Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / MARMARALI SANAYİCİLER BALIKESİR TRENİNİ KAÇIRMASIN!

MARMARALI SANAYİCİLER BALIKESİR TRENİNİ KAÇIRMASIN!

MARMARALI SANAYİCİLER BALIKESİR TRENİNİ KAÇIRMASIN!17.02.2017Balıkesir Sanayi Odası Başkanı Uğur, Balıkesir OSB’ye 2016’da 1 milyar TL’lik yatırım yapıldığını, bu yıl da yatırım konusunda umutlu olduklarını belirterek, "Marmara Bölgesi’nde dar alana sıkışmış sanayiciler Balıkesir’e yatırım için geç kalmamalı” dedi.

Balıkesir Sanayi Odası (BSO) Başkanı İsmail Uğur, Balıkesir sanayicileri olarak 2016 yılını, terör olayları, Rusya ile uçak krizi, döviz kurundaki hareketlilik gibi olumsuzluklara rağmen yatırım anlamında iyi geçirdiklerini söyledi. DÜNYA gazetesi Balıkesir Temsilcisi Halim Aslan ile konuşan Uğur, 2017’nin ilk günlerinde aldıkları büyük yatırımlarla yeni yıldan da umutlu olduklarını vurgulayarak, “2016’da Kale Grubu ile yaptığımız anlaşmaya benzer yatırımlar bu yıl da devam etti. Kale Grubu, Kalekim tesislerini Balıkesir’e taşıyor. 2017 yılının hemen başlangıcında yeni yatırımlar geldi. Şişecam Topluluğu ile yakın zamanda sözleşme imzaladık. Yakın dönemde Filli Boya ile bir sözleşmemiz olacak. Son bir yılda Balıkesir OSB’de (BALOSB) sanayicinin yaptığı yatırımların tutarı yaklaşık 1 milyar TL’dir. Buna benzer yatırımlar gelmeye devam edecek. İstanbul, Kocaeli, Bursa gibi kentlerde dar alana sıkışmış sanayicilerin, altyapı donanımı tamamlanmış Balıkesir’e yatırım için 2017 yılını iyi değerlendirmeleri gerekiyor. Balıkesir trenini kaçırmasınlar” diye konuştu.

Balıkesir, Marmara’da merkez olacak

Hükümetin uygulamış olduğu vizyon politikalarının kentin gelişmesinde büyük rol oynadığını aktaran Uğur, Osmangazi Köprüsü ve Çanakkale Köprüsü ile birlikte İstanbul-İzmir otoban çalışmaları da bittiğinde Balıkesir’in Marmara Bölgesi’nin merkezi haline geleceğini dile getirdi. OSB’lerde arazi fiyatlarına zam yapmadıklarını aktaran Uğur, “ Çevre illere ve sanayi illerine baktığınız zaman oralarda arazi fiyatları yüksek iken, bizde fiyatlar daha düşük, aynı zaman da oralara da eleman bulmak zor iken Balıkesir’de eleman temin etmek daha kolay. Öte yandan hem üniversitenin içinde hem de OSB’de Teknokent ile ilgili yatırımımız olacak. Teknokent ile ilgili şirketi kurduk ve çalışmalara başladık. Bu konuyla ilgili de yatırımcıları bekliyoruz. Ayrıca yine yeni yatırımlarla birlikte savunma sanayi, kompozit ve otomotiv yan sanayi ile ilgili kümelenmeler oluşturmayı planlıyoruz’’ dedi.

BALOSB’de şu an için boş parsel kalmadığını vurgulayan Uğur, “Kentteki ilgili kuruluşlarında görüşlerini alarak BALOSB’yi büyütme projelerini Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na ilettik” dedi.

Bandırma’da organize liman projesini hayata geçireceğiz

BSO’ nun Balıkesir merkez ve ilçeler olmak üzere bütün Balıkesir sanayisi ile ilgilendiğini ifade eden Uğur, “Bandırma’daki Rotterdam Liman Projesi’nin üzerinde önemle duruyoruz. Proje için Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Sanayi Bakanlığı ile görüşerek şu karara vardık; “Kocaeli’nde herkesin limanı farklı, kimse kimsenin limanını kullanamıyor. Bu durumda sıkıntıların yaşanmasına neden oluyor. Biz de bu durumun yaşanmaması için limanı bir şirkete verelim o işletsin diyoruz. Limanın arkasına fabrikalar kurulsun, bu şekilde ortak bir kullanım alanı oluşturulsun. Limanda bireysel hareket etmenin önüne geçmiş oluruz. Biz bunları düşünürken Port Of Rotterdam şirketi, Bandırma’ya yatırım kararı aldıklarını açıkladı. Şirketle yaklaşık 1.5 yıldır görüşüyoruz, karşılıklı heyetler gidip geliyor. Şirket dedi ki ‘Siz karar verin bu işi biz yapalım, minimum 5-6 milyar euro yatırım yapacağız ve biz yatırım yaptıktan sonra ardında 5-6 milyar euroluk da yatırım çekeriz’. Sonuç itibariyle Bandırma’da organize bir liman projesi hayata geçirmek istiyoruz. Projeyi Cumhurbaşkanı’na ve Başbakan’a sunduk. Biz de bütün çalışmalar olumlu” şeklinde konuştu.

Lojistik Köy ile BALOSB’ye liman gelmiş gibi olacak

Liman projesinin hayata geçmesi için çok çalışmak gerektiğini kaydeden Uğur, “Türkiye’nin cari açığına etki edecek büyüklükte bir proje. Diğer ismiyle Bandırma’daki kimya sanayicilerin kümelenme projesi de diyebiliriz. Metal ve kimya sanayicileri Bandırma’da kümelenmek istiyor. Metal ve sanayicilerin olduğu bir OSB olacak. Şu an limanın işletmesi için en büyük aday Port Of Rotterdam şirketidir. Öte yandan TCDD’nin 25 milyon TL’lik Lojistik Köy Projesi de faaliyete başladı. Lojistik firmalarını davet ederek yatırım yapmalarını istedik. Şubat ayı sonu gibi artık Balıkesir OSB’de yatırım yapan biri buraya liman gelmiş gibi konteynerini teslim edecek ve burada iş bitecek. Yakında gümrük de gelecek. Gümrük için de başvurduk. Bunların hepsini ele aldığımızda BALOSB’ye liman gelmiş gibi olacak. Buradan yüklenen mal istenilen her yere gönderilebilecek” ifadesini kullandı.

Kadınlar iş hayatında daha çok yer alacak

Kentin, bütün ulaşım ağlarına yakın olduğunu belirten Başkan İsmail Uğur, “Balıkesir’de sosyal hayat olanakları yüksek. Büyükşehir Belediyesi’nin hayata geçireceği yeni projelerle yaşam koşulları daha da gelişecek. Balıkesir’i tercih eden yatırımcılar için bütün kurumlar birlik içinde çalışıyoruz. İşgücü olarak yeterli durumdayız. Balıkesir OSB’de bütün altyapı çalışmaları tamamlandı. Kente yapılan yeni yatırımlara karşın biz de mesleki eğitim atölyeleri kurarak, mesleki eğitimler verip teknik anlamda donanımlı elamanlar yetiştiriyoruz. Bu çalışmalarla yatırım yapan firmalara nitelikli eleman altyapısını sağlamış oluyoruz. Özellikle son dönemde kadınlar iş hayatında aktif bir şekilde yer almaya başladı. Biz de sanayi odası olarak kırsal ve civar bölgelerde ikamet eden kadınlara odamız bünyesinde kurduğumuz atölyelerde eğitimler vererek; kaynakçı, tornacı, CNC ve elektrikçi olmalarını sağlayacağız. Halihazırda OSB’yi gezdiğinizde birçok kadın tornada, CNC’de çalışıyor durumda. Kadınlar ekonomik özgürlüklerini eline aldıkları için çalışma hayatında aktif bir şekilde yer alarak, katma değer yaratmak istiyor. Artık, kadının da sanayide önemli bir yeri var. 2018 yılının ilk yarısında aldığımız yatırımların birçoğu bitmiş olacak. Biz de şimdiden kalifiye elman sorununu çözerek onlara eleman teminini sağlamış oluyoruz” ifadesini kullandı.

REFERANDUM SONRASI MAYISTA İŞLERİN AÇILMASINI BEKLİYORUZ

Bu yılın iyi geçeceğinden umutlu olduklarının altını çizen BSO Başkanı Uğur, ‘“Önümüzde referandum var. Referandum iyi geçecek. Türkiye’nin önündeki en büyük sıkıntı bürokrasi sorunudur. Bu sorunun referandum ile birlikte çözüme kavuşacağına inanıyoruz. Bu sorun çözüldüğünde sanayicinin işini daha hızlı halletmesi mümkün olacak. Referandumu da atlattıktan sonra mayıs ayı gibi işlerin açılmasını ve piyasaların canlanmasını bekliyoruz” diye konuştu. Hükümetin açıkladığı teşvik paketlerinin piyasalara çok büyük katkı sağladığını ifade eden Uğur, “Teşvik programları piyasaya hareketlilik katarak zor zamanlar geçiren vatandaşın elini rahatlattı. Rusya krizi bize şunu gösterdi; Sürekli sabit bir yere mal satmak yok. Alternatif pazarlar da bulmamız gerekiyor. Alışkanlıklarımızdan vazgeçmeliyiz ve yeniliklere açık olup yeni pazarlar araştırmalıyız. Krizleri fırsata çevirmek çok önemli, üreticilerimiz çok daha fazla gezip araştırmalı, durağan değil sürekli hareket halinde olmalıyız. Dış pazarlarla iletişimi kuvvetlendirmek gerekiyor” açıklamasını yaptı. Uğur, 15 Temmuz’daki darbe girişiminin başarısızlığa uğradığını, Türkiye’nin süreçten başarıyla çıktığını belirterek, “Ama 15 Temmuz gösterdi ki, Ülke olarak yalnızız; bizim bizden başka dostumuz yok. Bundan dolayı milli birlik ve beraberlik için de çok çalışıp başarılı olmalıyız” açıklamasını yaptı.

İSTİHDAM SEFERBERLİĞİNE TAM DESTEK VERİYORUZ

İstihdamı geliştirmek için üyelerine, her hafta iş arayanların kısa özgeçmişlerini ulaştırdıklarını belirten Uğur, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başlattığı istihdam seferberliğine tam destek veriyoruz TOBB’un Ekonomi Şurası toplantısından Balıkesir’e döner dönmez ilgili kurumlarla irtibat sağlayıp çalışmalara başladık. Bölgemiz ve ülkemiz için her türlü fedakarlığa hazırız. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ve milletimizin basiretli duruşuyla her zorluğu aşacak güce ve azme sahip olduğumuza inanıyoruz. Ayrıca OSB’lerden arsa tahsisi yapan, fabrika kuran veya faaliyete başlayan sanayicilerimize destek vermek adına Cumhurbaşkanımızın kendilerini kabul edip, küçük bir hediyeyle onurlandırmasının sanayicimizin moral gücünü arttıracağına ve yeni yatırımlar açısından da teşvik edici olacağına inanıyoruz” şeklinde konuştu.

TEKNOKENT PROJESİ YAKIN ZAMANDA HAYATA GEÇECEK

BSO Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Uğur, BSO,Ticaret Odası, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Balıkesir Üniversitesi’nin ortak projesi olan Teknokent’in yakın zaman da ihalesini gerçekleştireceklerini belirterek, “Teknokent’in hem üniversitede hem de Balıkesir OSB’de bir şubesi olacak. Teknokentin yapımı tamamlandığında Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarına aktif bir şekilde başlayacağız. Mart ayında teknoloji buluşmaları yapacağız. Bu buluşmaları firmaların teknolojiye yönelik dönüşümlerini gerçekleştirmeleri için yapıyoruz. Şirketlerin artık ürünlerini internetten satması gerekiyor bunu gerçekleştirmeleri için de Sanayi 4.0 a uyumlu olmaları gerekli. Biz de bunu gerçekleştirmek için çalışıyoruz. KOBİ’lerin ve sanayicilerin dijital dönüşümü sağlamaları şart” dedi.

Kaynak: dunya.com

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr