Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Üye Şirketlerden / ARKAS LOJİSTİK HİZMET ALANLARINI ÇEŞİTLENDİRİYOR

ARKAS LOJİSTİK HİZMET ALANLARINI ÇEŞİTLENDİRİYOR

ARKAS LOJİSTİK HİZMET ALANLARINI ÇEŞİTLENDİRİYOR22.09.2017

Özellikle nakliye iş geliştirme departmanı kanalıyla dağıtım lojistiğinde büyük bir sıçrama kaydeden Arkas Lojistik, son 1 yılda uyguladığı stratejiyle de Petrol Ofisi, Pınar Su ve Sanica Boru’nun dağıtım organizasyonlarını üstlenerek bu alanda öne çıktı.

Arkas Holding Lojistik Hizmetleri Grup Başkanı Diane Arcas’ın 2015’te yaptığı hamleyle ulaştırma, depoculuk ve forwarding hizmetlerini tek bir çatı altında birleştiren kuruluş, her yıl çift haneli rakamlarla büyüyor. Özellikle nakliye iş geliştirme departmanı kanalıyla dağıtım lojistiğinde büyük bir sıçrama kaydeden Arkas Lojistik, son 1 yılda uyguladığı stratejiyle de Petrol Ofisi, Pınar Su ve Sanica Boru’nun dağıtım organizasyonlarını üstlenerek bu alanda öne çıktı.

Tamamı Türk bayraklı 50 konteyner gemisi ve 7 yakıt ikmal tankeri ile Türk Konteyner taşımacılığının en büyük markası Arkas; üçüncü kuşağın başarılı temsilcisi Diane Arcas’ın kaptanlığında da lojistik sektöründe hızlı bir çıkış süreci yaşıyor. Arkas, Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Lojistik Hizmetleri Grup Başkanı Diane Arcas ve Genel Müdür Onur Göçmez ile A’dan Z’ye Arkas Lojistik’i konuştuk.

- Arkas Lojistik, çok hızlı hareket ediyor ve portföyünüze sürekli yeni hizmet alanları ekliyorsunuz. Yeni adım attığınız branşlar var mı?

Onur Göçmez:

Arkas Lojistik olarak 3 ana iş kolunda hizmet veriyoruz. Depoculuk, yani terminal hizmetleri; nakliye ve forwarding hizmetleri. Bunların yanısıra terminalde konteyner ile düşünülebilecek her türlü hizmet tamir-bakım, reefer; depolama, elleçleme vb geliyor. Forwarding hizmetlerimiz tüm taşıma modlarının yanında acenteliklerimiz kanalıyla gidiş-dönüş yüklerini de domine ediyor. Nakliye tarafında ise, son yıllarda önemli gelişmeler kaydettik. Konteyner taşımacılığında hem ekipman hem de deniz ticareti varlık yönetiminde Türkiye’nin en büyüğüyüz. Bu 3 iş kolunun yanında, geliştirdiğimiz bazı hizmetlerimiz de orta vadede ana iş kolu haline getirmeyi hedefliyoruz. Bunları da ağır yük nakliye ve multimodal taşımalar olarak sıralayabiliriz.

Bununla birlikte nakliye iş geliştirme departmanımızın Petrol Ofisi ile yaptığı dağıtım anlaşmasıyla Derince’den 81 ildeki PO bayilerine madeni yağ dağıtımı gerçekleştiriyoruz. Bu tamamen konteyner dışı bir hizmet ve burada da agresif bir büyüme hedefliyoruz. Pınar Su’yu dağıtmaya başladık. Sanica Boru’nun dağıtımını gerçekleştiriyoruz. Bu stratejimiz sonucunda saydığım müşteriler, son 1 yıldır bizimle çalışmaya başladı.

- Birkaç hizmeti aynı çatı altında toplayarak Arkas Lojistik’i yeniden yarattınız. Bunun ne kadar doğru bir adım olduğu geçen yıl net bir şekilde görüldü. 2016 yılını büyüme ile kapadınız. 2017 yılı için hedef ve beklentilerinizi öğrenebilir miyiz?

Diane Arcas:

2017 yılını da iyi geçirdiğimizi söyleyebilirim. Yılı başarılı bir şekilde kapatacağız. Geçen yıl 230 milyon dolar ciroyla kapadık. Bu yıl üzerine bir yüzde 20 bir büyüme daha öngörüyorum. Denizcilik piyasalarındaki hatların birleşmesi, navlunların düşmesi, rekabet artışı gibi etkenleri göz önüne aldığınızda forwarder yapan bir şirket olarak geldiğimiz noktanın iyi olduğunu söyleyebiliriz. Müşteri memnuniyetini ölçerek büyüyoruz.

Renault, TIRSAN ve Otokar’dan ardı ardına çekici ve treyler yatırımları yaptınız. Bu yatırımlar bir kontrat dahilinde mi oldu? Hedefi ve arkasındaki stratejiyi anlatabilir misiniz?

Onur Göçmez:

Bu yatırımları bir kontrat dahilinde yapmadık. Tamamen bir stratejinin ürünü. Artık filomuzun olduğu araçlarda çekiciden daha çok dorse olacağını söyleyebilirim. Araç başı değil dorse başı karlılık hedefimizle verimliliğimizi artıracağız. Bu bize sinerji katacak, müşterimize de her türlü yükü taşıyabileceğimizi söyleyeceğiz. Bu iş de, bir stratejinin sonucudur. Aldığımız araçların ADR özellikleri var. Ford Trucks’a da 20 araç siparişi verdik. Filomuzu gençleştiriyoruz. Dorse sayımız 700’e yaklaştı, araç sayımız ise 500’e ulaştı. Araç alımlarında olmazsa olmazımız ise tamamının Euro 6 olmasıdır. Sürücü güvenliği ve çevreye olan saygımız da firmamızın ilk önceliğidir.

- Özellikle kimyevi madde taşımacılığı konusunda ki gelişmelerden bahseder misiniz?

Diane Arcas:

Bizim likit ve enerji departmanı açmamızın nedeni Arkas Lojistik’in aktif olarak likit ve enerji taşımalarına odaklanmasıdır. Müşterilerimize tekliflerimizi iletmeye başladık. Bundan sonraki aşamada tank konteyner kiralama sürecimiz başlayacak. Daha sonraki aşamalarda filizibite sonuçlarına göre likit ve enerji taşımalarıyla ilgili tank dorse alımı yapabileceğiz.

“Tek dorseyi 3 ayrı işte kullanabilme fikri bize ait”

Otokar’dan geçtiğimiz günlerde aldıkları 20 dorse ile ilgili de bir açıklama yapan Onur Göçmez, şu ifadelere yer verdi: “Bu yatırım Arkas Lojistik’in araç başı karlılıktan, dorse başı karlılığa geçiş stratejisinin bir ürünüdür. Biz ne istediğimizi tarif ettik, otokar üretti. Hayalimiz, 500 aracımız varsa 500 de dorse değil, 700-800 dorse ile çalışmaktı. Konteyner taşıyan araç, kapaklı ile açık yük taşıyacak. Yine aynı araç havuz dorseyle çelik rulo taşıyacak: böylece 1 sürücü, 1 çekici ile farklı farklı işler üreten bir yapıya dönüşeceğiz. Önceden çekici başı karlılığa bakıyorduk. Bundan böyle dorse başı karlılığı öne çıkaracağız.Tek bir çekici yalnızca maliyet üretir. Ama arkasına dorse de koyduğunuzda size kazandırmaya başlar. Türkiye’de ilk kez bizimle başlayan ve 3’lü dorse dediğimiz konseptte 40’lık dorseler 12.60 iken, biz 13.60 ürettirdik. Böylece hem 40’lık, hem de 45’lik dorse taşıyabilir hale geldi. Onu çıkartıp, branda koyduğunuzda paletli-açık yük; maden, mermer taşıyabilirsiniz.

Dönüşte çelik rulo taşımanız gereken bir iş çıkarsa, havuzu otomatik olarak açıyor ve çelik rulo taşıyabiliyorsunuz. Eskiden tüm bu saydığım işler için 3 ayrı dorse kullanıyorken, artık tamamını tek bir dorse ile yapabiliyoruz.

Arkas Orhanlı binanız hem teknolojik hem de personel açısından çok dost bina olarak planlanmış. Bu binada kaç kişi istihdam ediliyor. Bina özellikleri hakkında bilgi verir misiniz?

Diane Arcas:

Binamız gerçekten geniş ve çok ferah. Şehir içinde bu denli geniş bir bina kurabilme şansınız yok. Burada 350 kişi istihdam ediyoruz. Spor salonları, kafeler, geniş bir mutfak, tüm personel için otopark, basket, voleybol sahaları, dinlenme alanları, toplantı salonları var. Her açıdan herkes çok memnun. Burada Arkas Lojistik’in yanı sıra, destek hizmetleri ile denizcilik filomuz yer alıyor. Binanın yapımı için 30 milyon dolar harcandı.

- Arkas Lojistik, bilişim teknolojisi yatırımlarına da büyük kaynak ayırıyor. Yalnızca Arkas Lojistik’te dediğiniz bir farklılığınız var mı?

Diane Arcas:

Arkas bünyesinde BİMAR adlı bir şirketimiz var. Mevcut paketler bir yerde yetersiz kalıyor. Orada da deneyimlerimizle oluşan ihtiyaçlara göre geliştirilen çözümler devreye giriyor. O nedenle BİMAR, kendi programlarımızı yazıyor. Çünkü, kimseninkine benzemeyen bir ürün olması için çaba gösteriyoruz.

Onur Göçmez:

Bundan önce kullandığımız programlar, daha çok operasyonel hizmetlere çözüm üretiyordu. Şimdi kullandığımız programlar ise satış odaklı. Ayrıca Loop dediğimiz bir programımız daha var. Örneğin, müşteri Loop sistemine girip kendi sevkıyatlarını takip edebiliyor. Araçlarının nerede olduğunu görüyor. Çok esnek bir yapı, başka bir firma için de tamamen farklılaştırılabiliyor. Eskiden sistemimizi paylaşamıyorduk. Şimdi esnek bir yapıyla paylaşıyoruz. Bu da iletişim verimliliği sonucunu getiriyor. Arkas Lojistik’in, satış ağımızı ve satış adedimizi online 24 saat gösteren aplikasyonlarımız var.

Yurtdışında da Arlogic markası altında faaliyet gösteriyorsunuz. Arlogic hakkında bilgi verir misiniz?

Diane Arcas:

Ukrayna, Rusya, Gürcistan, Yunanistan, Kazakistan ve Azerbaycan’da Arlogic markasıyla varız. Bunlar ön taşıma ve son taşıma olarak Arkas Line’ın paralelinde açıldı. Ardından forwarding faaliyetlerine de başladık. Her ülkede o ülkenin potansiyel ve ihtiyacına göre farklı farklı işlevlerle hizmet veriyoruz. Örneğin, Kazakistan ve Rusya’yı daha çok proje taşımalarında, Şanghay’daki ofisimizi ise müşteri ilişkileri için kullanıyoruz. 

- Ülkeleri sayarken İran’ın adı geçmedi, orada da büyük bir potansiyel var. Sizin Van’da da bir deponuz olduğunu biliyorum. Buradan İran’a lojistik hareket oluyor mu?

Onur Göçmez:

İran ile özellikle tüm lojistik firmalarının bir hedefi tabi ki var. Bugünlerde İran’dan Katar’a bir hat gündemde. İran’da henüz kendi ofisimiz yok. ABD’de ve Hindistan’da da yok ama ticari taşımalarımız tabii ki oluyor. Biz Van’ı zor bir dönemde açtık. Bir de sosyal sorumluluğumuz görevi çevre insanını istihdam etmek gibi bir hedefimiz vardı, onu gerçekleştirdik. 706 vagon, 1.250 de demiryolu taşımacılığına uygun konteyneriniz var

Ar-Gü 6 lokomotifle taşımalara başlıyor

- Özelleştirme oldu ama o vagonları çekecek lokomotife bir türlü izin çıkmadı. Çıkacağı umudunu taşıyor musunuz? Yarın lokomotife izin verilse, demiryolu politikanızda neler değişir?

Diane Arcas:

Biz operatörlük yetki belgemizi yıl sonunda almış olacağız ve 6 lokomotif kiralamak için başvurumuzu yaptık. Öz mal lokomotifle başlamayı düşünmüyoruz. Önümüzü görmek için önce kiralama yöntemiyle işe gireceğiz. Maliyetleri ve karlılığın hangi düzeyde oluşacağını tespit etmemiz gerek. Belirsizlikler tabii ki var. Biz, girişeceğimiz işe aniden giriş yapmayız. İş yapış şeklimiz gözlemlemeye ve öğrenmeye dayalıdır. 6 lokomotif ile bildiğimiz hatlarda yer alacağız. Bunlar tamamlandığında demiryolu organizasyonlarını yürüten şirketimiz Ar-Gü, operatör olacak ve Arkas Lojistik dahil olmak üzere tüm müşterilerine hizmet verecek. Burada Arkas Lojistik’in hiçbir imtiyazı olmayacak. Herkese eşit mesafede hizmet verilecek. Denizde nasıl Marport, Arkas’ın limanı ise ve bize bir ayrıcalık yapmıyorsa, demiryolunda da Ar-Gü böyle olacak. Demiryolunda güçlenmek istiyoruz. Denizli Kaklık’da bir demiryolu terminali açtık. Kayseri-Keykubat, Konya, Gaziantep’te cep terminalleri açtık. Böylece müşteri potansiyelimizi sağlam tutup, güçlü olmaya çalışıyoruz. Ar-Gü lokomotifi açtığında da onlardan blok tren isteyebilecek kadar yükümüz olsun arzusundayız.

- Bir yanda Arkas Holding’in otomotiv sektörüne yönelik ihtisas yatırımı Autoport var, diğer yanda da Arkas Otomotiv ile yıllardır süregelen bir know how. Arkas Lojistik, önümüzdeki dönemde otomotiv lojistiğinde öne çıkacak projeler planlıyor mu?

Onur Göçmez:

Otomotiv lojistiği çok niş bir alan. Bu konuda bir yatırım düşünmüyoruz ancak gelen taleplere yanıt veriyoruz.

- Lojistik sektöründe birleşmelerin olması kaçınılmaz gözüküyor. Sizin de bu yönde bir çalışmanız var mı? Şirket satın alma ya da yabancı evlilik düşünüyor musunuz?

Diane Arcas:

Şu anda gündemimizde yok. Kurum kültürümüzde organik büyüme var. Ana iş kollarımız dışında bir alana gireceksek de o işi çok iyi bilen biriyle ortak olmayı ya da transfer etmeyi daha doğru buluyoruz. Tabii ki iyi bir fırsat çıkarsa satın alma düşünülebilir. Ancak şirket birleşmelerinde doğan kültür çatışmalarını yönetmek öyle kolay değil. Satın alma gerçekleşirse de bu niş bir alana girmek için olur. Bizimle aynı işi yapan bir şirketi satın almayız.

Biz de eğer bir alana gireceksek önce konteyneri o alana entegre ederiz. Daha sonra meydana gelen yapı, çok daha faydalı ve etkili oluyor. Farklı bir alana girseniz, yeni gelen grup, sizin kültürünüzü değiştirebilir. O nedenle gelecek olan önce bizim yapımıza entegre olmalıdır.

Onur Göçmez:

Dağıtımda büyüyeceğiz.  Likit ve enerjide yavaş yavaş büyümeyi planlıyoruz, ağır yükte güzel çalışmalar olacak. Geçen yılki büyümemiz yüzde 20 oldu, bu yıl yüzde 35’e ulaşmayı hedefliyoruz. Nerdeyse bir şirket almış kadar büyüyoruz. Bir şirketi aldığımız zaman üst kültür biz olmalıyız. Örneğin, dağıtım lojistiğine girdik önce bu işi çok iyi bilen fakat konteyneri hiç bilmeyen 25 personel aldık ana kültürümüz olan konteynere onları entegre ettik. Şimdi dağıtımda 81 ilde etkin olan bir yapı kurduk. Üst kültür bizim anlayışımız oldu, diğer iş kendi operasyonlarımız içinde gerçekleşti. Böylece genel giderimiz de oluşmadı. Biz dağıtım için ayrı bir yapı kurgulasaydık, bu kadar başarılı olamazdık. Aklı yönetebildikten sonra, ekipman yatırımı gibi konular çok kolay.

- Forwarder olarak bütün taşıma modlarında varsınız. Bir de hava gerçeği var. Havada ne yapacak Arkas? 3. Havalimanı ile ilgili tasarruflarınız var mı?

Diane Arcas:

Hava taşımacılığı yapıyoruz, 3. havalimanında yerimizi aldık, ofisimizi kiraladık. Atatürk Havalimanı ağırlıklı çalışıyoruz. Hava kargoda 8. Sıradayız. Forwarding hizmetinin yanı sıra, yüklü talep geldiğinde charter de yapabiliyoruz. Sabiha Gökçen’de de ofisimiz var. Kendi uçağımızı alma gibi bir idealimiz yok. Çünkü operatörlük bambaşka dinamikleri olan bir konu

- Akaryakıt ve tehlikeli madde taşımacılığında ne yapıyorsunuz?

Onur Göçmez:

Kimyevi madde ve madeni yağ taşıyoruz. Likit ve enerji taşımaları departmanını o yüzden kurduk. Önceliğimiz nakliye ancak tankların ısıtılması ve temizlenmesi işini de yapıyoruz. Gebze ve Hadımköy’de yatırım yaptık. Tank ısıtması, içerdeki kimyevi maddenin belli bir ısı seviyesine getirilmesiyle ilgili bir hizmet. Bu hizmetin soğutma bölümü de var. Kimyasal yıkama çok riskli bir iş. Ama önceliğimiz nakliye ve ardından terminal hizmetleri gelecek. Dağıtımdaki stratejimizi likit ve enerji taşımalarına da uygulayacağız. Petrol Ofisi ile madeni yağ taşımaya başladık. Bu bir referanstır. Ardından bunun tanka dönüşümüyle ilgili çalışmalarımız olacak. Ama birebir akaryakıt taşımasıyla ilgili bir çalışmamız olmayacak.

Selçuk ONUR- LOJİSTİK EKİPMANLAR

Kaynak: lojiport.com