Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / KİMYA SEKTÖRÜ SEVKİYAT MALİYETLERİNİN DÜŞÜRÜLMESİNİ İSTİYOR

KİMYA SEKTÖRÜ SEVKİYAT MALİYETLERİNİN DÜŞÜRÜLMESİNİ İSTİYOR

KİMYA SEKTÖRÜ SEVKİYAT MALİYETLERİNİN DÜŞÜRÜLMESİNİ İSTİYOR24.07.2017Türkiye’nin kimya ihracatında İran ilk 5 ülkeden biri arasında. İran’a ihracatın önümüzdeki dönemde artarak devam edeceğini vurgulayan İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, bu pazar için karayolu sevkiyat maliyetlerinin rakip ülkeler ile fiyat açısından rekabet edilebilir seviyelere getirilmesinin yaşanan sıkıntıların giderilmesine katkı sağlayacağını söylüyor.

Türkiye kimya sektörü için İran pazarı nasıl bir öneme sahip?

İran, kimya sektöründe katma değeri en yüksek ihracat yaptığımız ülke. Kimya sanayimizin kozmetik, plastikler ve mamulleri, eczacılık ürünleri, boya, organik kimyasallar, tutkallar gibi öne çıkan alt sektörlerinin ihracatında İran çok önemli bir yere sahip ve barındırdığı potansiyel de çok yüksek.

İRAN İHRACATTA 4. SIRADA

Türkiye kimya sektörü 2016’da İran pazarına ne kadarlık bir ihracat gerçekleştirdi?

İran, 2016 yılında en çok ihracat gerçekleştirdiğimiz ülkeler arasında 4. sırada bulunuyor. Sektörümüzün 2016 yılında İran’a gerçekleştirdiği ihracat bir önceki yıla göre değer bazında yüzde 3,9 artışla 532 milyon 717 bin dolara, miktar bazında ise yüzde 31,3 yükselişle 216 bin tona ulaştı. 2017 yılının ilk 5 aylık döneminde ise İran’a gerçekleştirdiğimiz kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 0,8’lik artış ile 209 milyon 558 bin dolar oldu.

TAŞIMADAKİ RİSK ELLEÇLEMEDEN DAHA DÜŞÜK

Türkiye kimya sektörünün bu pazarda daha da güçlenmesi için lojistik şirketlerine ne tür görevler düşüyor?

Kimyevi madde taşımacılığında taşınan kimyevi maddenin sınıflandırmasının öncelikle doğru yapılması gerekiyor. Taşımacılıkta riskler, elleçlemeye oranla daha düşük. Dikkat edilmesi gereken asıl önemli nokta, maddenin yapısal tehlikesi çerçevesinde sınıflandırılmasıdır. Tehlike durumları ile ilgili kurallar da taşıma yoluna göre farklılık gösteriyor. Çünkü taşıma aracı değiştiğinde, risk durumları da değiştiğinden kurallar da buna bağlı olarak değişkenlik gösteriyor. Tehlikeli madde taşımacılığında gönderenin, taşıyıcının sorumlulukları ve uyması gereken kurallar var. Gönderen (üreten) firmanın maddelerin sınıflandırılması, ambalajlanması ve risk iletişimi dediğimiz etiketleme ve güvenlik bilgi formlarını etkili bir biçimde kullanmaları oldukça önemli. Ayrıca taşıyan firmanın uygun taşıma araçları ile taşımacılık kurallarına uygun hareket etmesi de hayati bir gereklilik.

Tehlikeli maddeler kimya sektöründe yoğun olarak kullanılıyor. Kullanımı sırasında olduğu gibi bu maddelerin taşınması sırasında da dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. Üretilmesi, etiketlenmesi, ambalajlanması, taşınması, depolanması, kullanılması ve piyasaya sürülmesinin özel koşullarla gerçekleşmesi gerekiyor. 

Bu maddeleri üreten ve taşımacılığını yapan firmaların uluslararası çeşitli standartlara uymaları için bazı zorunluluklar var. Bu zorunluluklar ise; karayollarında ADR, demiryollarında RID, denizyollarında IMDG(IMO), havayollarında T1s (IATA/ICAO), içsular ve kanallarda ADN/ADNR standartları ile belirleniyor.

Tehlikeli madde taşımacılığının yüzde 90’u karayolu üzerinde gerçekleşiyor. İran gibi ihracat hedef pazarlarımızdan olan komşu bir ülkeye karayolu ile yapılan ihracatlarda sevkiyat maliyetlerinin rakip ülkeler ile fiyat açısından rekabet edilebilir seviyelere getirilmesi sevkiyatlarda yaşanan sıkıntıların giderilmesine katkı sağlayacaktır.

TÜRK TİCARET MERKEZİ İHRACATA KATKI SUNACAK

Türkiye kimya sektörünün İran pazarına yönelik hedefleri neler?

Ekonomi Bakanlığımız tarafından belirlenen “2017 yılı Hedef Pazar” ülkeleri listesinde yer alan İran, Türkiye kimya sektörü ihracatımız açısından da oldukça önemli bir potansiyel barındırıyor. Zengin doğalgaz ve petrol rezervi bulunan İran’a, kimyevi maddeler ve mamulleri sektöründe en çok plastikler ve mamulleri, kozmetikler, boyalar ve yapıştırıcılar, sabun ve temizlik ürünleri ihracatı gerçekleştiriyoruz.

Önümüzdeki dönemde İran’a kimya ihracatımızın artarak devam edeceği öngörüyoruz. Bu konuda da İhracatçı Birlikleri olarak yoğun şekilde çalışmalar yapıyoruz. Özellikle İran’ın Tahran şehrinde açılan ve faaliyetlerine başlayan Türk Ticaret Merkezi’nin ihracatçılarımızın İran pazarına ulaşmaları konusunda önemli fayda sağlayacağını düşünüyoruz.

Kaynak: lojistikhatti.com

 

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr