gelişmelere odaklanan lojistikçiler, yatırımlarını da artırıyor. Şirketlerin çoğu 2018'de daha ekonomik ve çevreci taşıma modu olan intermodale yatırım planlıyor. Türkiye'nin ve bölgenin en önemli lojistik fuarlarından Logitrans, geçtiğimiz hafta 11'inci kez düzenlendi. EKO Fuarcılık tarafından İstanbul Fuar Merkezi'nde düzenlenen fuara 24 ülkeden 150 katılımcı ve 50'den fazla ülkeden 13 bin 700 ziyaretçinin katılım sağladı. ‘Yeni İpekyolu Projesi' ve ‘Lojistik 4.0' fuara katılan firmaların en önemli gündem konuları arasındaydı. Sektör temsilcileri özellikle Yeni İpekyolu Projesi'nin hayata geçmesiyle sektörde yatırımların hızlanacağı görüşünde. EKO Fuarcılık'ın İdari Direktörü İlker Altun, Türkiye'nin Yeni İpekyolu projesinde merkez üs olarak olağanüstü bir potansiyele sahip olduğunu ifade ederek, "Bu potansiyeli tam olarak kullanmak için bu güzergahtaki tüm ülkelerin ihtiyaçları ve uluslararası piyasa standartlarının karşılaması gerekir. Lojistik 4.0'a doğru ekonomik dönüşüm hem köklü şirketler hem de pazarın yeni oyuncuları için yeni fırsatlar sunacak" dedi. Yeni İpekyolu projesinin yaklaşık bir trilyon euroluk yatırıma mal olacağını anlatan Altun, yaşanan gelişmelerin logitrans 2017'ye de olumlu anlamda yansıdığını bildirdi.

Sektör yüzde 10 büyüme bekliyor

Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) Genel Müdürü Cavit Uğur, "Demir İpekyolu hattının ilk açılışı geçtiğimiz günlerde yapıldı. Bu alandaki gelişmelere bağlı olarak lojistik alanındaki gelişmelerde intermodal taşımacılık ile entegre hale gelecek" dedi. Havayolu lojistiğinde bu yıl gözle görülür bir artış gerçekleştiğine dikkat çeken Uğur, "Sene sonunda taşımacılıkta yüzde 7 ile 10 arasında bir büyüme bekliyoruz" diye konuştu.

Sarp'tan 200 konteyner yatırımı

Sarp İntermodal Yönetim Kurulu Başkanı Onur Talay ise Türkiye Lojistik Master Planı ile intermodal taşımacılığın payının artacağını, bu durumun sektöre hem gelir hem de istihdam anlamında olumlu yönde bir etki yapacağını söyledi. Şirket olarak yatırım yapmaya devam ettiklerini belirten Talay, "2017'de 5 milyon liralık çekici ve dorse yatırımı yaptık. Şu anda bin adet konteynerimiz var. Önümüzdeki yıl için filomuza katacağımız 200 kontyernerlik bir anlaşmamız var. Şimdiden önümüzdeki yıl kapasite yönünden en az yüzde 20'lik bir büyüme bekliyoruz. Ayrıca sene sonunda 100 milyon lira civarında büyüme hedefliyoruz" şeklinde konuştu. Sağlık Lojistik İcra Kurulu Başkanı Zahit Sağlık, Lojistik Master Planı'nın Türkiye'nin ihracat hedefleri doğrultusunda önemli olduğunun altını çizdi. Sağlık, "Üretimi olan ve gelecek 10 seneye damgasını vurmak isteyen bir ülke için Lojistik Master Planı önemli bir yerde" dedi. İntermodal taşımacılığın raf maliyeti, çevre kirliliği ve zaman gibi konularda ekstra avantajlar sağladığına dikkat çeken Sağlık, intermodal taşımacılığın yaygınlaşması için ‘lojistik master' planın aktif bir şekilde uygulanması gerektiğini bildirdi.

Assan, Afrika pazarına açılıyor

Intermodal taşımacılıkta Tunus, Fas ve İspanya trafiklerinin iyi gittiğini ifade eden Assan Lojistik Genel Müdürü Halil Özendi, önümüzdeki yıl Afrika pazarına açılacaklarını söyledi. 2018'de bölgede parsiyel hatlar açacaklarını anlatan Özendi, "Bölgede şu an bir denizyolu trafiği var. Bunlar genelde komple bazda oluyor bu deniz yolu trafiklerinden daha kısa bir ıntermodal alternatifi üzerinde duruyoruz" dedi. Hacimsel anlamda geçen yıla göre yüzde 20 dolayında bir büyüme gerçekleştirdiklerini anlatan Özendi, yatırımlarına gelişen yeni pazarlarda devam etmeyi planladıklarını söyledi. Endüstri 4.0'ın yakın zamanda kapasite sahipleri ile ihtiyaç sahiplerini bir araya getireceğini anlatan Özendi, "Gündemde olan Lojistik Master Planı'nın gümrüklerde aksama ve ihracatta yaşanan sorunları giderme konusunda önemli bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Bir ‘master' plan dahilinde bu işlere yaklaşmak çok daha önemli tek bir gümrük üzerinden işlere odaklanmak yerine bunun bütünsel bakışını yakalamak gerekiyor. Kamu kuruluşlarının bu bakış açısını doğru bir şekilde yakaladıklarını düşünüyorum" dedi.

Samsunport, liman alanını genişletiyor

Samsunport olarak özelleştirmeden sonra bölgeye 50 milyon dolarlık bir yatırım yaptıklarını anlatan Samsunport İşletme Müdürü Bedir Yıldırım, yeni yatırımlara yönelik ise "İki adet dray port yatırımımız var. Bunlar ilkini 200 bin metrekarelik bir alan için düşünüyoruz ikincisini ise 100 bin metre karelik alan için planlıyoruz. Limanın şehir içerisinde kalması genişleme alanın daralttığı için bu yatırımları yapma kararı aldık. Böylece hem şehir trafiğinde azalma olacak hem de liman daha geniş bir alanda genişleme imkanı yakalayacak" şeklinde konuştu. Yıldırım, 2017 için 3 milyon 700 bin tonluk eleçleme hedefleri olduğunu söyledi.
Barış Sedef-Dünya

Kaynak: lojiport.com