Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / “TÜRKİYE İLE AB ARASINDA BÜYÜK ZİRVE YAPILACAK”

“TÜRKİYE İLE AB ARASINDA BÜYÜK ZİRVE YAPILACAK”

“TÜRKİYE İLE AB ARASINDA BÜYÜK ZİRVE YAPILACAK”08.05.2017Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “NATO marjında 24-25 Mayıs’ta yapılacak zirveye AB liderleri de gelecek. Burada görüşmeler olacak. Daha sonra ise büyük zirve olacak, Türkiye-AB Zirvesi.” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bazı Avrupalı liderlerin NATO zirvesi marjında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ikili görüşmeler yapmak istedikleri bilgisini verdi.

Brüksel’in ardından Türkiye ile AB arasında bir zirve yapılmasının da söz konusu olabileceğini ifade eden Çavuşoğlu, hazırlıklar için AB’den uzmanların Türkiye’ye gelerek gerekli çalışmaları yürüteceğini kaydetti.

“NATO Zirvesi’nin ardından Türkiye-AB Zirvesi olacak”

Çavuşoğlu, “NATO marjında 24-25 Mayıs’ta yapılacak zirveye AB liderleri de gelecek. Burada görüşmeler olacak. Daha sonra ise büyük zirve olacak, Türkiye-AB Zirvesi. Zamanlaması NATO marjındaki görüşmelerden sonra belli olacak. Yani tarihi belli değil.” ifadelerini kullandı.

Almanya’da eylül ayında yapılacak seçimler öncesinde böyle bir zirve beklemenin doğru olup olmayacağının sorulması üzerine Çavuşoğlu, zirvenin ülke seçimlerine bağlı olmaması gerektiğinin altını çizdi.

Bu süreci devam ettirmek istiyorsa AB’nin Türkiye’ye nasıl davranacağını öğrenmesi gerektiğini dile getiren Çavuşoğlu, “Hata yaptıklarını anladılar. Hatta bazı dışişleri bakanları Malta’da ‘Hata bizde, düzeltmek için ne yapalım’ diye sordu bana.” dedi.

Türkiye’nin AB ile bir probleminin bulunmadığını ifade eden Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

“Durup dururken niye düşman olalım veya bizim Avrupa’nın bizim de inandığımız ortak değerleriyle niye problemimiz olsun? Bunlar bizim de değerlerimiz. Demokrasi, insan hakları, özgürlükler kimsenin tekelinde değil. Tek problem AB’nin yaklaşımında.”

“Türkiye’ye nasıl muamele edeceğinizi artık öğreneceksiniz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Türkiye’nin Avrupa Birliğine (AB) üyelik müzakere sürecine ilişkin sözlerini değerlendiren Çavuşoğlu, Türkiye’nin 60 yıl önce üyelik başvurusunda bulunduğunu, 3 Ekim 2005’te de tam üyelik için müzakerelerin resmen başladığını hatırlattı.

Bugüne kadar sadece 18 faslın açıldığını anımsatan Çavuşoğlu, müzakerelere 3 yıl önce başlayan Karadağ’ın 26 fasıl açtığını, sürece Türkiye ile aynı zamanda başlayan Hırvatistan’ın ise AB’ye üye olduğunu vurguladı.

Türkiye’nin herhangi bir faslı açmaya hazır olduğunu belirten Çavuşoğlu, ortaya konulan engellerin siyasi olduğunu ifade etti.

Çavuşoğlu, şunları söyledi: “Göç anlaşmasını imzalarken de şartlardan bir tanesi, yani AB’nin atması gereken adımlardan bir tanesi de fasılların açılmasıydı. Esasen karşılıklı açacağız ama açması için AB’nin bu engeli kaldırması lazım. Henüz daha bir fasıl açılmadı. Oysa biz göç anlaşmasını uyguluyoruz. Burada Cumhurbaşkanımızın söylemek istediği şu; ‘Bizimle yolda yürümek istiyorsanız, bizimle diyalog ve iş birliği içinde olmak istiyorsanız siz de yükümlülüklerinizi yerine getirin, bir. İkincisi, Türkiye’ye nasıl muamele edeceğinizi artık öğreneceksiniz. Yani bizimle görüşmek, iş birliği yapmak için bize ön şartlar koşmayacaksınız’. Esasen, bu şartları Malta Gayriresmi Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda net bir şekilde Dışişleri Bakanı olarak ben de verdim.”

“Fasıllar açılıp kapanmadan tam üyelik mümkün değil”

“Biz her faslın yani herhangi bir faslın ya da hepsinin açılmasına hazırız. AB’nin hazır olması lazım.” diyen Çavuşoğlu, müzakere edilen tam üyeliğin, fasıllar açılıp kapanmadan mümkün olamayacağını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bugünkü konuşmasındaki Avrupa’ya yönelik ifadelerinin hatırlatılması üzerine Çavuşoğlu, Erdoğan’ın kendine has üslubuyla verdiği mesajın, “Bizi bugüne kadar oyaladınız, bundan sonra da oyalamayın” olduğunu dile getirdi. Çavuşoğlu, Türkiye’nin artık kaybedecek vakti olmadığını belirtti.

Mevlüt Çavuşoğlu, “Tahmininize göre, fasıl açılabilir mi?” sorusuna karşılık “Her an açılabilir. Yeter ki kararlı olsunlar.” dedi. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve diğer yetkililerin “Önümüzdeki süreçte hangi fasılların açılabileceğini değerlendirelim.” dediklerini, kendilerinin de “Yeter ki siz siyasi engelleri kaldırın, biz hazırız.” mesajını verdiklerini hatırlatan Çavuşoğlu, gelecek süreçte vize serbestisi ile ilgili hangi konularda ne adım atılacağına yönelik hazırladıkları belgeyi de AB tarafına sunacaklarını hatırlattı. Çavuşoğlu, belgeyi Başbakan ve Cumhurbaşkanından onay almalarının ardından en kısa sürede Brüksel’e vereceklerinin altını çizdi.

Kaynak: lojistikglobal.com

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr