Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / BURSA 75 MİLYAR $’LIK İHRACAT İÇİN LOJİSTİK EYLEM PLANINI BELİRLEDİ

BURSA 75 MİLYAR $’LIK İHRACAT İÇİN LOJİSTİK EYLEM PLANINI BELİRLEDİ

BURSA 75 MİLYAR $’LIK İHRACAT İÇİN LOJİSTİK EYLEM PLANINI BELİRLEDİ09.02.2017Türkiye ekonomisinin lokomotif şehirlerinden birisi olan Bursa, 2023 yılı için belirlenen 500 milyar dolarlık ihracat hedefine 75 milyar dolarlık bir katkı sunmayı hedefliyor. Bölgede lojistik sektörünün gelişimi için gerekli eylem planını hazırladıklarını belirten Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, öncelikli olarak belirledikleri üç hedefi; lojistik zirvesi düzenlenmek, lojistik merkez oluşturmak ve sektörün nitelikli elaman ihtiyacının karşılanması için sürekli eğitim merkezi kurmak olarak açıkladı.

Üretim üssü konumundaki Bursa’nın Türkiye ekonomisindeki potansiyelini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bursa, tarihi kültürel mirası, doğal kaynakları ve yerel kabiliyetleri ile Türkiye ekonomisinin lokomotifidir. Tekstille başlayan otomotiv, makine, kimya ve gıda sektörlerinde hızla büyüyen güçlü bir ticaret ve sanayi şehriyiz. Ortak aklın hâkim olduğu, tüm dinamiklerin Bursa paydasında buluştuğu ve geleceğine emin adımlarla yürüyen bir kent kimliğine sahibiz. Bu güçlü sinerji, Bursa’mıza bugüne kadar başardıklarından çok daha fazlasını gerçekleştirme fırsatı sunuyor.

Bizler, bir taraftan konvansiyonel sektörlerimizde nitelikli ve katma değerli üretimin gelişmesini sağlarken, diğer taraftan da uzay, havacılık, savunma ve raylı sistemler gibi yüksek teknolojili ve yeni nesil sektörlerimizin merkezi olmayı hedefliyoruz. Firmalarımızda bu üretim altyapısı ve kabiliyeti var. BTSO öncülüğünde başlattığımız kümelenme ve Ur-Ge projeleri ile firmalarımızın sahip oldukları bu potansiyeli ortaya çıkarmak adına çok önemli adımlar attık. Bu projelerde 500’ün üzerinde firma, Odamızın liderliğinde geleceğe hazırlanıyor.

Tüm bu çalışmalarla birlikte Türkiye’nin ilk organize sanayi bölgesini hayata geçirme vizyonuna sahip olan Bursa, yüksek teknolojili üretim ve ihracat hedefleri doğrultusunda TEKNOSAB gibi dev bir projeye de kavuşuyor. Yaklaşık 25 milyar dolarlık bir yatırım öngörüsüyle hazırladığımız TEKNOSAB, Ar-Ge, tasarım ve mükemmeliyet merkezleri, lojistik imkanları ve üretim altyapısı ile ülkemizin ihracatına 40 milyar dolarlık bir katkı sağlayacak. Böylece Bursa büyüyecek, Bursa büyürse Türkiye büyüyecek.  

EN FAZLA İHRACAT YAPAN 2. KENT

Bursalı firmaların ihracatını güçlendirmeye yönelik çalışmalarınız hakkında bilgi verir misiniz?

Yıllık ortalama 12,5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren Bursa’mız Türkiye’nin en fazla ihracat yapan 2. kenti durumunda. Ancak bizler bugüne kadar başardıklarımızı yeterli görmüyoruz. Yeni pazar arayışlarımız sürerken mevcut pazarlardaki konumumuzu güçlendirmeyi hedefliyoruz. Bu kapsamda 3 yıldan bu yana sürdürdüğümüz “Küresel Fuar Acentesi Projesi” ile 80’i aşkın fuar organizasyonuna katıldık. Yüzlerce işadamımız ise ilk kez pasaport çıkartarak, yurtdışı tecrübesi kazandı. Bu fuarlar kapsamında 4 bin üyemizi dünyanın en prestijli fuarlarına taşıdık. Aynı şekilde ‘Ticari Safari Projesi’ ile 70’i aşkın ülkeden 8 bin 500 civarında kişiden oluşan alım heyetlerini Bursalı firmalarımızla bir araya getirdik. Türkiye’de en fazla Ur-Ge projesi geliştiren ve bu projeleri aynı anda yürüten kurumuz. Firmalarımıza eğitim, danışmanlık, tanıtım ve yurtdışı fuar destekleri için 150 milyon TL’lik kaynak oluşturduk.

Tüm bunlarla birlikte kentte yeni nesil fuar organizasyonları ile firmalarımızın üretimdeki gücünü ve ihracat potansiyelini geliştirmekteyiz. Hazırladığımız tanıtım ve işbirliği platformları Bursa’mızın ticaretine de yansıyor. Bursa’nın Kasım ayı ihracatı Türkiye ortalamasının 3 katından fazla arttı. Son 2 yılda Bilecik ve Eskişehir’in toplam ihracatçısı kadar yeni ihracatçı kazandık. 2023 yılında ülkemizin 500 milyar dolarlık ihracat hedefine 75 milyar dolarlık bir katkı sağlamayı hedefliyoruz.   

Lojistik sektörü, ekonomiyi nasıl etkiliyor, sanayicinin rekabet gücüne ne oranda katkı sunuyor?

Dünya ticareti teknolojik gelişmeye bağlı olarak sürekli bir değişim ve dönüşüm içerisinde. Yatırım, ticaret ve ulaşım zincirinin sağlıklı çalışması, rekabetteki yerinizi de belirler. Günümüzde firmalarımızın en önemli beklentileri arasında mal ticaretinin hızlı ve güvenli bir şekilde yapılmasıyla birlikte sağlayacağı maliyet avantajları gelmektedir.

Bugün yaklaşık 25 milyar dolarlık dış ticaret hacmine sahip olan Bursa’mızın ticaretini, sadece 6 yıl sonra tam 6 katına çıkarmayı hedefliyoruz. Bursa 2023 yılında 145 milyar dolarlık dış ticaretin döndüğü bir şehir olacak. Bizim de kurgumuzu bu hedefler doğrultusunda şekillendirmemiz gerekiyor.

Dünya ile rekabette bulunduğumuz coğrafya itibariyle önemli bir avantaja sahibiz. Asya ile Avrupa arasında önemli bir geçiş noktasındayız. Ancak hala mal ticaretimizde karayolu kullanım oranımız yüzde 76 seviyesinde. Oysa Avrupa’daki rakiplerimizin mal ticaretinde karayolu kullanım oranı yüzde 45’lerde. Bu durum hem şirketlerimizin maliyetlerinde ciddi artışlara neden olmakta; hem de her geçen gün büyüyen Bursa’da şehir trafiğini zorlamakta. Ülkemizin ticaret ve sanayi merkezi Bursa’nın karayolu ile birlikte deniz, hava ve demiryolu taşımacılığını da aktif olarak kullanması gerekiyor.   

Sanayimizdeki dönüşümün sembolü olan TEKNOSAB’ı, yüksek teknolojili üretim hedeflerimize sağlayacağı katkılarla birlikte, içerisinde barındıracağı lojistik merkezle de örnek bir yapıda kurgulamaktayız. TEKNOSAB’da hayata geçireceğimiz Lojistik Merkez, entegre ulaşım ağıyla firmalarımıza rekabette önemli avantajlar sağlayacak. 

HAVA KARGO TAŞIMACILIĞI İÇİN HAREKETE GEÇİLDİ

Bursa sanayicisi ve ihracatçısının lojistik alandaki kozunu güçlendirmek için özellikle hangi alanlarda çalışmalar yürütüyorsunuz?

BTSO olarak stratejik alanlarda 20 sektörel konsey oluşturduk. Ortak akıl doğrultusunda sektör temsilcilerimiz, akademisyenlerimiz ve kamu kurumlarının ilgili birimlerinden temsilcileri bir araya getirdiğimiz bu konseylerimizden biri de Lojistik Konseyimiz oldu. Konseyimizin lojistik sektörünün gelişimi adına gerçekleştirdikleri çalışmalar doğrultusunda eylem planlarımızı belirledik. Bu kapsamda; Bursa’da lojistik zirvesi düzenlenmesi, lojistik merkez oluşturulması ve sektörde nitelikli elaman ihtiyacının karşılanması için sürekli eğitim merkezi kurulması öncelikli eylem planlarımız arasında yer almakta. Tüm bu çalışmalarla birlikte Bursa'da hava kargo taşımacılığının da bir an önce başlatılması için BTSO olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yenişehir Havalimanı’mızdaki kargo depolarını hayata geçirerek, Bursa’da hava kargo taşımacılığını da başlatmayı hedefliyoruz.

Bursa’nın üretim ve sanayi konusundaki potansiyeli hakkında önemli açıklamalarda bulundunuz. 19 yıldır Bursa iş dünyasının profilini yansıtan ‘İlk 250 Büyük Firma Araştırması’nın sonuçlarını bizimle paylaşır mısınız?

Yaptığı ihracatla 112 ülkeyi geride bırakan Bursa, önceki yıllarda olduğu gibi 2015’te de ülkemizin sürükleyici gücü olmayı sürdürdü. Kentimiz iş dünyasının büyük gayretleri neticesinde Türkiye’mizin yaşadığı düşüşlerden Bursa’mız nispeten daha az etkilendi. 19 yıldan bu yana gerçekleştirdiğimiz Bursa’da ilk 250 büyük firma araştırmamız, işletmelerimizin performansını ortaya koyarken, kent ve ülke ekonomisi için önemli bulgular sundu. Buna göre Bursa ekonomisinin lokomotif sektörleri tekstil ve hazır giyim, otomotiv yan sanayi, gıda, tarım ve hayvancılık, makine ve teçhizat ile metal sektörlerimiz olmaya devam etti. Bu 5 sektörün sanayimiz içindeki payı 2015’te yüzde 75’e kadar yükseldi.

2015 yılında firmalarımızın ürettikleri katma değerde yüzde 30’a yakın bir sıçrama gerçekleşti. Bu artış, kent olarak yüksek katma değerli çalışmalara öncelik vermemizin sonucu oldu. Bursa’daki ilk 250 firmamızın vergi öncesi dönem kârları da 4,7 milyar TL’ye yükseldi. 229 firmamızın kârlılıkla kapattığı 2015 yılı, araştırmaya başladığımız tarihten bu yana en fazla firma sayısı ve en yüksek kârlılık düzeyi olarak kayıtlarımıza geçti.

‘250 Büyük Firma’ araştırmamızda ciro büyüklüğüne göre Bursa’da ilk 10’a giren firmalarımız sırasıyla; Tofaş, Oyak Renault, Bosch Sanayi ve Ticaret AŞ, CLK Uludağ, Borçelik, Sütaş, Aknur Döviz, Ecza Koop, Türk Prysmıan ve Özdilek’ten oluştu. Katma değere göre ilk 10 firma ise sırasıyla; Bosch, Tofaş, Oyak Renault, Korteks, Aunde Teknik, Özdilek, Sütaş, Borçelik, Boyteks ve Componenta’dan oluştu. Öz sermayelerine göre ilk 10’daki firmalarımız ise; Oyak Renault, Tofaş, Gemlik Gübre, Korteks, Bosch, Zorlu Enerji, Borçelik, Boyteks, Sütaş ve Özdilek’ten oluştu. Net aktifine göre ilk 10 sırada yer alan firmalarımız ise; Tofaş, Bosch, Oyak Renault, Gemlik Gübre, Zorlu Enerji, Korteks, Uludağ Elektrik, Karsan, Özdilek ve Borçelik. 2015 yılı dönem kârına göre ilk 10 sırada yer alan firmalarımız ise; Oyak Renault, Tofaş, Aunde Teknik, Korteks, Borçelik, Boyteks, Sütaş, Gemport, Ormo ve Gemlik Gübre’den oluştu. Bursa’da 2015 yılı içerisinde en fazla ihracat yapan firmalarımız ise sırasıyla; Oyak Renault, Tofaş, Bosch, Componenta, Aunde Teknik, Yeşim, Yazaki, Boyteks, Türk Prsymian ve Barsan Global Lojistik firmamız oldu. Geçtiğimiz yıl en fazla istihdam sağlayan firmalarımız ise sırasıyla; Bosch, Tofaş, Oyak Renault, Özdilek, Sütaş, Ar Güvenlik, Köfteci Yusuf, Aunde Teknik ve Yeşim Tekstil oldu. Üretimden yaptıkları satışlara göre yaptığımız sıralamaya göre ise ilk 10 sırayı; Oyak Renault, Tofaş, Bosch, Borçelik, Sütaş, Türk Prysman, Karsan, Componenta, Beyçelik Gestamp ve Martur aldı.

Kent ve ülke ekonomimize yüksek düzeyde katkı sağlayan, Bursa’mızı hedeflerimize taşımak adına var gücüyle çalışan tüm firmalarımıza sizlerin vasıtasıyla bir kez daha şükranlarımı sunuyorum.

Kaynak: lojistikhatti.com

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr