Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Üye Şirketlerden / “ENERJİ LOJİSTİĞİNDE DAHA GÜÇLÜ OLACAĞIZ!”

“ENERJİ LOJİSTİĞİNDE DAHA GÜÇLÜ OLACAĞIZ!”

“ENERJİ LOJİSTİĞİNDE DAHA GÜÇLÜ OLACAĞIZ!”17.04.2017Lojistik ile ilgili sürekli yeni çözümler üreten Türkiye’nin en önde gelen lojistik firmalarından biri olan Borusan Lojistik, 2012 yılında lojistik hizmet ağına proje lojistiğini de kattı. Borusan Lojistik Türkiye Lojistik İş Biriminden Sorumlu Genel Müdür Yardımcı Serdar Erçal, Borusan Lojistik’in şu an Türkiye’de A’dan Z’ye enerji lojistiği hizmeti sunabilen tek kurumsal lojistik firması olduklarını söyledi.

ÖZEL RÖPORTAJ - Borusan Lojistik, 2012’de lojistik hizmet ağına ağır taşımacılığı da dahil etti. Ağır taşımacılık yani proje taşımacılığı faaliyetlerine 20 adet özel çekici ve 20 adet low-bed treyler ile başlayan Borusan Lojistik, kısa sürede bu alana yönelik yaptığı yatırımlarla fark yaratan hizmetlere imza attı. Önceleri sadece Borusan Grubu’na ait projelerin taşımalarını yapan Borusan Lojistik, zaman içinde ağır taşımacılık hizmet ağını daha da genişletti.

Grubun enerji firması olmasından dolayı özellikle rüzgar enerjisine yönelik taşımalarda uzmanlaşan Borusan Lojistik, şu an yaptığı ‘anahtar teslim’ Rüzgar Enerji Santrali (RES) projeleri ile kendisinden sıkça söz ettiriyor.

ÜÇ YILDA 100’DEN FAZLA RES PROJESİNE İMZA ATTI

Borusan Lojistik’in ağır nakliye taşımacılığı ve özellikle RES lojistiği ile ilgili faaliyetleri hakkında www.yesillojistikciler.com’a önemli açıklamalarda bulunan Borusan Lojistik Türkiye Lojistik İş Biriminden Sorumlu Genel Müdür Yardımcı Serdar Erçal, proje taşımacılığında tüm süreçleri tek elden yönettiklerini ve anahtar teslim çalışma prensibiyle müşterilerine katma değeri yüksek hizmetler ürettiklerini söyledi.  Üç yılda 100’den fazla türbin RES projesinin komple lojistiğini gerçekleştirdiklerini belirten Borusan Lojistik Genel Müdürü Yardımcısı Serdar Erçal, yaptıkları ‘kanat adaptörü’ yatırımı sayesinde RES’lere ait kanatları 50 derece açıyla taşıyabildiklerini ve yol durumuna göre kanatları sağa ve sola 110 dereceye kadar döndürdüklerini vurguladı. ‘Kanat adaptörü’ yatırımı ile taşımalarda daha az yol inşaatının yapılmasını, daha az ağacın kesilmesini sağladıklarını kaydeden Serdar Erçal, böylece zaman ve taşıma maliyetlerini de düşürmeyi başardıklarını söyledi.

15 BİN METREKARELİK ALANDA AĞAÇLARIN KESİLMESİNİ VE TOPRAĞIN YOK OLMASINI ÖNLEDİK”

“Türkiye’de ilk defa kanadı kaldırarak yerden 50 derecelik bir açıyla eğimli bir yolda taşımasını gerçekleştiriyoruz. 30’a yakın kanadı bu şekilde taşıdık. Bu yatırım sayesinde yaklaşık 15 bin metrekarelik alanda daha az ağacın kesilmesini sağladık diyen Erçal, Türkiye’de enerji lojistiğinde kurumsal anlamda faaliyet gösteren tek ve  önde gelen firması olduklarını söyledi. ‘Kanat adaptörü’ ( Kanat adaptörü, kanat treyleri ve hidrolik treylerin toplamı) için 3 milyon euro yatırım yaptıklarını belirten Serdar Erçal, Borusan Lojistik olarak RES taşımalarda çevreci yaklaşım ve doğa dostu felsefelerini işin içine aktarmaya çalıştıklarını da sözlerine ekledi.

YAKLAŞIK 30 KİLOMETREYE DENK GELEN TAŞIMA

Bugüne kadar 100 adet türbin taşıması gerçekleştirdiklerini belirten Serdar Erçal, yaptıkları taşımaların yüzde 60’ının Borusan Grubu’na, yüzde 40’ın ise grubun dışındaki projelerden oluştuğunu kaydetti.

“5 YIL ÖNCE YOKTUK, BUGÜN ENERJİ LOJİSTİĞİNİN ÇOK ÖNEMLİ BİR OYUNCUSUYUZ”

“Biz enerji lojistiğinde daha güçlü olmak istiyoruz. Daha güçlü olurken ekipman yatırımının yanında mühendislik konusuna da farklılıklar getirmek istiyoruz” diyen Erçal, şöyle devam etti: “Bizim amacımız, taşımaları en verimli şekilde gerçekleştirerek toplam maliyeti düşürmek ve müşterilerimize değer katacak projeler sunmak. Bunu yapabilecek bir ekibe ve altyapıya sahibiz. Ekibimizle birlikte işlere konvansiyonel değil, daha farklı bir çözüm geliştirme felsefesiyle ele alıyoruz. Dolayısıyla şunu söyleyebilirim: Borusan Lojistik 5 yıl öncesine kadar enerji lojistiğinde çok yoğunlaşmamıştı ama bugün enerji lojistiğinde çok önemli bir oyuncu konumunda bulunuyor. İşimizi şu an sektörde kullanılan konvansiyonel metotların bir adım ötesine taşımak istiyoruz. Ayrıca süreç ve mühendislik boyutunu da işin içine adapte etmeye çalışıyor. Biz tüm projelerimizi baştan aşağıya yapabilecek donanıma, altyapıya ve ekibe sahibiz. Tüm işlerimizi anahtar teslim yapıyoruz.”

“TEMEL AMACIMIZ ENTEGRE VE ÇÖZÜM SAĞLAYICI OLMAK”

Borusan’ın limanı, gümrükleme hizmeti, karayolu gücü ve uzman insan kaynağının önemine dikkat çeken Erçal, tüm lojistik hizmetlerinde bu imkanların kendilerine çok önemli avantajlar sağladığını hatırlattı. Proje dahilindeki bir ürünü herhangi bir ülkeden alıp son lokasyona kadar getirebildiklerini söyleyen Erçal ayrıca projenin sonunda da anahtar teslim hizmet sunduklarını ifade etti. Erçal, Borusan Lojistik’in temel hedefinin entegre ve çözüm sağlayıcı olmak olduğunu ve proje lojistiğine de mühendislik bakış açısını entegre etmeyi hedeflediklerini söyledi. Erçal, “Özetle biz projenin anahtar teslim sorumluluğunu üstleniyoruz. A’dan Z’ye bütün aşlamalarıyla ilgileniyoruz ve tüm bu süreçlerin hepsini de yapabilme kabiliyetine sahibiz” dedi.

“SADECE ENERJİ LOJİSTİĞİNE BAĞIMLI DEĞİLİZ!”

RES’in işlerinin sadece bir parçasını oluşturduğunu anlatan Erçal, kurdukları ekibin proje taşımacılığı ile ilgili diğer tüm taşımacılık ihtiyaçlarına çözüm sunduğunu kaydetti. Birçok firmaya birçok farklı ürün taşıması hizmeti verdiklerini anlatan Erçal şunları anlattı: “Kağıt sanayinde fabrika yatırımı yapan birçok firmanın en önemli makinelerini  taşıdık. Türkiye’de en önemli makine ithalatlarını biz taşıdık. Örneğin, yurtdışından tek parçası 150 ton olan bir ürünü tek bir gemiyle getirdik. Limanda onun elleçlemesini gerçekleştirdikten sonra fabrikaya taşıdık ve montajını yaptık. Barajlar için statorlar ve rotorlar taşıdık. Bunları taşırken Avrupa’nın içinden önce nehirden limana getirdik sonra gemilere yükledik Türkiye’ye varışta limanda elleçlemmesini yaparak karayolu ile baraja taşıdık ve son lokasyona bu ürünleri ulaştırdık. Değişik taşıma metotlarını kullanıyoruz. Sadece enerji lojistiğine bağımlı değiliz. Çünkü yaptığımız yatırım ve ekipman altyapısı diğer proje taşımalarına yönelik hizmet sunabilmemize imkan veriyor.”

TÜRKİYE’DE RES YATIRIMI VE YEKA İHALESİ BEKLENTİSİ

Türkiye’de RES’lerle ilgili 2016 yılında en yüksek kurulu gücün hayata geçtiği ve taşınmasının gerçekleştiği yıl olduğunu belirten Erçal, 2017 için ise şu an gelinen noktanın tam anlamıyla hedeflenen nokta oymadığını, yatırımların bir miktar yavaşladığını söyledi. En son güneş enerjisi ile ilgili Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesinin yapıldığını belirten Erçal, burada amacın işin büyük alanlarda büyük hacimle yapılmasını sağlamak olduğunu ifade etti. Erçal şöyle devam etti: “Devlet YEKA ile ihalenin şeklini değiştirdi. Böylece küçük küçük lokasyonlar da küçük küçük santraller yerine daha büyük alanda tek bir santral yapılarak bu işin tek bir firma veya konsorsiyum tarafından üstlenilmesi şartı koştu. Bu yatırımların özelliklede tribün anlamındaki yatırımların bir kısımda yerleştirilmesi gerekliliği geldi. Burada teknolojinin Türkiye içinde yerleştirilmesi amacı var. Güneşin ihalesi yapıldı, bu yıl rüzgarın ihalesi yapılacak. Bu durum işin şeklini, oyunun kuralını bir miktar daha değiştirecek. Bu yıl RES ile ilgili bir durgunluk var. Ancak piyasada ihalenin de beklentisi var.”

TÜRKİYE’NİN RES’LERDEN ELDE EDİLEN ELEKTRİK GÜCÜ 10 KAT ARTIRILABİLİR

Türkiye’nin kurulu elektrik gücünün 80 bin MW olduğunu bunun 5 binden fazla MW’nın RES’lerden elde edildiğini belirten Erçal, Almanya’da RES’in kurulu gücünün 50 bin MW, Çin’de 168 bin MW olduğunun altını çizdi. Erçal, Türkiyenin teorik olarak RES’lerden elde edeceği gücü 10 kat arttırabilecek kapasiteye sahip olduğunu vurguladı.

Kaynak: yesillojistikciler.com

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr