Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / İPEK YOLUNDA KAZAN-KAZAN OLMALI

İPEK YOLUNDA KAZAN-KAZAN OLMALI

İPEK YOLUNDA KAZAN-KAZAN OLMALI15.05.2017Cumhurbaşkanı Erdoğan Yeni İpek Yolu'nda kazan-kazan anlayışının benimsenmesinin önemine değinerek, "Amacımız hepimizin ihtiyaç duyduğu kalkınma hamlelerini yapabilmek için ortak finansman mekanizmalarının hayata geçirilmesidir" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'Kuşak ve Yol Forumu'nun açılış törenindeki konuşmasında 'Yeni İpek Yolu'nun Asya'yı, Avrupa'yı, Afrika'yı ve hatta Güney Amerika'yı birbirine bağlama hedefiyle geleceğe damga vuracağına inandığını söyledi.

Pekin Olimpiyat Merkezindeki Çin Ulusal Kongre Merkezi'nde düzenlenen konferansın açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Herkes için fayda sağlayacak bu işbirliği bir model olarak başarılı olacağını düşünüyorum. Türkiye olarak bunun için her türü desteği vermeye hazırız" dedi.

Kuşak ve yol güzergahındaki ülkelerin altyapı planlarının ve teknik standartlarının yükseltilmesinin, kıtalararası ölçekte özellikle kara, deniz ve hava yolu koridorlarının geliştirilmesine katkı sağlayacağını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, projenin başarısının, güzergah ülkelerinin ticareti kolaylaştırmalarına, gümrük alanında işbirliğine gitmelerine, tarife dışı engelleri kaldırmalarına ve yatırımları teşvik etmelerine bağlı olduğuna işaret etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca, İpek Yolu fonu yanında güzergah ülkelerinin milli fonlarının devreye alınmasının, projenin finansal entegrasyonunu derinleştireceğini söyleyerek, hükümetler arası işbirliğinin teşvik edilmesinin ise siyasi alanda güçlü bir dayanışma ikliminin yeşermesine imkan tanıyacağını söyledi.

"Ortak finansman mekanizmalarının hayata geçirilmesidir"

Dünya genelinde 60'dan fazla ülkeyi kapsayan Yeni İpek Yolu girişimi yaklaşık 40 milyon kilometre karelik bir alanı ve dünya nüfusunun 4,5 milyarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İkili, çok taraflı ve bölgesel işbirliklerinden istifade edecek bu girişimin, kazan-kazan anlayışıyla hayata geçirilmesi büyük önem arz ediyor" diye konuştu.

"Hızlı kalkınmakta olan Asya'nın büyüme, yoksullukla mücadele, iklim değişikliğine karşı gereken tedbirleri almak gibi konular için 2030 yılına kadar yılda ortalama 1,7 trilyon dolar yatırıma ihtiyaç duyduğu hesaplanıyor" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu boyutta bir çalışma, rekabetten ziyade işbirliği anlayışıyla hareket edilmesini gerektiriyor" açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye olarak kurucuları arasında bulunulan Asya Altyapı Yatırım Bankası'nda 2,6 milyar dolar sermayeye katkı payı ve yüzde 2,48 oy hakkı ile yer alındığının altını çizerek, "Amacımız hepimizin ihtiyaç duyduğu kalkınma hamlelerini yapabilmek için ortak finansman mekanizmalarının hayata geçirilmesidir" dedi.

"Çin ve diğer güzergah ülkeleriyle hareket etmek istiyoruz"

Asya ile Avrupa arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin süratle geliştiği ve derinleştiği bir dönemden geçildiğini belirten Erdoğan, sadece Avrupa ile Çin arasındaki ticaret hacminin 600 milyar dolara ulaşmasının dahi, bu değerlendirmeyi teyit ettiğini kaydetti.

İpek Yolu girişiminin Orta Koridor Projesiyle bütünleştiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Biz bu çerçevede Çin'le ve diğer güzergah ülkeleriyle birlikte hareket etmek istiyoruz. Kuşak ve Yol'un ana ve tamamlayıcı unsurlarından biri olmasını hedeflediğimiz Ortak Koridor'u, ülkemizde ve bölgemizde yürüttüğümüz çeşitli projelerle hayata geçirme yolunda ilerliyoruz" şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasının sonunda bu işbirliğinin herkese fayda sağlayacağını belirterek, "Türkiye olarak bunun için her türü desteği vermeye hazırız" dedi.

Kaynak: dunya.com

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr