Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / REVİZE GÜMRÜK BİRLİĞİ İLE AB İHRACATIMIZ FIRLAYACAK

REVİZE GÜMRÜK BİRLİĞİ İLE AB İHRACATIMIZ FIRLAYACAK

REVİZE GÜMRÜK BİRLİĞİ İLE AB İHRACATIMIZ FIRLAYACAK28.02.2017Türkiye-Özbekistan İş Forumu'na katılan Bakan Zeybekci, "En geç 2018'in ilk yarısına kadar Gümrük Birliği Anlaşması güncellenecek. İhracatımızdaki % 49'luk AB payı 60'lara tırmanabilir" diye konuştu.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, bu yıl veya en geç 2018'in ilk yarısına kadar Türkiye ile AB arasındaki Gümrük Birliği Anlaşması'nın güncelleneceğini belirterek, "Yani ihracatımızdaki yüzde 49'luk AB payı çok hızlı bir şekilde yüzde 60'lara doğru tırmanma imkanına sahip olacak" dedi. Zeybekci, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun (DEİK) düzenlediği Türkiye-Özbekistan İş Forumu'nda yaptığı konuşmada, bu iki ülkenin Türk dünyasının en yüksek nüfusa sahip ülkeleri olduğunu söyledi.

YAPACAK ÇOK İŞ VAR

Zeybekci, çok sık bir araya geleceklerini kaydederek, "Çünkü 2017 yılında yapacağımız çok iş var. 2017, hem bir ivmenin başladığı, hem de geleceğin yeniden planlandığı, hukuki ve teknik alt yapının sağlam temellere oturduğu yeni bir dönemin başladığı yıl olacak" ifadelerini kullandı. Özbekistan Başbakan Yardımcısı Azimov'un kendisine iki ülke arasındaki mevcut 1.2 milyar dolarlık ticaret hacminin kendiliğinden oluştuğunu söylediğini anlatan Zeybekci, "İnşallah bundan sonra bu rakamı katlayacağız. Destek vermeye başladıktan sonra hızlı bir şekilde ilerleme sağlanacak" dedi.

1.2 milyar $'lık ticaret başımızı öne düşürüyor

Bakan Zeybekci, aynı köklere sahip 110 milyonluk iki ülkenin aralarındaki ticaret hacminin 1.2 milyar dolar olduğu söylendiğinde başlarının öne düştüğünü aktardı. Bundan bir ders çıkarmaları gerektiğini ifade eden Zeybekci, "Bu yüzden dedik ki 2017 yeni bir seferberliğin başladığı yıl olsun. Tarımdan tekstile, konfeksiyondan elektrik-elektronik ve kimyaya, turizmden makine sanayi ve lojistiğe kadar 9-10 ayrı sektör belirledik. Bunları hacim ve önem sırasına göre yeniden bir değerlendirme yapacağız" diye konuştu.

Türk şirketlere davet

Özbekistan Başbakan Yardımcısı Rustam Azimov da, "Türk partnerlerimizle petrokimya alanda da işbirliği yapabilmeyi umuyoruz. Özbekistan'daki altın, uranyum gibi madenlerin çıkarılıp işlenmesi konusunda da işbirliği yapabiliriz" dedi. Demiryolu ağını ikiyekatladıklarını belirten Azimov, demiryolu ve otoyol gibi altyapı yatırımlarını Türk şirketleriyle yapabileceklerini söyledi.

İşbirliğinden marka çıkar

DEİK Başkan Yardımcısı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ise, şunları söyledi: "Farklı sektörlerde güçlü yanlarımızı keşfederek, Özbekistan'dan başlayarak tüm Avrasya coğrafyasına Türk-Özbek işbirliğini bir marka olarak yerleştirmek istiyoruz."

Kaynak: lojiport.com

 

 

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr