Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / MÜSTEŞAR AŞCI, TÜRK KONSEYİ GÜMRÜK İDARESİ BAŞKANLARI 6. TOPLANTISI’NA KATILDI

MÜSTEŞAR AŞCI, TÜRK KONSEYİ GÜMRÜK İDARESİ BAŞKANLARI 6. TOPLANTISI’NA KATILDI

MÜSTEŞAR AŞCI, TÜRK KONSEYİ GÜMRÜK İDARESİ BAŞKANLARI 6. TOPLANTISI’NA KATILDI18.05.2017Açılış konuşmasını yapan Müsteşar Aşcı, Türk Dili konuşan ülkeler arasındaki işbirliğinin, bölgesel ticaretin canlandırılması açısından önemine dikkat çekti.

Türk Dili Konuşan Ülkeler Konseyi (Türk Konseyi) Gümrük İdaresi Başkanları 6. Toplantısı ile Gümrük İşbirliği Çalışma Grubu 8. Toplantısı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ev sahipliğinde Müsteşar Cenap Aşcı ve beraberindeki heyetin katılımıyla gerçekleştirildi.

11-12 Mayıs 2017 tarihlerinde Antalya`da gerçekleştirilen toplantıların açılış konuşmasını yapan Müsteşar Aşcı, Türk Dili Konuşan Ülkeler arasındaki işbirliğinin, bölgesel ticaretin canlandırılması açısından önemine dikkat çekti.

Bir önceki Gümrük İdaresi Başkanları Toplantısından bu yana taahhüt edilen bütün çalışmaları gerçekleştirmiş bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade eden Müsteşar Aşcı, Çin ile Avrupa arasında bir koridor oluşturulması bağlamında İpek Yolu Forumlarının devam ettirilmesi hususuna ilişkin olarak görüşlerini paylaştı.

Söz konusu toplantıda, Türk Konseyi ülkeleri arasında oluşturulan Gümrük Muhafaza işbirliği alanındaki taslak mutabakat zaptı, 2017 yılının son çeyreğinde Kırgızistan`da gerçekleştirilmesi öngörülen 8. İpekyolu Forumu esnasında imzalanmak üzere kabul edildi. Bu çerçevede, üye ülkelerin söz konusu Mutabakat Zaptında öngörülen uygulamaların hayata geçirilmesi için gerekli iç onay prosedürlerini bu İpekyolu Forumu`na kadar tamamlamaları konusunda anlaşmaya varıldı. Toplantı çerçevesinde, Yetkilendirilmiş Yükümlü Sistemi ve Risk Analizleri ile ilgili Dünya Gümrük Örgütü ile işbirliği halinde faaliyetlerin yürütülmesine destek verildi.

Toplantıda ayrıca, Türk Konseyi bünyesinde yürütülen çalışmalara verilen destek bir kez daha teyit edilerek, bu desteğin Türk Konseyi ile ortak yürütülecek çalışmalarla daha da artırılarak sürdürüleceği vurgulandı. Toplantıda Türk Konseyi Gümrük İdaresi Başkanları 7. Toplantısı ile Gümrük İşbirliği Çalışma Grubu 9. Toplantısı’nın 2018 yılı içerisinde Kazakistan`da gerçekleştirilmesi kararlaştırıldı.

Gümrük İdaresi Başkanları toplantısından bir gün önce Gümrük İşbirliği Çalışma Grubu 8. Toplantısı yapıldı. Toplantıda tarihi İpekyolu Güzergahı`nda ticaretin kolaylaştırılması ve uluslararası işbirliğinin arttırılmasına yönelik olarak Kervansaray Projesi`nin geliştirilmesi, bölge ülkeleri arasında veri paylaşımına yönelik işbirliği mekanizmalarının desteklenmesi, Gümrük Muhafaza İşbirliği alanındaki taslak protokole son halinin verilmesi ve üye ülkelerin mevcut ihtiyaçları doğrultusunda eğitim programlarının düzenlenmesi gibi konular ele alındı.

Kaynak: T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr