Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Karayolu / TANK KONTEYNERLER KAPIKULE’DEN ÇIKAMIYOR

TANK KONTEYNERLER KAPIKULE’DEN ÇIKAMIYOR

TANK KONTEYNERLER KAPIKULE’DEN ÇIKAMIYOR09.02.2017Tank operatörleri, “içine mülteciler giriyor” gerekçesiyle demiryoluyla Kapıkule’den çıkış yapamıyor. Mültecilerin mühürlü tank konteynerlere de girebilmesi, TCDD ve Gümrük Muhafaza Müdürlüğü’nün zafiyeti olarak açıklanıyor.

İhracata yine Kapıkule engeli. Hafta sonu uzayan TIR kuyruklarına kaçak mülteci girdiği gerekçesiyle çıkış yapamayan tank konteynerleri de eklendi. Yaklaşık 15 gün önce tank konteynerlerinin içine saklanarak Macaristan’a kadar giden kaçakların ortaya çıkmasıyla gündeme gelen sorun giderek büyüyor.

Konuştuğumuz bir tank operatörü yetkilisi, TCDD ve Gümrük Muhafaza Müdürlüğü’nden sorunun çözümü için daha hassas davranmaları gerektiğinin altını çizerek şöyle konuştu:

“Tüm önlemlerimizi aldığımız halde kimyasal tankların içine giriyorlar. Geçtiğimiz günlerde Kapıkule’ye gelmeden 17 mülteciyi yakaladık ve çıkardık. TCDD ve Gümrük Muhafaza Müdürlüğü’nü uyardık. Kapıkule’de X-Ray cihazı yok alınırsa faydalı olacağını düşünüyoruz. Geçenlerde bir konteynerde 5 kişi yakalandı, içinde 500 bin Euro’luk yük vardı, yükün yarısını boşaltıp girmişler. Boşaltılan yük de kayıp. Biz bu konteynerin Kapıkule’ye sapasağlam geldiğini biliyoruz. Yani TCDD ve Gümrük Muhafaza’nın kontrolünde olan bir durum. Yetkililerden daha sağlıklı kontroller yapmalarını istiyoruz.”

Kaçaklar içerden bilgi mi alıyor?

Tüm riskleri alarak tank konteynerlere giren kaçakların oldukça donanımlı ve bilgi sahibi olduğunu kaydeden yetkili şöyle devam etti: “Mühürlü konteynerin arkasına bir cıvata takıyorlar, ellerinde gres yağına kadar malzeme var. Mülteciler hava alsın diye çelik uçlu bir matkapla deliyorlar. Çok donanımlı bir yapıyla karşı karşıyayız. Bunda görevlilerin de ihmali olduğunu düşünüyoruz. Bu yüzden çıkış yapamıyoruz. Bu hafta sadece 45’lik konteynerlerle çıkış yapacağız. Tank konteynerler için sorun çözülene kadar bekleyeceğiz. Deniz yoluyla gidilse aynı olay onların da başına gelecektir. Çıkışları durduruyoruz diyene kadar kimse yerinden kıpırdamadı. Bir demiryolu operatörü olarak çözüm bekliyoruz. Sorun, hem TCDD, hem de Gümrük Muhafaza’dan kaynaklanıyor. Biz gerekli önlemleri aldık, kontrollerimizi yapıyoruz. Sonuçta olan Türk ihracatçısına ve sanayiciye oluyor. Birçok firma bu sorunu yaşadı. İşin bir ilginç yanı da ithalat konteynerlerine girmemeleri. Hangi konteyner nereye gidiyor, ne malzeme var kişilerin bilgisi dahilinde. Bazen yanıcı tanklara da giriyorlar. Bu tanklar kapalı devredir. Kapağı açtığınızda içindeki amonyak havayla temas ettiği için sertleşip donar ve yurtdışındaki yıkanma bedeli 4.500 Euro. Boş bile olsa o bedeli ödüyorsunuz. Hiçbir tank operatörü bu ekstra masrafı kabul edemez, etmez.”

Kaynak: lojiport.com

 

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr