Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Eğitim ve Etkinlikler / TÜRKİYE HAVA KARGOLARINDA AKTARMA MERKEZİ KONUMUNDA

TÜRKİYE HAVA KARGOLARINDA AKTARMA MERKEZİ KONUMUNDA

TÜRKİYE HAVA KARGOLARINDA AKTARMA MERKEZİ KONUMUNDA08.05.2017Türkiye hava kargo sektörü son yıllarda hızla büyürken, 3’üncü havalimanının tamamlanması ile İstanbul daha da önemli hale geliyor. Sektör yetkilileri ve uzmanlar İstanbul’un hava kargo taşımacılığında Asya ile Avrupa arasındaki aktarma merkezi olduğuna dikkati çekiyor.

Özyeğin Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi’nin Türkiye’de ilk kez başlattığı ve havacılık sektörünün geleceğini mercek altına alan İstanbul HUB Semineri’nin üçüncüsü IATA Avrupa Bölgesi Kargo Müdürü Stephane Noll, IGA Pazarlama Müdürü Abdullah Nergiz, Antwerp Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Wouter Dewulf, MNG Havayolları Ticari Direktörü Hasan Tasus ve Yer Hizmetleri Direktö rüSerkan Eren ile Türk Hava Yolları Kargo Başkan Yardımcısı Serdar Demir’in katılımıyla gerçekleşti.

Küresel hava kargo ve lojistik stratejileri ile birlikte İstanbul’da yeni açılacak havalimanının lojistik ve kargo taşımacılığı üzerindeki etkisinin ele alındığı seminerin açılış konuşmasını yapan Özyeğin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Esra Gençtürk “Stratejik konumu dolayısıyla İstanbul büyük bir havacılık merkezi haline dönüşüyor. Üniversitemiz tarafından öncü bir yaklaşımla gerçekleştirilen HUB Seminerlerinde sektörün profesyonelleri ve akademisyenleri bir araya getirilerek havacılık sektörüne ışık tutuluyor. Lider havayolu işletmelerinin stratejilerinin yanı sıra hava kargo taşımacılığı stratejilerinin küresel boyutta ele alındığı seminerlere ev sahipliği yapmaktan dolayı çok memnunuz. Ayrıca üniversitemizin fark yaratan sektörle iç içe eğitim yaklaşımını birebir yansıtan bu seminer sayesinde öğrencilerimiz havacılık sektörünün dinamiklerini bileşenlerini derinlemesine anlayarak kendilerini geliştirme fırsatı buluyor.

Böylece yapacakları mesleği dünya ölçeğinde ve kalitesinde, trendleri günü gününe takip edebilen ve sınıf dışında da öğrenmeye devam eden öğrenciler yetiştirmeye devam ediyoruz” dedi.

‘İstanbul dünya nüfusunun yüzde 95’ine bağlantı sağlayacak konumda’

Seminerde konuşan IATA Avrupa Bölgesi Kargo Müdürü Noll de 2016 yılında 3,8 milyar yolcu ve 52 milyon ton kargo taşındığını ifade ederek, IATA’nın 270 üyesi ile hava trafiğinin yüzde 83’ünü temsil ettiğini söyledi. İstanbul’un ise dünya nüfusunun yüzde 95’ine bağlantı sağlayacak konumda olduğuna vurgu yapan Noll, bu durum dikkate alındığında Türkiye’nin ve İstanbul’un hava kargo taşımacılığında merkez olmaya aday olduğunu söyledi. Havacılık sektörünün en önemli etkenlerini güvenlik, hız, güvenilirlik ve bağlantı ile tanımlayan Noll sektörde tüm süreçlerde dijitalleşmenin de önemine dikkat çekti.

‘Türkiye’de yolcu sayısındaki artış dünya artışının üzerinde’

Türk Hava Yolları Kargo Başkan Yardımcısı Serdar Demir ise konuşmasında 120 ülke ve 251 uçuş noktası ile 2016 yılında dünya sıralamasında ilk sırada yer aldıklarını belirtti. Türkiye’de taşınan yolcu sayısındaki artışın dünya artışının üzerinde olduğuna işaret eden Demir, 1995 yılında 19,6 milyon olan yolcu adedinin 2023’te 240 milyona ulaşmasını beklediklerini söyledi. Demir “Dünya ekonomisi ve hava trafiği doğuya kayıyor ve Türkiye coğrafi konumu ile dünya hava kargo taşımacılığının merkezi olmaya devam edecek’’ dedi.

2015 yılından bu yana geleneksel hale getirdikleri İstanbul HUB Seminerlerine sektörün lider konumdaki temsilcilerini davet ettiklerini söyleyen Özyeğin Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Hatice Küçükönal “Türkiye’de havacılık sektörünün mevcut durumu, geleceği ve İstanbul’da inşası devam eden yeni havalimanın sektöre katkılarını çok boyutlu değerlendiriyoruz ve seminerin sektörün gelişimine katkı sağlayarak yeni fikirler oluşmasına ortam yarattığına inanıyorum’’ dedi.

Kaynak: dunya.com

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr