Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / ‘İHRACATÇININ ASIL SORUNU TEŞVİKLERİ BİLMEMEK’

‘İHRACATÇININ ASIL SORUNU TEŞVİKLERİ BİLMEMEK’

‘İHRACATÇININ ASIL SORUNU TEŞVİKLERİ BİLMEMEK’22.05.2017

İhracatçının asıl sorunu teşvikleri bilmemek. İhracatçıya verilen teşvikleri en üst seviyeye çıkardıklarını söyleyen Ekonomi Bakanı Zeybekci, “Maalesef birçok firma bundan haberdar değil. O nedenle faydalanamıyorlar” dedi

Bu yıl 155 milyar dolarlık ihracat hedefleyen Türkiye, son dönemlerin en büyük teşvik paketini devreye soktu. Yurtdışında ihracat amaçlı şirket alımından, pazar araştırmasına kadar 5 bin dolardan 3 milyon dolara kadar piyasaya giriş, navlun, tanıtım, prim gibi teşvikler veren devlet, ayrıca proje bazlı yatırım teşvik yöntemiyle kesenin ağzını açtı.

Türkiye’nin ihracata dayalı büyüme sistemini seçmesiyle üretimin artırılması ve dış pazarlara açılması konusunda teknik ve maddi desteklerin verildiğini söyleyen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, işadamlarının çoğunluğunun ise devletin verdiği teşviklerin haberinin olmadığını söyledi. Bir grup gazeteciyle sohbet toplantısı yapan Zeybekci, “İhracatçının bu konudaki farkındalığı az ya da o kadar kolay olduğuna inanmıyor. Bu nedenle başvurmuyor. Mesela Afrika’ya yapılan ihracatta navlunun tamamını ödüyoruz. Eximbank kredilerinde dünyada 1 numara olma hedefimiz var. Buna yönelik teşvikler veriyoruz ama ihracatçılar bunları bilmediği için başvurmuyor” diye konuştu.

SIÇRAYARAK BÜYÜYECEK

AB ile Gümrük Birliği’nin güncellenmesi neticesinde karşılıklı ticari ilişkilerin sıçrayarak büyüyeceğini aktaran Zeybekci, 160 milyar dolar olan dış ticaret hacminin ilk yılda 200 milyar dolara, üçüncü yılda 300 milyar dolara, beş yılda da 500 milyar dolara çıkacağının tahmin edildiğini belirtti. Hem AB’nin hem de Türkiye’nin ayrı ayrı bağımsız kuruluşlara yaptırdıkları araştırmanın güncellemeyle her iki tarafın büyümesinin artacağını ortaya koyduğunu bildiren Zeybekci, “AB Komisyonu’nu güncelleme konusunda oybirliği ile yetki aldı. Bu konuda herhangi bir engel kalmadı” dedi.

FİYATLAR AB İLE AYNI SEVİYEYE İNECEK

Zeybekci, güncelleme sonrası tarım desteklemeleriyle ilgili önemli değişikliklerin olacağını belirtti. Tarımda yüksek koruma sağlanan ürünlerde gümrüklerin kaldırılacağını söyleyen Zeybekci, şunları söyledi: “Bunun yerine bütçeden desteklenme yoluna gidilecek. Şu anki sistemde, yüzde 130’lara varan yüksek gümrük duvarlarıyla tarımı tüketiciye destekletiyoruz, yeni sistemde bunu AB’nin yaptığı gibi liberal sistemle yapacağız. Fiyatlar AB ile aynı seviyeye inecek. Ama bu arada tarımı bütçe kaynaklı imkânlarla destekleyeceğiz. Yani en somut örnekle et fiyatları AB seviyelerine çekilecek. Et üreticisi bütçeden desteklenecek.”

İBRAHİM ACAR / SABAH

Kaynak: lojistikglobal.com

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr