Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / GIDADA ŞİMDİ DE İRAN KRİZİ

GIDADA ŞİMDİ DE İRAN KRİZİ

GIDADA ŞİMDİ DE İRAN KRİZİ18.05.2017

İran makamlarının gıda firmalarının ihracat yapabilmeleri için gereken belgeleri süresi dolmasına rağmen yenilemediğine ilişkin şikayetler artmaya başladı. TGDF Başkanı Kopuz, gerekli girişimlerin yapılmamasının ihracatta kayıplara neden olabileceği uyarısında bulundu.

Gıda sektörünün önemli ihracat pazarlarından İran’da belge krizi başladı. Gıda firmalarının ihracat yapabilmeleri için, bu ülkedeki ithalatçı firmaların yetkili makamlarından GMP (Good Manufacturing Paractice) belgeleri almaları gerekiyor. Sektörde, İran makamlarının, son dönemde süresi dolan belgeleri yenilemediğine ilişkin şikayetler artmaya başladı. “Bu belge olmadan ihracat yapılamadığı için firmalarımız ciddi bir sorunla karşı karşıya.

"Hükümetten beklentimiz, İran makamları nezdindeki girişimlerin hızlandırılarak, firmalarımızın mağduriyetine son verilmesidir” diyen Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz, aksi halde İran’a ihracatta kayıplar yaşayacaklarına dikkat çekti. Ülkeler arası diplomatik sorunların ekonomiye yansımaması gerektiğini savunan Kopuz, “Konumuz ekonomi olmalı. Biz İran pazarının da büyümesini istiyoruz. 500 milyon dolar ihracat yapıyoruz. Belgeler için yapılan işlemlerin hızlı yürümesi gerekiyor” diye konuştu.

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu’nun (TGDF) dün düzenlediği basın toplantısında ramazan öncesi sektörün son durumu hakkında bilgi verildi. TGDF Başkanı Şemsi Kopuz toplantıda gıda sanayinin haksız bir biçimde enflasyonun müsebbibi olarak hedef tahtasına oturtulduğunu savundu.

Ramazanda zam beklenmiyor

Her yıl ramazan ayı yaklaşırken gıda fiyatlarının artıp, artmayacağı tartışmaları yaşandığına vurgu yapan Kopuz, ramazanda fiyatların artacağı beklentisiyle evlerde gıda stoklanan dönemlerin geride kaldığını söyledi. Genel olarak gıdada bir sıkıntıdan bahsetmenin mümkün olmadığını aktaran Kopuz, “Bakliyat ürünlerinde ramazan dolayısıyla fiyat artışları olmasını beklemiyoruz” diye konuştu. Gıda ürünlerindeki KDV’nin sıfırlanmasını temenni ettiklerini belirten Kopuz, bu durumun kayıt dışılığı azaltacağını söyledi. Kopuz, özellikle süt sektöründe yüzde 70’lik kayıt dışılık olduğuna vurgu yaptı.

Kaynak: dunya.com

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr