Nakliye
sırasında meyvelerin sıcaklığını ölçen sensör geliştirildi. İsviçreli mühendisler,
nakliye sırasında meyvelerin tazeliğini korumak amacıyla, ortam sıcaklığının
ürün üzerindeki etkisini hassas şekilde ölçebilen meyve biçimli sensör geliştirildi.
BBC’de yer
alan habere göre, İsviçre Federal Malzeme Bilimi ve Teknolojisi Laboratuvarları
(EMPA) araştırmacıları tarafından üretilen cihazın, gerçek bir meyvenin boyut,
biçim ve maddi kompozisyonunu taklit eden yapısı sayesinde kargo haznesi içinde
meyvelerin maruz kaldığı sıcaklık değişimlerini hassas bir şekilde tespit
edebildiği belirtildi.
Cihazları
tasarlarken önce meyvelerin dokusunu X-ray cihazlarıyla detaylı şekilde
inceleyen araştırmacılar, ardından dokuyu taklit etmek üzere cihazın meyve
biçimli kalıplarını su, karbonhidrat ve polistirenden oluşan karışımlarla
doldurdu.
Araştırmacılar,
portakal, elma, muz ve mango şeklinde üretilen cihazların, nakliyat sırasında
soğutma sistemlerinde yaşanan aksaklıkları üreticilere anında bildireceği ve bu
sayede alınacak tedbirler sayesinde ortaya çıkabilecek büyük çaplı zararların
önlenebileceğini vurguladı.
Kaynak:
lojistikglobal.com