Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / UTİKAD KÜRESEL İLKELER SÖZLEŞMESİ İLE İLGİLİ İLK SORUMLULUK BİLDİRİM RAPORUNU YAYINLADI

UTİKAD KÜRESEL İLKELER SÖZLEŞMESİ İLE İLGİLİ İLK SORUMLULUK BİLDİRİM RAPORUNU YAYINLADI

UTİKAD KÜRESEL İLKELER SÖZLEŞMESİ İLE İLGİLİ İLK SORUMLULUK BİLDİRİM RAPORUNU YAYINLADI07.02.20172015 yılında Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’nin (United Nations Global Compact) taraflarından biri olan Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği UTİKAD, ilk sorumluluk bildirim raporunu yayınladı.

Sözleşmeye sürdürülebilir bir lojistik kültürü hedefiyle imza atan UTİKAD, iki yıl boyunca ‘sürdürülebilir ve kapsamlı küresel ekonomi’ kapsamında hayata geçirdiği projeleri paylaştığı raporun yayınlanmasının ardından tüm üyelerini de dünyanın en yaygın sürdürülebilirlik platformuna katılmaya davet etti.

Faaliyet gösterdiği tüm alanlarda lojistik sektörünün geleceğini gözeten Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği UTİKAD, Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi kapsamındaki ilk sorumluluk bildirim raporunu yayınladı. Küresel İlkeler Sözleşmesi’ne 2015 yılında taraf olan UTİKAD,  son iki yılda yapılan faaliyetleri içeren raporun yayınlanmasının ardından tüm üyelerini sözleşmeye taraf olmaya davet etti.

12 bini aşkın imzacısıyla dünyanın en yaygın sürdürülebilirlik platformu olan Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi (UN Global Compact), yolsuzlukla mücadele, insan hakları, çalışma standartları ve çevre başlıklı dört ana alanda 10 ilkesi ve "sürdürülebilir ve kapsamlı küresel ekonomi" vizyonu ile uluslararası düzeyde faaliyetlerini yürütüyor.

Topluma ve çevreye saygı bilinciyle Türkiye’nin ilk ‘Yeşil Ofis’ sertifikalı sivil toplum kuruluşu unvanına sahip UTİKAD, Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’ni 2015 yılında imzaladı. Sürdürülebilir kalkınma ilkelerini bütünsel bir bakış açısıyla benimseyerek çalışmalarını sürdüren UTİKAD, 2015-2017 yılları arasında sözleşme kapsamındaki faaliyetlerinden oluşan sorumluluk bildirim raporunu geçtiğimiz günlerde yayınladı. Raporun içeriğinde üyelerine ve sektöre eğitimden, sigortaya, çevreden, personel yönetimine kadar tüm boyutlarda sürdürülebilir kalkınma yaklaşımı çerçevesinde kazandırılan ürünler ve faaliyetler yer aldı.

UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Emre Eldener, raporda yer alan yazısında lojistik sektörünün temsilcileri olarak çevreye verilen zararı en aza indirmenin kendileri açısından taşıdığı öneme vurgu yaptı. Eldener raporda yer alan yazısında düşüncelerini şu cümlelerle dile getirdi; “UTİKAD, 2014 yılında İstanbul’da düzenlediği FIATA Dünya Kongresi’nde de ‘sürdürülebilirlik’ kavramını ana gündem maddesi olarak belirlemiştir. Bu çerçevede Bureau Veritas iş birliğiyle hazırlanan ‘Sürdürülebilir Lojistik Sertifikası’ dünyada bir ilk olma özelliği taşımaktadır. Çevre bilincinin nesilden nesile aktarılması gerektiği sorumluluğuyla hareket ederek üyelerimizi de bu konuda bilgilendirmekteyiz. Karayolu, denizyolu ve havayolunda yapılan taşımaların ‘en çevreci’ taşıma modu kabul edilen demiryoluna ve kombine taşımacılığa entegre edilebilmesi için de çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. ‘Küresel İlkeler Sözleşmesi’ni imzalayarak desteğimizi beyan ettiğimiz insan haklarına, çevreye, çalışma standartlarına ve yolsuzlukla mücadeleye ilişkin duyarlılığımız önümüzdeki dönemde de devam edecektir. Aynı zamanda bu ilkelerin geniş üye ağımız sayesinde Türkiye’ye yayılması da önceliklerimiz arasında yer almaktadır. UTİKAD olarak gelecekte de bu ilkelerin sürdürülmesi ve yayılması için üzerimize düşen görevleri yerine getireceğiz.”

UTİKAD, raporun yayınlanmasının ardından hazırladığı duyuru ile tüm üyelerine Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’ne taraf olmaları için çağrıda bulundu.

Küresel İlkeler Sözleşmesi UTİKAD Sorumluluk Bildirim Raporu 2017 için tıklayınız.

UTİKAD

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr