Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / "ELEKTRONİK TİCARETTE KİLİT ROLE YÜKSELEBİLİRLER"

"ELEKTRONİK TİCARETTE KİLİT ROLE YÜKSELEBİLİRLER"

23.06.2017SAP Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Bülent Karal, "Kamu posta dağıtım şirketleri elektronik ticarette kilit role yükselebilir" dedi.

SAP Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Bülent Karal, elektronik ticarette kamu posta dağıtım şirketlerinin kritik bir rol üstlendiğini ve bu şirketlerin kendi geniş dağıtım ağının avantajını kullanmak için elektronik ticaret şirketi kurduklarını söyledi. Ankara’da bir grup gazeteciyle bir araya gelen Karal, genel kanının aksine elektronik ticaretin “yerelleşme” eğilimi gösterdiğini de belirtti. SAP’ın bu alanda çözümleri olduğunu belirten Karal, Alman kamu posta şirketi ile Hindistan posta şirketinin bu alana yatırım yaptığını belirtti. Türkiye’de PTT’de ePTTAVM adlı bir elektronik ticaret şirketi kurmuştu.

Bülent Karal, kamu posta kuruluşlarının sahip olduğu altyapının elektronik ticaret için uygun olduğunu ve büyük avantaj sağladığını vurguladı. Yine dünyanın en büyük kuruluşlarından DeutschePost ve Hindistan IndiaPost’un bu yönde büyük yatırım yaptığını belirten Karal, çeşitli ülke posta şirketlerinin girişiminin de dikkat çektiğini kaydetti.

Sanıldığının aksine çok uluslararası bir iş değil, bariyerler var

Elektronik ticaretin ilk başta büyük çapta küresel bir ticaret haline geldiğini ancak daha sonra her ülke ve bölgesel yapının korumacı eğilim içine girdiğini belirterek, operasyonun yerel bazlı hale geldiğini kaydetti. “Türkiye’de elektronik ticaret yapmak için Türkiye’de olmanız gerekiyor” diyen Karal, bu nedenle küresel şirketlerin de yerel operasyonlar kurmaya başladığını anlattı.

Bu durumun, ürünü ulaştırmada kritik öneminden dolayı dağıtım kanallarını öne çıkardığını belirten Karal, ülke resmi posta şirketlerinin kamu hizmeti nedeniyle en uç noktalara kadar erişim sağladığını, bunun da elektronik ticaretin handikaplarından olan ürün teslimi sorununu büyük oranda çözdüğünü belirtti.

Küresel çapta bu yönde bir farkındalık oluştuğunu da belirten SAP Genel Müdür Yardımcısı Karal, Dünya Posta Birliği’nin (UPU) yayınladığı raporlarda da bu unsura dikkat çektiğini ve şirketlerin de bu yola girdiğini kaydetti.

Ürün göndermek çok kolay değil

Bülent Karal, sanıldığının aksine elektronik ticaret kanalından ürün göndermenin çok kolay olmadığını belirtti. Yakın dönemde markaların kendi ürünlerini elektronik ticaretle doğrudan satmaya yoğunlaştığını belirten Karal, SAP olarak Türkiye’den bir uluslararası marka için elektronik ticaret altyapısı sunduklarını, ürün gönderme ve iade alma zorlukları nedeniyle Avrupa, Ortadoğu ve Rusya için ayrı ayrı merkezlerden ürün teslimi için çalışmalar yapıldığını gözlediklerini kaydetti.

Kaynak: dunya.com

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr