Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Karayolu / “2023 YILINDA KARAYOLU AĞIMIZ 67 BİN KİLOMETREYE ULAŞACAK”

“2023 YILINDA KARAYOLU AĞIMIZ 67 BİN KİLOMETREYE ULAŞACAK”

“2023 YILINDA KARAYOLU AĞIMIZ 67 BİN KİLOMETREYE ULAŞACAK”08.05.2017

Türkiye, 2023 yılına kadar karayolu ulaşımına 166 milyar TL yatırım yapmayı hedefliyor. Dünya genelinde nüfus kırsaldan kente yığılıyor. Bu durum özellikle büyük şehirleri kaldırabileceklerinden fazla nüfusa hizmet vermeye zorluyor. Örneğin, 14.8 milyonluk nüfusuyla Türkiye’nin en kalabalık şehri olan İstanbul’da her gün 26 milyon kişi seyahat ediyor ve trafikte ortalama 45 dakika geçiriyor. Günlük trafiğe çıkan araç sayısı ise 2.25 milyon ve her gün 520 yeni araç trafiğe katılıyor. Türkiye genelinde özellikle büyükşehir belediyeleri bu büyük nüfus ve mobiliteyi yönetebilmek için akıllı şehir uygulamalarına yatırım yapıyor. Akıllı şehir çözümleri ise yüzde 94’lük oranla en çok ulaşım alanında kullanılıyor.

Kişi, araç ve altyapı iletişimini daha akıllı hale getirerek daha güvenli bir ulaşım için doğa dostu, teknolojik çözümler sunan uygulamalardan oluşan Akıllı Ulaşım Sistemleri, çözüme giden yolun en önemli bileşenlerinden biri. Özellikle büyükşehirlerde günlük hayatı kolaylaştıran teknolojik, hızlı ve konforlu çözümler sunarak entegre ulaşım sistemlerine katkı sağlayan park sistemleri uygulamaları ve ülke genelinde büyük resme bakıldığında trafik yönetimi ve planlaması, yol güvenlik ekipmanları, ulaşım alt yapı sistemleri, ulaşımda güvenliği ve karayollarının en verimli şekilde kullanılmasında öne çıkıyor.

“2023 yılında karayolu ağımız 67 bin kilometreye ulaşacak”

Dünyanın en büyük 16’ncı ekonomisi olan ülkemizi, 2023 yılında dünyanın en gelişmiş ilk 10 ekonomisinden birine dönüştürmenin temel hedef olduğunu ifade eden Intertraffic İstanbul Fuarı Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, “Ekonominin ve yaşam kalitesinin can damarı olan ulaşım, bu büyük hedefe ulaşmamız için en önemli araçlarımızdan biri. Bu nedenle ülkemiz en büyük yatırımlarını birbiri arkasına ulaşım sektöründe yapıyor. Çok kısa süre önce 18 Mart Çanakkale Zaferimizin 102’nci yıldönümünde Avrupa’yı Asya’ya dördüncü kez bağlayacak 1915 Çanakkale Köprümüzün temeli atıldı. Ulaştırma Bakanlığımızın Türkiye Ulaşım ve İletişim Stratejisi 2023 Belgesi’ne göre; 2023 yılında kadar sadece karayolu ulaşımına toplam 166 milyar TL yatırım yapılması hedefleniyor. Tüm bu yatırımlar gerçekleştiğinde bölünmüş yollarımızın toplamı 32 bin kilometreye, Yap İşlet Devret (YİD) modeliyle yapılacak otoyol uzunluğumuz 7 bin 500 kilometreye yükselecektir. Bugün itibariyle bin kilometrekareye düşen 2,5 kilometrelik otoyol uzunluğumuz 9,2 kilometreye yükselerek AB ülkelerinin ortalama değerine ve toplam karayolu ağımız 67 bin kilometreye ulaşacaktır” dedi.

“Gelişen teknoloji ulaşım sistemlerini akıllandırıyor”

Ulaşım yatırımlarda teknolojinin önemine değinen Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, “Uluslararası ulaşım sektörü iki yılda bir İstanbul’da Intertraffic İstanbul 9. Uluslararası Altyapı, Trafik Yönetimi, Yol Güvenliği ve Park Sistemleri Fuarı’nda biraraya gelerek ulaşımın geleceğine dair en son teknolojileri paylaşıyor ve ekonomimiz için önemli işbirlikleri gerçekleştiriyor. Intertraffic İstanbul, sektör için çok önemli çünkü, Türkiye’nin ulaşım ile ilgili uluslararası tek organizasyonu. Kamudan özel sektöre ulaşımla ilgili tüm kurum ve kuruluşlar yer alacağı fuar, bu yıl 24-26 Mayıs 2017 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde 90’dan fazla ülkeden ziyaretçi ve 200 firmanın katılımı ile gerçekleşecek” dedi.

“Bölünmüş yollar Türkiye’de trafik kazalarını yüzde 62 oranında azalttı”

Ulaşımda güvenlik konusuna da değinen Ilıcalı, ulaşım yatırımları ile sürücülere sağlanan daha güvenli, rahat ve konforlu araç kullanım imkanları sonucu, taşıt sayısında ve dolaysıyla araç trafiğinde yaşanacak önemli orandaki artışlara rağmen, özellikle başta hatalı sollamalar olmak üzere diğer yol kusurlarından kaynaklanan ve can ve mal kayıplarına neden olan trafik kazalarında önemli oranda azalma olacağını belirtti. Ilıcalı, son dönemde yapılan bölünmüş yollardan sonra trafik kazalarında yüzde 62 azalma olduğuna da dikkat çekti.

Uluslararası ulaşım sektörü Intertraffic İstanbul’da buluşuyor

Intertraffic İstanbul 9. Uluslararası Altyapı, Trafik Yönetimi, Yol Güvenliği ve Park Sistemleri Fuarı, 24-26 Mayıs 2017 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde 90’dan fazla ülkeden ziyaretçi ve 200 firmanın katılımı ile gerçekleşecek. UBM NTSR tarafından düzenlenen Intertraffic İstanbul, akıllı ulaşım sistemleri, trafik güvenliği, trafik yönetimi ve planlaması, park sistemleri, ulaşım altyapı sistemleri alanında faaliyet gösteren sektör profesyonellerinin 3 gün boyunca uluslararası bağlantılar kurmasına olanak sağlayacak. Fuara başta T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma, Özel İdareler, Belediyeler, Müteahhit, Proje ve Danışmanlık Firmaları ve ulaştırma alanında faaliyet gösteren tüm üreticilerin katılması hedefleniyor.

Sektörün en önemli hedef pazarları arasında yer alan başta Avrupa ülkeleri olmak üzere İran, Irak, Suudi Arabistan, Katar, Rusya ve özellikle Türkmenistan, Azerbaycan ve Kazakistan gibi Türki cumhuriyetlerinden önemli bir ziyaretçi katılımı bekleniyor. Ayrıca, bu yıl ilk kez düzenlenecek Intertraffic İstanbul İnovasyon Ödülleri’ ile Belediyeler, Akıllı Ulaşım ve Park Çözümleri kategorilerinde sektöre ilham veren yenilikçi projeler seçilecek.

Kaynak: lojistikglobal.com

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr