Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / GÜMRÜKLERDE "MÜHÜRSÜZ" SİSTEME GEÇİLİYOR

GÜMRÜKLERDE "MÜHÜRSÜZ" SİSTEME GEÇİLİYOR

GÜMRÜKLERDE 14.03.2017İTO Meclis toplantısında konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Artık gümrüklerde mühür kullanmadan başka bir sisteme geçelim. Bunun talimatını da verdim, çalışılıyor" açıklamasını yaptı.

Tüfenkci, İTO Meclis toplantısında yaptığı konuşmanın ardından meclis üyelerinin sorularını yanıtladı.

Yeni antrepo açılış izinlerine ilişkin, Tüfenkci, İstanbul'da 188 tane genel, 80 tane özel antrepo olduğunu, bunların doluluk oranı yüzde 50 olduğunu anımsattı.

Bülent Tüfenkci, yeni bir antrepo açma izni verilemeyeceğini çünkü yeni depo açıldığında doluluk oranın yüzde 50'den yüzde 25'e düşebileceği, ancak antrepolarda doluluk oranının yüzde 70-80'lere çıkması halinde yeni antrepo açılmasına izin verebileceklerini söyledi.

Bakan Tüfenkci, gümrüklerde kullanılan Bilge Sistemi'ndeki sorunlara ilişkin, "Yeni Bilge Sistemi yazılımını ihaleye verdik. Bu sisteme 2018'de yeni sisteme geçeceğiz." cevabını verdi.

Kaçakçılıkla mücadelede cezaların gümrüklerde beyan edilen tutara göre verilmesine ilişkin ise Tüfenkci, bu konuyla ilgili yeni metni hazırladıklarını, 16 Nisan'dan sonra kararın çıkacağını söyledi.

Tüfenkci, aynı sokakta yan yana açılan zincir marketlere ilişkin de "Yeni bir program yapıyoruz. Sokak sokak kaç tane market olduğunu göreceğiz. Etki analiz yapalım, birlikte karar verelim, bu konuyu tartışalım." değerlendirmesinde bulundu.

Şehir içi mal taşımalarından KDV indirimi talebine ilişkin Tüfenkci, konuyu Bakanlar Kurulu'nda Maliye Bakanı'na ileceğini ifade etti.

- Trafik sigortaları

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, trafik sigortalarında fiyatlarının halen yüksek olmasına ilişkin ise, "Hazine bu yönde çalışma yapıyorlar. Onların öngörülerine göre önümüzdeki dönemde çalışmaların etkilerini görecekleri yönünde. Bir etki görülmezse yeni müdahaleler yapmak gerekir." dedi.

İthal edilen ürünlerin ücreti karşılığında özel laboratuvarlarda tahlil edilmesi sorusuna Tüfenkci, diğer bakanlıkların da laboratuvarların bir sistem içerisine alınmasına yönelik bir çalışma yaptıkların aktardı.

Tüfenkci, İstanbul'da gıda depolama alanı eksikliğiyle ilgili olarak, "Bakanlığımız ve Ulaştırma Bakanlığın lojistik ticaret merkezleri oluşturma projesi var. Bu projeyi İstanbul'da uygulayabiliriz. Bu merkezler sadece ticari aktarma merkezi değil, toptan ticaretin yapıldığı bir merkez konumunda. Tuzla ve Çorlu'da bir yer temin ediyoruz. Böyle bir projeyi gerçekleştirmek istiyoruz." açıklamasında bulundu.

- Yeşil pasaport başvuruları

Yeşil pasaport fiilen ne zaman verileceğini ilişkin Tüfenkci, yeşil pasaport talep eden işadamlarının gerekli müracaatı İçişleri Bakanlığı'na yapabileceklerini söyledi.

Tüfenkci, yaş sebze ticaretinin yeniden düzenlenmesi yasasıyla yeni hallere soğuk hava depolarını zorunlu hale getireceklerini kaydetti.

Hurda metal ihracatının yasaklanmasına yönelik talebe Tüfenkci, metal sektörünün hurda ihtiyacı olduğunu ve Maliye Bakanlığı ile konuyu görüşeceğini belirtti.

Tüfenkci, ihracat işlemlerinde gümrük mührünün okunaklı olmamasından kaynaklanan sorunlara ilişkin ise "Konuyla ilgili genelge yayınladık. Ama artık gümrüklerde mühür kullanmadan başka bir sisteme geçelim. Bunun talimatını da verdim, çalışılıyor. Başka bir sisteme geçelim, mühür işini bırakalım." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: lojiport.com