Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / KONTEYNER TAŞIMACILIĞI RİTMİ ARAŞTIRMASI EYLÜL SONUÇLARI

KONTEYNER TAŞIMACILIĞI RİTMİ ARAŞTIRMASI EYLÜL SONUÇLARI

KONTEYNER TAŞIMACILIĞI RİTMİ ARAŞTIRMASI EYLÜL SONUÇLARI31.10.2017Cntracking Konteyner Taşımacılığı Ritmi Araştırması Eylül Ayı sonuçlarını yayınladı

İlki Ağustos ayında yayınlanan Konteyner Taşımacılığı Ritmi Araştırmasının Eylül Ayı sonuçları yayınlandı. Bu araştırma ile Cntracking sektördeki ve sektör dışı gelişmelerin konteyner taşımacılığına olan etkilerini inceliyor.

Araştırmanın sonuçları, platform kullanıcılarından alınan anonim verilerin analizine dayanıyor. Her ayın sonunda ücretsiz olarak yayınlanan Konteyner Taşımacılığı Ritmi Araştırması, 2017 yılının Eylül ayı içerisinde 11.355 farklı kullanıcı tarafından açılan oturumların anonim verilerinin derlenmesiyle oluşturulan önemli istatistikleri içeriyor.

Araştırmanın temel bulguları,Kullanıcıların Armatör Tercihi, Türk Limanlarının Transit Süre Temelli Erişilebilirlik Değerlendirmesi, En Çok Aranan Rotalar ve Cntracking İçi Ticaret Hacmi’ni içeren ana başlıklardan oluşuyor.

Eylül ayında en çok tercih edilen konteyner taşımacılığı armatörü MAERSK!

Konteyner Taşımacılığı Ritmi Araştırması Eylül raporundaki en dikkat çekici gelişmelerden biri Maersk ve Hapag-Lloyd’un listedeki yükselişleri oldu. Maersk tercih edilme oranını %3,41 arttırarak tercih edilme oranını %16,90’a çıkararak MSC’yi geçerek 1. olurken, Hapag-Lloyd’un UASC’yi satın alması ise tercih edilme oranını %5,32’lik artırarak COSCO ve CMA CGM’i geçerek 3. olmasını sağladı.

Eylül ayında dikkat çeken bir diğer nokta da en büyük 5 armatör dışındaki armatörlerin tercih edilme oranlarının %10 düşmesi oldu. Bu düşüş; büyük armatörler arasındaki birleşmeler, satın almalar ve ortaklıkların küçük armatörleri olumsuz etkilediğinin kanıtı olarak gösterilebilir.

Türkiye’nin Eylül Ayında En Çok Aradığı Liman Akabe(Ürdün)!

Ağustos ayında daha alt sıralarda olan Akabe limanı, %0,28’lik bir artışla Eylül ayının en çok aranan limanı oldu. Eylül ayındaki en dramatik değişim Katar rotalarında gerçekleşti.

Katar krizi, ağustos ayındaki aramaları bariz bir şekilde etkilemişti. Eylül ayında ise Katar krizinin etkisi Türkiye Çıkışlı aramalarda azalmış ve geçen ay ilk sıradaki Mersin-Doha rotası ancak 5. Sırada kendine yer bulabilmiştir.

Küresel açıdan bakıldığında Eylül ayında en çok aranan rotalarda Cezayir (Cezayir) - Dıraç (Arnavutluk) %0,39’luk artışla birinci sıraya yükseldi. Bu rotayı Jebel Ali (BAE) - Umm Kasr (Irak) ve Selanik (Yunanistan) - Hamburg (Almanya) takip etti.

Cntracking Verilerine Göre Ticaret Hacmi En Yüksek 5 Ülke Açıklandı!

Grönland, Svalbard, Kuzey Kore ve Güney Sudan gibi ülkelerin bulunduğu sadece 9 ülkede kullanılmayan Cntracking; uluslararası ticaret hacmi en büyük 5 ülkeyi de Türkiye, Rusya, Çin, Hindistan ve Almanya olarak açıkladı.

Ticaret hacmi en yüksek olan rota %6,01 ile Çin-Türkiye oldu. İkinci rota %4,4’lük oranıyla Türkiye-İngiltere olurken, 3. sırayı ise %4,22 oranıyla Çin-İran rotası aldı.

Türkiye toplam ticaret hacminin %39’unu tek başına oluştururken toplamda bu beş ülke, tüm konteyner trafiğinin de %70’ini oluşturmaktadır.

Cntracking Türk Limanlarının Transit Süre Temelli Erişilebilirliğini Değerlendirdi!

Cntracking bu analizde, Türk limanları çıkışlı seçilmiş rotalar temelinde ölçtüğü minimum ve maksimum transit süreleri göstermektedir. Bazı rotalarda transit süreler arasında armatörden, liman yoğunluğundan veya hava şartları gibi nedenlerden dolayı önemli farklar gözlemlenmektedir. Cntracking verilerine göre Eylül ayında İzmir- Akabe rotasının transit süresi maksimum 27 gün ölçülmüşken minimum 15 gün ölçüldü. Bu fark, Cntracking rota listesindeki en yüksek farktır. İstanbul- Chittagong ve İstanbul-Akabe rotaları transit süre farkları ise 11 güne indi. Aliağa-Jebel Ali rotasında farkta 1 güne inmişken İzmit-Port Sudan limanları arasında transit süreler arasında fark kalmadı.

Kaynak: lojiport.com

 

 

 

 

 

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr