Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / BAKAN TÜFENKCİ BULGARİSTANDA

BAKAN TÜFENKCİ BULGARİSTANDA

BAKAN TÜFENKCİ BULGARİSTANDA20.10.2017Bakan Tüfenkci; “Kapıkule'nin karşısındaki Kapitan Andreevo Kapısı'na Bulgar tarafının yeteri kadar personel vermesi durumunda bu sıkışıklığın ve bekleme sürelerinin daha aza indirileceğine inanıyoruz.”

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Türkiye'nin Bulgaristan'a açılan gümrük kapılarındaki trafiğin rahatlatılmasına ilişkin, "Kapıkule'nin karşısındaki Kapitan Andreevo Kapısı'na Bulgar tarafının yeteri kadar personel vermesi durumunda bu sıkışıklığın ve bekleme sürelerinin daha aza indirileceğine inanıyoruz." dedi.

Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov tarafından kabul edilen Bakan Tüfenkci, resmi temas ve incelemelerinin ardından Bulgaristan'daki temaslarının verimli geçtiğini dile getirdi.

Görüşmelerde, Türkiye'nin Bulgaristan'a açılan gümrük kapılarındaki trafiği rahatlatmak üzere alınabilecek önlemleri de konuştuğunu belirten Bakan Tüfenkci, şunları kaydetti:

"Kapıkule'nin karşısındaki Kapitan Andreevo kapısına Bulgar tarafının yeteri kadar personel vermesi durumunda bu sıkışıklığın ve bekleme sürelerinin daha aza indirileceğine inanıyoruz. Özellikle bizim tarafımızda, Kapıkule tarafımızda yapmış olduğumuz yeni yolcu salonu ile yeni yapacağımız tır parkı ve içerisindeki veteriner kontrol alanını farklılaştırarak orada da bir rahatlamayı sağlamış olacağız. Özellikle gurbetçilerin yoğun olarak Türkiye'ye giriş yaptığı dönem içerisinde, Bulgaristan geçişlerinde ve Kapıkule'de yaşanan sıkıntıları ve ihracatçılarımızın transit geçişlerinde tır geçişlerinde de karşılaşmış oldukları sorunları en aza indirebilmek için hem bölge gümrük müdürleri düzeyinde toplantıların daha büyük sıklıkla yapılması, teknik veri analizlerinin paylaşılması ve daha üst düzeyde de bakanlar düzeyinde de en az yılda bir kere bir araya gelinerek sorunların masaya yatırılması noktasında da mutabakata vardık."

- Hamzabeyli gümrük kapısı örneği

Bakan Tüfenkci, Türkiye'nin Bulgaristan'a açılan Hamzabeyli Gümrük Kapısı'nın yeniden inşa edildiğine işaret ederek, bu kapının "tek durak projesi" kapsamında modernize edildiğini Bulgaristan Maliye Bakanı Goranov’a anlattığını söyledi.

Tüfenkci, "Biz, Hamzabeyli sınır kapımızı yeniden inşa ediyoruz, modernize ediyoruz. Oradaki özellikle geçişleri tek durak projesi içerisinde revize ediyoruz. Dolayısıyla yeniden inşa temel atma töreninde de sayın Maliye Bakanı Goranov’u davet ettik. O da programının uygun olduğu takdirde olumlu yaklaştı ve inşallah Edirne’de yeniden görüşme imkanımız oldu." diye konuştu.

Bulgaristan Başbakanı Borisov'a Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakanı Binali Yıldırım'ın selamlarını ilettiğini anlatan Tüfenkci, "Karşılıklı selamlarını aldık ve siyasi noktada irade konulmasını talep ettik." dedi.

Öte yandan Başbakanlık Basın Merkezinden Bakan Tüfenkci'nin, Başbakan Borisov'la yaptığı görüşmeye ilişkin de yazılı bir açıklama yayımlandı.

Açıklamada, Borisov'un iki ülke arasındaki ticaret mübadelesindeki artıştan memnuniyet duyduğu belirtildi.

Açıklamada Borisov'un "Bulgaristan ve Türkiye arasındaki ekonomik iş birliği her iki ülkenin yararındadır. Aramızda geliştirilebilecek daha büyük bir potansiyel var. Bulgaristan'a yapılan Türk yatırımlarının bedeli 2017 yılının ilk çeyreğinde 24,5 milyona ulaşmış bulunuyor. Biz, hükümet olarak Bulgaristan'daki yatırım iklimini daha da elverişli hale getirmeye çalışıyoruz." ifadelerine yer verildi.

Kaynak: T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr