Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / "HER ALANDA DAHA AKTİF ROL ALIYORUZ"

"HER ALANDA DAHA AKTİF ROL ALIYORUZ"

25.04.20172017 yılının ilk çeyreğini geride bırakırken sektörümüz adına yüzümüzü güldüren gelişmeler yaşanıyor. Bunlardan ilki tabii ki Üçüncü Havalimanı’nın inşasındaki hız olarak karşımıza çıkıyor. Kargo şehri uygulaması ile lojistik sektörü özelinde büyük önem taşıyan Üçüncü Havalimanı, lojistik üs olma konumumuzu güçlendirerek bölgesel rekabette bizi bir adım öne geçirecektir diye düşünüyorum. Hava Kargo Taşımacılığı alanında da yatırımlar göz önüne alındığında UTİKAD olarak burada da aktif rol alıyoruz. Önümüzdeki dönem THY Kargo ile ortaklaşa düzenleyeceğimiz çalıştay ile sektör sorunlarına çözümler aramaya ve üretmeye devam edeceğiz.

Geçtiğimiz aylarda yaşanan bir diğer önemli gelişme ise kuşkusuz Dünya Ticaret Örgütü tarafından hazırlanan Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması’nın yeterli sayıda üye devlet tarafından imzalanarak yürürlüğe girmesi oldu. Bunun akabinde ülkemizde Ticareti Kolaylaştırma Kurulu 11 Bakanlık ve STK temsilcilerinin katılımıyla kuruldu ve ilk toplantısını Mart ayında gerçekleştirdi. UTİKAD olarak bu kurulda yer aldığımızı özellikle belirtmek istiyorum. Uzun yıllardır dış ticaretimizin iyileştirilmesi adına gümrüklerimizde yapılması gereken modernizasyon ve uluslararası entegrasyon için sunduğumuz çözümlerin ve önerilerin Ticaretin Kolaylaştırılması Kurulu’nda dile getirilebilecek olması bizim için büyük önem taşıyor. Rekabetin hız ve maliyet ekseninde belirlendiği bir sektörün temsilcileri olarak tabii ki bu önemli adımların atılmasını heyecanla bekliyoruz.

Türk lojistik sektörünü uluslararası platformlarda da temsil etmeyi sürdürüyoruz tabii ki. Geçtiğimiz günlerde Zürih’te düzenlenen FIATA Merkez Toplantısı’nda uluslararası paydaşlarımızla bir araya geldik, sektörün sorunlarına global ölçekte bir perspektiften bakma şansı yakaladık. Bu toplantılar lojistik sektörünün bugünü ve geleceği adına değerlendirmelerin yapıldığı, küresel çözümlerin geliştirildiği bir etkinlik olması itibariyle ayrı bir önem taşıyor.

Gerek uluslararası platformlarda gerek kamu nezdinde mesleki ve sektörel girişimlerimizin yanı sıra Türkiye’de lojistik kültürünün oluşturulması ve geliştirilmesi için de yoğun çaba sarf ediyoruz.

FIATA Diploma Eğitimi programımız, ikinci mezunlarını Haziran ayında verecek. Türk lojistik sektörüne dünya çapında geçerli bir diploma sunmanın gururunu bir kez daha yaşayacağız. 150 ülkede geçerliliği olan FIATA Diploması, sektörümüzün deneyimli isimleri kadar genç meslektaşlarımızın da ilgisini çekmeye devam ediyor. Özellikle genç meslektaşlarımıza sektörün deneyimli isimlerinin tecrübelerini anlama ve dinleme şansı vermesi bakımından da akademik master programlarından ayrılan FIATA Diploma Eğitimi Programı’nı 2017-2018 Eğitim-Öğretim döneminde üçüncü kez düzenlemeyi planladığımızı da sizlerle paylaşmak isterim.

Bununla birlikte üniversiteler ile iş birliklerimiz de sürüyor. Üniversitelerin lojistik bölümlerinin ve lojistik kulüplerinin etkinliklerine elimizden geldiğince katılmaya, bilgi ve tecrübelerimizi gençlerle paylaşmaya çalışıyoruz. Yeni nesli doğru yönlendirebilmek adına bu platformlarda bulunmaya da ayrı bir önem veriyoruz.

Aynı zamanda geçtiğimiz aylarda Piri Reis Üniversitesi ile imzaladığımız iş birliği protokolü ile sektöre kalifiye eleman yetiştirilmesi ve yeni mezun lojistikçilerin istihdamına yönelik sağlam adımlar attığımıza inanıyorum.

Yine geçtiğimiz aylarda Beykoz Lojistik Üniversitesi ile ortak bir çalışmayı da tekrar başlattık. İş birliğimiz sonucunda tekrar gündeme gelen Lojistik Sektöründe Eğilimler Araştırması’nın sektörümüz adına faydalı bilgiler sağlayacağını düşünüyoruz.

Her yıl Kasım ayında düzenlenen Genel Kurulumuz’da üniversitelerin lojistik bölümlerinden birincilikle mezun olan öğrencilere verdiğimiz Ahmet Kartal Başarı Ödülleri için belirlediğimiz üç üniversiteyi de sizlerle geçtiğimiz sayımızda paylaşmıştık. UTİKAD olarak büyük önem verdiğimiz Ahmet Kartal Başarı Ödülleri’ni bu yıl Bahçeşehir Üniversitesi, Samsun On Dokuz Mayıs Üniversitesi ve Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi lojistik bölümleri birincilerine vereceğiz. Ödüllerimiz ile meslektaş adaylarımızın geleceğine ışık tutacağımızı umarken, siz değerli üyelerimizden de bu öğrencilerin istihdamı ile ilgili olarak desteklerinizi rica ediyoruz.

Emre ELDENER

UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı

Kaynak: UTİKAD Dergi 8. Sayı

 

 

 

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr