Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Eğitim ve Etkinlikler / MÜSTEŞAR AŞCI, KÜRESEL LOJİSTİK VE TİCARET ZİRVESİ’NE KATILDI

MÜSTEŞAR AŞCI, KÜRESEL LOJİSTİK VE TİCARET ZİRVESİ’NE KATILDI

MÜSTEŞAR AŞCI, KÜRESEL LOJİSTİK VE TİCARET ZİRVESİ’NE KATILDI09.05.2017Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Cenap Aşcı, Türk Hava Kurumu Üniversitesi İşletme Fakültesi öğrenci toplulukları tarafından düzenlenen ‘Küresel Lojistik ve Ticaret’ temalı zirveye katıldı.

Burada konuşan Müsteşar Aşcı, gençlerle bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

97 yılında Türkiye’nin dış ticaret hacminin 90 milyar dolar civarında olduğunu son yıllarda bu rakamın 400 milyar dolara kadar ulaştığını vurgulayan Müsteşar Aşcı, bu rakamlara ulaşmada lojistik sektörünün önemli olduğunu belirtti.

Herkes bir şey üretir ama bazıları kalıcı eserler üretir

Müsteşar Aşcı, lojistik alanın genişliğinden bahsederek “7 milyona yakın TIR’ın giriş çıkış yaptığını, binlerce gemi ve uçağın ve sadece uluslararası alanda 120 milyon yolcunun gidip geldiğini düşünürseniz lojistik alanının ne kadar geniş olduğunu görürsünüz. Herkes bir şey üretir ama bazıları kalıcı eserler üretir. İnşallah buradaki arkadaşlar ülkemiz için çok güzel şeyler üretecekler.” dedi.

Yaş sebze ve meyvede yüzde 50’ye yakın telef oluyor

Enflasyonda yaş-sebze meyvenin ağırlığının hala çok yüksek olduğuna işaret eden Müsteşar Aşcı, bunun en önemli sebeplerinden birinin üretilen yaş sebze ve meyvenin bazı ürünlerinin yüzde 50’ye yakın kısmının üreticiye ulaşmadan telef olduğunu ifade etti. 

Müsteşar Aşcı, sebze ve meyvedeki kaybın nedenlerinden bahsederek  “Biz düzgün bir şekilde toplayamıyoruz, taşıyamıyoruz ve pazara arz edemiyoruz. Bu nedenlerle yarıya yakın bir kayıptan bahsediyoruz. Bunun için sizin çalıştığınız alan çok önemli, sizlerin fikir ve çalışmalarıyla inşallah bu sorunları gidermiş olacağız” diye konuştu.

Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması’nın kabul edilerek yürürlüğe girdiğini hatırlatan Müsteşar Aşcı, kurulun yapısından bahsetti ve gençleri kurulun toplantılarına davet etti.

2023 ticaret hacmi hedefi yüzde 1 buçuk

Müsteşar Aşcı, dünya ekonomilerinin 2008’den bu yana daralma yaşadığına dikkati çekerek, “Dünya ticaret hacminden Türkiye yaklaşık olarak yüzde 1 civarında pay alıyor. 2023 hedeflerimizde bu oranı yüzde 1 buçuklara çıkarmayı hedefliyoruz. Türkiye’nin 2016 yılı büyüme oranı yüzde 2.9 oldu.  Neden böyle oldu? Yüz yılın hatta bin yılı gördüğü hain bir terör örgütünün darbe girişimi ile karşılaştık. Buna rağmen biz yine de büyümemizi sürdürdük.” değerlendirmesinde bulundu. 

Aklınızı ve vicdanınızı birilerine teslim etmeyin

15 Temmuz vurgusu yaparak gençlere tavsiyelerde bulunan Müsteşar Aşcı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Hepinizin bir dünya görüşü olacak, olması lazım. Türk Hava Yolları Üniversitesi ülkemizdeki başarılı öğrencileri barındıran bir üniversite. Dolayısıyla siz rakiplerinizi geride bırakmış ve buralara kadar gelmiş, Yüce Mevla’nın verdiği zekayı kullanan insanlarsınız. Asla ve asla aklınızı ve vicdanınızı birilerine teslim etmeyin. Aklınızı ve vicdanınızı, ben bu ülkeyi nasıl kalkındırırım, hangi iktisadi ve lojistik modeli uyguladığımda ben bu ülkeye daha iyi hizmet ederim bunu düşünmemiz gerekir.”

Arz zinciri güvenliği

Müsteşar Aşcı, uluslararası ticarette ABD’nin uyguladığı arz zinciri güvenliği modelinden bahsederek, “Dünyada çeşitli modeller var. ABD, özellikle 2001’deki terör saldırından sonra konsept değiştirerek sadece ticaretteki hıza değil, güvenlik konusuna da önem vermeye başladı. Arz zinciri güvenliği, malın üretildiği yerden teslim edildiği yere kadarki zincirde kimler varsa bütün bunların güvenilir olmasını gerektiriyor. Emniyet ve güvenlik tedbirlerinin uygulandığı alanlar gümrük idaresinin konusuna giren alanlar. Biz de ülkemiz için ABD modelini seçtik. Yani üreticiden tüketiciye gidene kadar her aşamada ayrı ayrı kategorize ederek güvenilir mi değil mi diye bakıyoruz.” diye konuştu.

Türkiye lojistikte avantajlı

Türkiye’nin lojistik alanında yaptığı çalışmalarla başka ülkelere de örnek olduğunu vurgulayan Müsteşar Aşcı, Türkiye’nin konumu itibariyle, birçok uluslararası yol ve hattın üzerinde olduğunu ve bunun da lojistik anlamda Türkiye’ye önemli bir avantaj sağladığını belirtti.

Müsteşar Aşcı, gençlere Bakanlığın lojistikle alakalı olan Tek Durakta Kontrol, Türkiye- Rusya Basitleştirilmiş Gümrük Hattı, Yetkilendirilmiş Yükümlü ve Tek pencere Sistemi gibi projelerinden de bahsetti.

Kaynak: T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr