Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / e-AWB ÇALIŞTAYI HAVA KARGO FİRMALARINDAN BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

e-AWB ÇALIŞTAYI HAVA KARGO FİRMALARINDAN BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

e-AWB ÇALIŞTAYI HAVA KARGO FİRMALARINDAN BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ30.05.2017Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği UTİKAD, IATA, THY ve ACC iş birliği ile düzenlenen e-AWB Çalıştayı, 24 Mayıs tarihinde THY Kargo Tesisleri’nde gerçekleşti.

UTİKAD üyesi hava kargo firmalarının büyük ilgi gösterdiği çalıştayda e-AWB’ye geçiş sürecinde yaşanan olası sorunlar masaya yatırılırken e-AWB’nin firmalara sağlayacağı avantajlar da aktarıldı.

Hava kargo taşımacılığı sektöründe uygulanmaya başlayan ve yakın dönemde daha da yaygınlaşarak hava kargo taşımacılığında verimliliği artıracak ve dokümantasyon süreçlerine hız katacak olan e-AWB süreci hakkında IATA, THY, ACC ve UTİKAD iş birliğiyle 24 Mayıs 2017 Çarşamba günü e-AWB Çalıştayı düzenlendi.

THY Kargo Binası'nda yer alan Mimar Sinan Toplantı Salonu'nda gerçekleşen çalıştaya UTİKAD üyesi hava kargo firmalarının temsilcileri büyük ilgi gösterdi. IATA Türkiye, Azerbaycan ve Türkmenistan Proje Yöneticisi Okan Oğur, THY Kargo Konşimento Veri Kalite Şefi Mustafa Asım Subaşı ve Mars Hava ve Deniz Kargo Taşımacılığı A.Ş. Yazılım Güncelleme Sorumlusu Türkan Atıcı e-AWB sürecinin işleyişi hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan UTİKAD Genel Müdürü Cavit Uğur, “e-AWB’ye geçiş uzun zamandır gündemimizde olan konuların başında geliyor. Bu süreçte hem IATA hem ACC hem de THY ile sık sık bir araya gelerek özellikle üyelerimizi e-AWB’ye geçişlerini hızlandırmaları ile ilgili olarak özendirmeye çalışıyoruz. Çünkü dünya düzeni ve iş yapış şekilleri her geçen gün dijitalleşiyor” diye konuştu. UTİKAD’ın üyeleri için bu süreçleri kolaylaştırma çabalarını sürdürdüklerinin altını çizen Cavit Uğur, “UTİKAD olarak birçok konuda çalışıyoruz. Son dönemde e-AWB gibi bizi dijital platformlara zorlayan e-ticaret konusunda da bir odak grubu kurduk ve çalışmalarımız tüm hızıyla sürüyor. Özellikle e-ticaretin lojistik ayağındaki mevcut sorunların çözümüne ilişkin çalışıyoruz. Bir yandan e-ihracat ile ilgili girişimleri takip ediyoruz. Önümüzdeki aylarda konuyla ilgili bir zirve planlıyoruz” dedi.

UTİKAD Genel Müdürü Cavit Uğur’un ardından kürsüye çıkan IATA Türkiye, Azerbaycan ve Türkmenistan Proje Yöneticisi Okan Oğur, IATA’nın e-AWB süreciyle ilgili yapılması gerekenler konusunda katılımcılara bilgi verdi. Özellikle gümrük süreçlerinin hızlandırılması açısından önemli bir adım olan e-AWB’nin yaygın olarak kullanılmasının IATA için büyük önem taşıdığına dikkat çeken Oğur, “e-AWB aslında herkes için bir zorunluluk. Firmaların bu süreç için hazırlıklarını ivedilikle tamamlaması gerekiyor” dedi.

THY’nin e-AWB süreçleri ile ilgili olarak bilgi veren THY Kargo Konşimento Veri Kalite Şefi Mustafa Asım Subaşı, “Tüm firmaların bir an evvel e-AWB sürecini tamamlaması gerekiyor. e-AWB, e-Freight’e geçişte bir dönüm noktası. Sürecin başında ortaya çıkan birçok sorun çözülmüş görünüyor. Datanın iletilmesi için ve lojistik sürecin sorunsuz tamamlanması açısından e-AWB hem müşteriye hem havayoluna büyük kolaylıklar sunuyor” dedei.

Çalıştayın son konuşmacısı Mars Hava ve Deniz Kargo Taşımacılığı A.Ş. Yazılım Güncelleme Sorumlusu Türkan Atıcı, e-AWB2nin firmalarına sağladığı avantajlar hakkında örneklerle bilgi verdi. E-AWB kullanımı ile işlemlerin ciddi anlamda hızlandığını belirten Atıcı, “Hata oranımız gözle görünür bir şekilde azaldı. Süreçte her şey takip edilebiliyor. Tüm üye firmaların e-AWB’ye geçmesini öneriyoruz” diye konuştu.

Çalıştay, UTİKAD üyelerinin sorularının cevaplandırılması ile sona erdi.  

UTİKAD