Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / DEİK VE DIHK ARASINDA EKONOMİK İŞBİRLİĞİ

DEİK VE DIHK ARASINDA EKONOMİK İŞBİRLİĞİ

DEİK VE DIHK ARASINDA EKONOMİK İŞBİRLİĞİ09.05.2017DEİK ile Almanya Ticaret ve Sanayi Odası (DIHK) arasında ekonomik ve ticari ilişkileri geliştirmek için işbirliği anlaşması imzalandı.

Almanya - Türkiye Yuvarlak Masa Toplantısı ve DEİK - Almanya Ticaret ve Sanayi Odası (DIHK) İşbirliği Anlaşması İmza Töreni, T.C. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, DEİK / Türkiye - Almanya İş Konseyi Başkanı Steven Young ve DIHK CEO'su Martin Wansleben'ın katılımıyla bugün gerçekleşti.

Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenen toplantıda konuşan Ekonomi Bakanı Zeybekci, 2016 yılı rakamlarına göre, Almanya'nın Türkiye'nin ihracatında birinci sırada olduğunu, ithalatında ise Çin'in ardından ikinci sırada yer aldığını hatırlattı. Bu durumun sadece 2016 yılı için değil, çok uzun yıllardır devam ettiğine dikkat çeken Bakan Zeybekci, "Almanya ülkemizin en önde gelen ticari ve ekonomik ortaklarından birincisidir" ifadelerini kullandı.

Hâlihazırda Türkiye'de yaklaşık 7 bin Alman sermayeli firmanın faaliyet gösterdiğini ifade eden Bakan Zeybekci, "Almanya, 2002'den itibaren toplamda 9 milyar dolarlık uluslararası doğrudan yatırım girişi ile ülkemizde en çok yatırım gerçekleştiren altıncı ülkedir" dedi.

Vize ve gümrük sorunlarının çözümü için çalışmalar yapılıyor

Türk iş dünyasının Almanya'ya düzenledikleri ziyaretler için vize temininde çeşitli sıkıntılar yaşadıklarını dile getiren Bakan Zeybekci, vize sorununun çözümüne yönelik çabaları sürdürdüklerini ifade ederek, Türkiye ile AB arasındaki Gümrük Birliğinin güncellenmesine ilişkin çalışmaların aralıksız devam ettiğini dile getirdi.

İkili ilişkilerin geliştirilmesi

İki ülkenin sahip olduğu gerçek potansiyelin, ikili ticari ilişkilere yansıması için iş dünyası temsilcilerine büyük rol düştüğünü ifade eden Bakan Zeybekci, "Ortak hedef ve değerlere sahip olduğumuz Almanya ile ikili ticaretimizin artırılmasına var olan potansiyelin daha etkin kullanılmasına büyük önem atfediyoruz" diye konuştu.

"Sosyo-ekonomik açıdan derin bağlarla bağlıyız"

DEİK / Türkiye - Almanya İş Konseyi Başkanı Steven Young Türkiye ve Almanya arasındaki dostluğun eski ve ebedi olduğunu vurgulayarak, 3 milyondan fazla Türk kökenli vatandaşın Almanya'yı evi olarak gördüğünü ve Türkiye ile Almanya'nın sosyal ve ekonomik olarak derin bağlarla birbirine bağlı olduğunu söyledi.

İkili ticaret hacmi 35 milyar dolar

Türkiye'nin en büyük ticari ortağının Almanya olduğunu hatırlatan Young, ikili ticaret hacminin 35 milyar dolarının üzerinde olduğunu söyleyerek, DEİK ve DIHK'in süratli ve kararlı bir şekilde işbirliği alanlarını tespit edip, iki ülke iş insanlarını biraraya getirmek için çalışacağını belirtti.

"Daha sağlıklı bir ekonomi"

Toplantıda konuşan DIHK CEO'su Martin Wansleben de, iki ülke arasında var olan köklü ilişkilerin, iş dünyası temsilcilerinin bir araya gelmesi ile daha da güçleneceğini ve iki ülke arasında çok daha sağlıklı bir ekonomi oluşacağını söyledi.

Toplantı kapsamında DEİK ile DIHK arasında İşbirliği Anlaşması imzalandı. Söz konusu anlaşmayla DEİK / Türkiye - Almanya İş Konseyi'nin karşı kanat yapılanmasını tamamlanarak iki ülke arasındaki ilişkilerin geleceğine yönelik önemli bir platform oluşturuldu.

Almanya iş dünyasının en kapsayıcı ve güçlü kurumu olan DIHK ile DEİK arasında ilk defa oluşturulan işbirliğinin Türkiye ve Almanya arasındaki ekonomik ve ticari ilişkileri de olumlu yönde etkilemesi ve her iki ülke iş dünyasına yeni bir yol açması hedefleniyor.

Kaynak: dunya.com

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr