Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / DENİZLERİN GÖZETİMİ İÇİN İSPANYA VE FRANSA İLE İŞ BİRLİĞİ

DENİZLERİN GÖZETİMİ İÇİN İSPANYA VE FRANSA İLE İŞ BİRLİĞİ

DENİZLERİN GÖZETİMİ İÇİN İSPANYA VE FRANSA İLE İŞ BİRLİĞİ03.10.2017

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı denizlerde gözetim kapasitesini artırmak, denizyolu ile yapılan kaçakçılık faaliyetlerini tümüyle durdurmak için İspanya ve Fransa ile el ele verdi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Cenap Aşcı, “Türk Gümrük İdaresinin Deniz Gözetim Kapasitesinin ve Operasyonel Prosedürlerinin Geliştirilmesi” başlıklı AB Eşleştirme Projesinin açılışını yaptı.

Bakanlık Konferans Salonu’nunda yapılan açılışta Müsteşar Aşcı, uluslararası ticaret hacminin her geçen gün arttığına dikkat çekti, büyüyen ticaret hacminin olanaklarla beraber yeni riskleri de getirdiğini vurguladı ve şöyle devam etti: 

"Küreselleşmeyle beraber ulaşımın ve bilgiye erişimin kolaylaşması rekabet koşullarını her geçen gün daha da zorlaştırıyor. Teknolojinin gelişmesiyle karşımıza çıkan yeni üretim teknikleri ve buna bağlı ticari ilişkiler, ticari hayattaki her türlü işlemin hiç olmadığı kadar hızlı olmasını bir zorunluluk haline getiriyor.

Ülkemizin; 2023, 2053 ve 2071 hedefleri var. İlk hedefimiz 2023, 1 trilyon dolarlık bir dış ticaret hacmine ulaşmak 500 milyar doları ihracat 500 milyar dolar da ithalat rakamına ulaşmaya çalışıyoruz. Bu şu anlama geliyor; etkin bir gümrük idaresinin sırtından bu kadar yük geçecek demektir. Bunu da bizim hızlı bir şekilde yapmamız lazım."

Müsteşar Aşcı, ticarette hızın önemli olduğunun altını çizdi ancak hız kadar emniyet ve güvenliğin de önemli olduğuna vurgu yaptı. 

Aşcı, “Biz Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak ülkemizde çocuklarımızın kullandığı okul çantaları, boya kalemleri gibi basit materyallerden başlayarak, teknolojik olarak televizyonlar, bilgisayarlar hatta canlı hayvanlar bitkilerin kontrollerini tam olarak sağlayan bir birim olarak çalışıyoruz" dedi.

BİRİNCİ ÖNCELİĞİMİZ GÜVENLİK

Müsteşar Aşcı, yasadışı ticaretle mücadele ederken coğrafyanın getirdiği zorluklara da dikkat çekti ve şöyle devam etti:

“Biz zor bir coğrafyada yaşayan bir ülkeyiz. Komşularımızın hiçbiri birbirine benzemiyor ve maalesef istikrarsızlık var. Bu ortamda da terörist faaliyetler olabildiğince çok fazla cereyan ediyor.

Gümrük İdaresi olarak biz ticaret faaliyetlerinin yanı sıra aynı zamanda emniyet ve güvenlik tedbiri olarak da bu tür faaliyetlerle mücadele etmek zorunda kalıyoruz.

Şu anda bizim özellikle Suriye ve Irak Kapılarımızda Gümrük İdaremizin birinci önceliği oralardan geçecek olan patlayıcı, silah ve mühimmatın engellenmesidir. Aynı zamanda terörizmin finansmanında kullanılan uyuşturucu başta olmak üzere vergisi yüksek alkol, sigara gibi eşya ile etkin bir şekilde mücadele etmek görevlerimi arasında.”

DENİZYOLU AVANTAJLI AMA BERABERİNDE RİSKLER TAŞIYOR

Aşcı, 2016 yılı sonu itibarıyla dünya ticaretinin %80’den fazlasının denizyoluyla yapıldığını hatırlattı, denizyolunun gerek tek seferde büyük miktarda yük taşınabilmesi gerekse karayolu, demiryolu ve havayoluna göre maliyetlerin düşük olması nedeniyle avantajlı olduğunu vurguladı.

Müsteşar Aşcı, “Bu durum, deniz ticaretinin sağladığı imkânların yanında riskleri de beraberinde getiriyor. Denizyolunda gerçekleştirilen kaçakçılık girişimleri, deniz haydutluğu ve yasadışı göç faaliyetleri ülkelerin güvenliğe yönelik öncelikli tehditler listesinin ilk sıralarına doğru hızla yükselme eğilimindedir” dedi.

Aşcı, başta denizlerde olmak üzere kaçakçılıkla mücadelede Türkiye’nin Avrupa Birliği Projelerinden yararlandığını hatırlattı, bu kapsamda Gümrük Ve Ticaret Bakanlığı’nın 100 milyon Avro civarında bütçe kullandığını söyledi ve şöyle devam etti:

“Türk Gümrük İdaresinin Deniz Gözetim Kapasitesinin ve Operasyonel Prosedürlerinin Geliştirilmesi Projemiz ile de önümüzdeki iki yıl boyunca İspanyol ve Fransız meslektaşlarımızla beraber Türk Gümrük İdaresinin denizlerdeki idari ve operasyonel kapasiteye katkıda bulunmayı, Bakanlığımız uygulamalarını AB uygulamalarıyla paralel bir konuma getirmeyi amaçlıyoruz. Proje kapsamında, liman ve denizde sağlık ve güvenlik tedbirleri, gemilere borda etme, ileri seviye gemi arama, deniz devriyesi kurumlar arası iş birliği, denizlerde risk göstergeleri ve profillerinin hazırlanması konularında birçok eğitim ve seminerin verilmesini öngörüyoruz.”

PROJE DENEYİM PAYLAŞIMI SAĞLAYACAK

İspanya Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Eduardo Ibanez Lopez Doriga, İspanya Elçiliği olarak projeye desteklerinin devam edeceğini vurguladı.

İspanya Gümrük İdaresi Başkanı Pilar Jurado, hem İspanya hem de Türkiye için deniz yolunun çok önemli olduğunu vurguladı.  Her iki ülkenin karşılaştığı risklerin ve tehditlerin birbirine benzediğine işaret eden Başkan Jurado, proje ile her iki ülkenin birlikte mücadele edeceğini, deneyimlerini paylaşacağını ve her iki idarenin de birbirinden çok şey öğreneceğini belirtti.

Fransa Bölgesel Ekonomik Hizmetler Başkanı Daniel Gallissaires, ise projenin denizlerdeki kaçakçılık faaliyetlerini önlemede etkili olacağını ifade ederek, aynı zamanda iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri de geliştireceğini kaydetti.

Projenin açılış töreninde İspanya Mali Çalışmalar Kurumu Başkanı Jose Alberto Plaza, Fransa Bulgaristan Büyükelçiliği Ataşesi Julien Autret, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Proje Lideri Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü Proje ve Teknik Sistemler Dairesi Başkanı Can Yıldız da konuşma gerçekleştirdiler.

Konuşmaların ardından tören konferans salonu önünde verilen kokteyl ile son buldu.

Kaynak: T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr