Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Üye Şirketlerden / EKOL LOJİSTİKİN TÜM ÇABASI DAHA YEŞİL BİR DÜNYA

EKOL LOJİSTİKİN TÜM ÇABASI DAHA YEŞİL BİR DÜNYA

EKOL LOJİSTİKİN TÜM ÇABASI DAHA YEŞİL BİR DÜNYA07.02.2017

Dünya kaynaklarının sınırsız olmadığını ifade eden Ekol Lojistik Taşımacılık Grubu Genel Müdürü Murat Boğ, firma olarak ‘gelecek kuşaklara daha yeşil bir dünya bırakmak’ ilkesini benimsediklerinin altını çiziyor.

Lojistik uygulamalarında ‘ekolojik denge ve çevreye saygılı’ bir yaklaşımı ilke edinen Ekol Lojistik, TEMA,VWF gibi STK’larla da işbirliği yapıyor. ‘Yeşil Lojistik’ konusunda son derece hassas olduklarının altını çizen Ekol Lojistik Taşımacılık Grubu Genel Müdürü Murat Boğ, Ekol’ün yeşil uygulamaları konusunda şu bilgileri veriyor: “Faaliyetlerimizi gerçekleştirirken doğayı ve çevreyi korumanın bilinci ile hareket ediyor, yeşil lojistiğe uygun ürün ve servisler geliştirdiğimiz projelere imza atıyoruz. Yeşil lojistik kapsamında hayata geçirdiğimiz projeler arasında; intermodal taşımacılık, doğa dostu tesis yatırımları, çevreci filo, TEMA, WWF gibi sivil toplum kuruluşları ile farklı işbirliklerimiz de yer alıyor.”

Her ay 850 futbol sahasına denk gelen oranda CO2 salımını azaltıyoruz

Ekol Lojistik, çevreye ve doğaya saygılı duruşunu, iş yapma biçimine de uygulayarak farklılık yaratıyor. Ekol Lojistik Taşımacılık Grubu Genel Müdürü Murat Boğ, “2008 yılında hayata geçirdiğimiz intermodal taşımacılık projemiz ile karayolu sefer sürelerini kısaltarak kendi Ro-Ro gemilerimiz ve tren seferlerimiz ile yükü dorseden ayırmadan taşıyor ve ciddi bir yakıt tasarrufu sağlıyoruz. Klasik karayolu taşımacılığına oranla her ay 850 futbol sahası büyüklüğünde ormana eşdeğer CO2 salımını azaltıyoruz” diyor. Boğ, Ekol’ün bu ve benzeri uygulamalarla daha yaşanılır bir dünya için farkındalık yaratmaya devam edeceğinin de altını özellikle çiziyor.

Ekol hatıra ormanları oluşturduk

Orman bağışlarında da Ekol’ün öncü rol üstlendiğini aktaran Boğ, “TEMA Vakfı ile olan işbirliğimiz doğrultusunda Ekol ailesi olarak müşterilerimize yeni yıl armağanı olarak verilebilecek en güzel hediyenin Türkiye’ye bir orman kazandırmak olduğuna inanıyoruz. Bu doğrultuda son 4 yıldır orman bağışı yapıyoruz ve şu ana kadar Urla, Salihli, Kadıovacık ve Burdur Tefenni Beyköy’de Ekol Hatıra Ormanlarını oluşturduk” diyor. Boğ, bu yıl TEMA-Ekol işbirliğini bir adım öteye taşıyarak 2 bin 500 çocuğun doğa eğitimi almasını sağladıkları bilgisini veriyor.

Ülkemizde çevre bilinci yeterli değil

Yeşil Lojistik’in gelişmiş dünya ekonomilerinde son derece kritik bir konu olduğunu ve bu alanda medyadan, eğitim alanına kadar ülkelerde çok çeşitli eğitimler verildiğini söyleyen Ekol Lojistik’in Taşımacılık Grubu Genel Müdürü Murat Boğ, “Gerçekçi olmak gerekirse, ülkemizde birey, kurum ve kuruluşların çevreye karşı olan sorumlulukları hususunda yeterli bilince ulaştığını söylemek maalesef mümkün değil. Her ne kadar bu yönde kamu ve özel kuruluşlar tarafından alınmış aksiyonlar olsa da bunların yeterli olmadığı ve gerekli hızda adımlar atılmadığını hepimiz biliyoruz” diyor. Bu çalışmaları daha genele yaymak ve projelere katılımları artırmak için kamu tarafından teşvik edici yasal düzenlemeler yapılabileceğini söyleyen Boğ, “Diğer yandan verilen yetki belgeleri kriterlerinin içine çevreye ilişkin yapılacak olan çalışmaları içeren maddelerin eklenmesi ve sorgulanması gerekiyor. Dünyada bunun çeşitli örneklerini görmek mümkün. 2005'te yürürlüğe giren Kyoto Protokolü ile çevrenin korunması ve karbon borsası uygulaması sera gazları salınımın düşürülmesi için ortaya atılmış en faydalı çözümlerden biri” diyor. Son olarak Boğ, ‘Yarınlarımızı kaybetmemek için dün almamız gereken aksiyonları bugün geç de olsa almalı ve yaşam biçimimiz olarak benimsemeliyiz’ vurgusunda bulunuyor.

İstanbul trafiğinden 100 bin treyleri çekiyoruz

Yeşil lojistik konusunda Ekol’ün son derece hassas davrandığını belirten Boğ, “Yalova’da yapımı devam eden Yalova Ro-Ro Terminali ile de 1 yıl içerisinde 3 milyon 700 bin kg CO2, 4 milyon km yol, 1 milyon 500 bin lt. dizel, 12 bin kg tehlikeli atık azaltımı sağlayarak, İstanbul trafiğinden 100 bin treyleri çekmiş olacağız” diyor.

WWF Türkiye Yeşil Ofis diplomalı ilk lojistik firmasıyız

“Tesislerimizi de çevreye duyarlı Yeşil Ofis programına uygun şekilde kuruyor; tüketimlerimizi WWF-Türkiye tarafından ölçümleterek azaltımı konusunda çalışmalar yürütüyoruz” diyen Ekol Lojistik Taşımacılık Grubu Genel Müdürü Murat Boğ, “WWF Türkiye Yeşil Ofis diplomalı ilk lojistik firmasıyız. LEED sertifikasına sahip olacak son tesisimizin ise şu anda Şekerpınar’da inşaat çalışmaları devam ediyor” açıklamasını yapıyor. Dünya kaynaklarının sınırsız olmadığının bilincinde olduklarını ifade Murat Boğ, Ekol Lojistik’in prensip olarak ‘gelecek kuşaklara daha iyi, daha yeşil bir dünya’ bırakmayı ilke edindiğini vurguluyor.

Kaynak: lojiport.com

 

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr