Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / YENİ NESİL YERLİ YÜK VAGONU TANITILDI

YENİ NESİL YERLİ YÜK VAGONU TANITILDI

YENİ NESİL YERLİ YÜK VAGONU TANITILDI23.03.2017TÜDEMSAŞ tarafından üretilen yeni nesil yerli yük vagonunun Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan'ın katılımıyla düzenlenen törende tanıtıldı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Türkiye Demiryolu Makinaları Sanayi AŞ (TÜDEMSAŞ) tarafından üretilen yeni nesil yerli yük vagonunun Sivas'taki üretim tesisinde düzenlenen tanıtım programına katıldı.

Bakan Arslan burada yaptığı konuşmada, "Bir hafta önce muhatabım Koreli bakanla konuştuğumda çok net söylediği bir ifade vardı; 'Siz farkında olmayabilirsiniz ama dünya Türkiye'nin son 15 yıl içinde katettiği mesafenin çok bir net şekilde farkında. Bu mesafe sizi bölgenizde lider hale getiriyor.' Ekonomisiyle, kalkınmışlığıyla daha da önemlisi hem coğrafyasına hem de dünyadaki mazlumlara ve mağdurlara sahip çıkmasıyla artık lider bir ülkeyiz. Bunu bilip bu düstur üzerine sorumlusu olduğumuz bakanlıkta da ulaştırma altyapılarını, türü hiç önemli değil, demiryolu, denizyolu, karayolu, havayolu, haberleşme, ulaştırma altyapılarında geldiğimiz noktada Türkiye'yi dünyanın en önemli ülkeleri arasına taşımış olmak bizi ziyadesiyle memnun ediyor." dedi.

Arslan, Türkiye'nin bulunduğu coğrafyanın önemine dikkati çekerek, "Avrupa ile Asya arasında köprü konumundaki Türkiye'nin bütün bu taşıma türlerini birbirine entegre ederek, lojistik merkezleriyle entegre etmek, böyle bir Türkiye'yi planlamak çok önemliydi." şeklinde konuştu.

Avrupa'nın 6, dünyanın 8'inci yüksek hızlı trenine sahip ülke olmanın önemli olduğunu vurgulayan Arslan, şunları kaydetti:

"Demiryolu sektöründe sadece taşımacılık değil, imalat alanında da lokomotif, yolcu vagonu, yük vagonu ve yan sanayide geldiğimiz nokta çok önemli. Bu da bizi ziyadesiyle memnun ediyor. Daha da önemlisi 'kara tren gecikir' döneminden 'hızlı tren yetişir' dönemine adım atmış olmak da önemli. Bu konuda emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Bir şeyi daha önemsiyoruz. Avrupa ile Asya arasında özellikle uluslararası taşımacılıkta en kısa, en kestirme, maliyeti en düşük orta koridoru oluşturmak ülkemiz için önemli. Orta koridorun tamamlayıcısı olarak Marmaray'ı yaptık, Bakü-Tiflis-Kars da bitmek üzere."

"Teker deyip geçmeyin"

Yerli sanayiyi geliştirmenin önemine dikkati çeken Arslan, şöyle devam etti:

"Kendi rayımızı geliştirmek adına, kendi araçlarımızı, kendi tekerlerimizi üretmek adına önemli mesafeler katettik. 'Teker' deyip geçmeyin. Gerçekten çok önemlidir. Onun için Kardemir'de kendi mevcut hatlarımızda kullanmak üzere ray ürettik. Onun için araç parkımızı modern hale getirdik. Mevcut konvansiyonel hatlarımızı hem iyileştirdik hem elektrikli hale hem sinyalli hale getiriyoruz. Yüksek hızlı tren işlemecisi olan önemli ülkelerden biri haline geldik. Elbetteki bu bizim için çok önemli. Yine demiryolu endüstrisini geliştirmek adına Erzincan'da ray bağlantı elemanları üretiyoruz, ihraç ediyoruz. Adapazarı'nda yüksek hızlı tren araçlarını metro araçlarını üretebilecek fabrikayı kurduk. Karabük'te hızlı tren raylarını da üretmeye başladık. Kırıkkale'de tekerlek takımlarını MKE ile üretiyoruz. Çankırı'da hızlı tren makas fabrikasını kurduk. Eskişehir'de TÜLOMSAŞ'da da yıllardır yeni nesil lokomotif üretip ihraç ediyoruz. Milli motorun da üretimine başladık."

Rakiplerinden yüzde 26 daha hafif

Yerli yük vagonunun avantajlarından bahseden Arslan, şu bilgileri verdi:

"Birincisi 29,5 metre uzunluğuyla 2 vagonluk konteyneri tek bir vagonda taşıyabilme özelliği çok önemli. Benzer vagonlardan yaklaşık 9,5 ton daha hafif olması bir başka önemli özelliği. Bu yüzde 26 daha hafif olması anlamına geliyor. Yine 25,5 ton boş ağırlığıyla Avrupa'daki eş değer vagonlara göre 4 tondan daha fazla yük taşıma fırsatı veriyor. Taşıma kapasitesindeki bu artış işletmeciye elbetteki yüksek fayda avantajı demek. Daranın hafifliği nedeniyle de yüzde 15 oranında daha fazla yük ya da daha düşük maliyet demek. Ülkemizde ilk defa üretilen 3 adet H tipi boji ve kompak fren sistemi sayesinde yüzde 15 oranında yük taşıma maliyeti düşürülmüş durumda. Seyir sırasındaki düşük ses seviyesi de gürültüden uzak yine bu yük vagonlarımızın işletmecilik anlamındaki bir başka avantajı.

İki adet vagonun görevini görebilen tek bir adet yeni nesil milli yük vagonunun üretim maliyeti de yüzde 15 daha düşük. Elbetteki aynı zamanda bu uzun soluklu bakım maliyetinin de düşük olması anlamına geliyor. Prototip olarak üretilen vagonun kısa bir sürede seri üretimine geçilmesi ve buradan da inşallah ihracatı amaçlıyoruz. TÜDEMSAŞ'da çalışan arkadaşların bir sözü var. Bu sene 150 tane üretim yapıp hem iç piyasaya hem ihracata sunmuş olacağız."

Kaynak: dunya.com

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr