Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / ELDENER, FIATA DİPLOMA EĞİTİMİ’NDE ‘PROJE TAŞIMACILIĞI’NI ANLATTI

ELDENER, FIATA DİPLOMA EĞİTİMİ’NDE ‘PROJE TAŞIMACILIĞI’NI ANLATTI

ELDENER, FIATA DİPLOMA EĞİTİMİ’NDE ‘PROJE TAŞIMACILIĞI’NI ANLATTI 28.03.2017Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği UTİKAD tarafından İstanbul Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (İTÜSEM) desteği ile düzenlenen FIATA Diploma Eğitimi tüm hızıyla sürüyor. 2016-2017 öğretim döneminde ikinci kez gerçekleşen eğitim programında akademisyenler ve sektörün yetkin isimleri ders veriyor.

FIATA Diploma Eğitimi programında 25 Mart Cumartesi günü UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Emre Eldener, katılımcılar ile buluştu. Eldener, İçeriği FIATA tarafından belirlenen ve FIATA’nın belirlediği standartlar çerçevesinde dünya genelinde yürütülen eğitim kapsamında ‘Proje Taşımacılığı’ konusunu anlattı.

UTİKAD tarafından İTÜSEM desteği ile düzenlenen FIATA Diploma Eğitimi, ikinci yılında yeni katılımcıları ile 1 Ekim 2016 tarihinde başladı. Lojistik sektöründe mesleki bilgisini dünya standartlarına çıkararak, tüm taşıma modlarına ilişkin pratik bilgi sahibi olmak isteyen ve sektörde en az iki yıl tecrübe sahibi adayların katılabildiği bu eğitim sonunda katılımcılar, 150 ülkede geçerliliği olan FIATA Diplomalarını İsviçre’den alacak.

Lojistik sektörünün dünya çapındaki en büyük sivil toplum kuruluşu olan Uluslararası Taşıma İşleri Organizatörleri Dernekleri Federasyonu'nun (FIATA) lojistik hizmet üreten firmalarda görevli sektör profesyonellerine yönelik bu eğitim programı, kapsamı ve eğitmen kadrosuyla Türkiye’de ilk olma özelliğini taşıyor.

Türkiye’de FIATA Diploma Eğitimi’ni vermeye yetkili tek kurum olan UTİKAD tarafından gerçekleştirilen program kapsamında 25 Mart 2017 Cumartesi günü UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Emre Eldener, katılımcılar ile bir araya geldi. Proje Taşımacılığı ile ilgili bilgi ve tecrübelerini eğitimde 23 haftayı geride bırakan katılımcılar ile paylaşan Emre Eldener; “UTİKAD üyelerine baktığımızda 400’ün üzerindeki üye tabanımızdan en az 30 üyemizin proje taşımacılığı alanında düzenli hizmet verdiğini söylemek mümkün. Bunun yanı sıra forwarder firmalara ek olarak tabii ki sektörde kendi filosuyla hizmet veren ağır nakliye ve vinç firmaları, proje yükü taşıyan armatörler, liman lashing ve elleçleme firmaları da mevcut. Kapıda kapıya proje taşımaları dendiğinde ise ülkemizde doğal olarak çok büyük bir bölümü UTİKAD üyesi olan proje forwarding firmaları akla geliyor. Proje taşımacılığı ile ilgili rakamsal verilere net olarak ulaşılamasa da proje sektöründeki artış veya azalışı güvenli yatırım atmosferi ve ulaştırma, altyapı ve enerji yatırımlarına olan ihtiyaç belirliyor” diye konuştu.

Proje taşımacılığı sektöründe çokuluslu lojistik firmaları ile birlikte aynı zamanda yerli firmaların da aktif rol aldığını belirten Eldener, “Ancak “sevkiyat” bazında değerlendirdiğimizde Türkiye lojistik sektörünün yüzde 10’unu oluşturan proje taşımacılığı, ülkemizde sayılı firma tarafından yürütülebiliyor. Bunun nedenlerini anlayabilmek için öncelikle ‘proje taşımacılığını’ doğru şekilde tanımlamak gerekiyor. Proje taşımacılığını düzenli olmayan ve tek sefere mahsus yapılan işler olarak niteliyoruz. Bu tanımdan yola çıkarak proje taşımacılığının yatırım, altyapı gibi alanları kapsadığını söyleyebiliriz. Yatırım malzemeleri söz konusu olduğunda da doğal olarak gabari dışı ve ağır yükler proje taşımacılığı kapsamında değerlendiriliyor” dedi.

Bu çapta projelendirmelerin standart prosedürden farklı bir hazırlık süreci ile hayata geçirildiğini belirten UTİKAD Başkanı Eldener, katılımcılarla vaka çözümlerine yönelik paylaşımlarda da bulundu.

Katılımcılara proje taşımacılığıyla ilgili olarak detaylı bilgiler veren Eldener, bu yönde atılım yapmak isteyen firmalar için hedef pazarlarla ilgili ipuçları vermeyi de ihmal etmedi. Avrupa ülkeleri kadar, Orta Doğu, Arap Yarımadası ve Afrika ülkeleri de yatırımlarında ülkemizden lojistik ortak seçildiğini belirten Eldener, “Uzun zamandır bu merkezlerle ticari ilişkisini güven ve istikrar ile devam ettiren Türkiye, sektörel anlamda bütün bu hareketliliği değerlendirebilecek avantajlara sahip. Bununla beraber yakın coğrafyamızda da proje lojistiği yönetimini gerçekleştirebilecek düzeyde kuvvetli sektörel rakibimiz bulunmaması önemli avantajlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Afrika ve BDT ülkelerinde devam eden projeler ile Azerbaycan, Türkmenistan ve Özbekistan’daki projelerde Türk proje firmaları çok aktif çalışıyor” diye konuştu.

Katılımcıların konuya ilişkin sorularını da yanıtlayan Eldener, “FIATA Diploma Eğitimi’nde proje taşımacılığı gibi lojistiğe dair spesifik konular hakkında da dersler veriliyor. Bu yönüyle programımız özellikle sektör profesyonelleri açısından büyük bir ayrıcalık sağlıyor” dedi.

Toplamda 36 hafta sürecek olan eğitimlerde, Havayolu, Denizyolu, Karayolu, Demiryolu ve Intermodal taşımacılık dâhil tüm taşıma modlarının yanı sıra gümrükleme işlemlerinden depolamaya, fuar taşımacılığından sigortaya kadar lojistiğin tüm unsurları 296 saatlik eğitim programında örnek uygulamalarla katılımcılara aktarılıyor.

2017-2018 öğretim yılı için ön kayıt süreci de devam ediyor. FIATA Diploma Eğitimi ile ilgili detaylı bilgi almak için egitim@utikad.org.tr adresine e-posta gönderebilirsiniz.

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr