Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / LOJİSTİKTE 3 ANA SORUNA ÇÖZÜM ARAYIŞI BAŞLADI

LOJİSTİKTE 3 ANA SORUNA ÇÖZÜM ARAYIŞI BAŞLADI

LOJİSTİKTE 3 ANA SORUNA ÇÖZÜM ARAYIŞI BAŞLADI06.02.2017

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, lojistik sektörünün yaşadığı üç temel sorun olan; gümrüklerdeki fazla mesai ücreti, kurumlar arası çalışma saati uyumsuzluğu ve iç gümrüklerle ilgili sorunların çözümü için Ulaştırma Koordinasyon Kurulu kuracaklarını açıkladı.

Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen “İhracat Zirvesi 2016”da Türk ihracatının sorunlarını masaya yatırıldı ve 2023 hedefine ulaşmada yeni açılımlar tartışıldı. Zirvede düzenlenen “Lojistik ve Gümrük Paneli”nde sektörün sorunlarına çözüm için somut adım atıldı. Uluslararası lojistik sektörünün gümrüklerdeki mesai ücreti, kurumlar arası çalışma saati uyumsuzluğu ve iç gümrüklerle ilgili sorunların çözümü için Ulaştırma Koordinasyon Kurulu kurulacak.

2017 İHRACATTA ATILIM YILI OLACAK

Başbakan Binali Yıldırım ve Bakanların ihracatın sorunlarını yüz yüze dinlediği zirvede konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, son dönemde Hükümet tarafından ihracatı desteklemek için atılan adımların memnuniyet verici olduğunu ifade etti. Büyükekşi, “2017'yi önemli bir sıçrama dönemi olarak ilan edelim. 2017 bizim için çok önemli bir ivme yılı olsun. Biz bunu başarabilir miyiz? Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızın destekleriyle, Hükümetimizin attığı büyük adımlarla, fedakar ihracatçılarımızla başarırız. İnanır ve istersek tekeden süt bile çıkaracak bir milletiz biz. Bu hedefe ulaşmak için koşacağız. Dünyayı fellik fellik dolaşacağız. Dolaşacağız ki nasibimizi bulalım” dedi.

İhracat hedeflerine ulaşmak için üretimle birlikte tasarımı, yüksek teknolojiyi, inovatif fikirleri ve yüksek katma değerli Türkiye markasını kimseye ihtiyaç duymadan hayata geçirebilecek bir yapıyı birlikte inşa etmeleri gerektiğini vurgulayan Büyükekşi, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şükürler olsun ki içinde bulunduğumuz ve kaderimiz olan bu coğrafya bize sınırsız bir güç sunuyor. Bu gücü en iyi şekilde kullanmalıyız. Ağaçlarla uğraşırken ormanı asla gözden kaçırmamalıyız. Avrupa'ya, Ortadoğu'ya, Asya'ya ve Afrika'ya ihracatımızı hızlı bir şekilde artırmalıyız. Artık daha büyük işler başarmak için yeniden harekete geçmemiz gerekiyor. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün dediği gibi; Kendiniz için değil, bağlı bulunduğunuz ulus için el birliği ile çalışınız. Çalışmaların en yükseği budur.”

ULAŞTIRMA KOORDİNASYON KURULU OLUŞTURULACAK

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Zirvede düzenlenen Lojistik ve Gümrük Paneli’nde yaptığı konuşmada ise lojistik sektörünün mesai ücreti, kurumlar arası uyumsuzluk ve iç gümrüklerle ilgili sorunların çözümü için Ulaştırma Koordinasyon Kurulu kuracaklarını söyledi. Bu kurula TİM’in bir kişi vereceğini, Ekonomi, Maliye ve Gümrük ve Ticaret Bakanlıklarından birer kişi isteyeceklerini aktaran Büyükekşi, bu konuda gerekirse haftalık toplantılarla sorunun hızla çözmeyi hedeflediklerini kaydetti.

SÜREÇ KISALIRSA İHRACAT ARTAR

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Cenap Aşcı da, Ulaştırma Koordinasyon Kurulu’nun sekretaryasını bakanlık olarak üstlenebileceklerini belirterek öneriye destek verdi. Aşcı, komşu ülkelerde yaşanan karışıklıkların da etkisiyle Türkiye’nin Lojistik Performans Endeksi’nde iki sıra gerilediğini ancak yeniden üst sıralara çıkarmak için projeler hayata geçireceklerini vurguladı. Gümrük süreçlerini ihracatçılar için iyileştireceklerini belirten Aşcı, şu anda bir malın gümrüklerden geçmesinin 4 günü bulduğunu, bu sürenin 2 güne indirilmesiyle ihracatın artırılabileceğini vurguladı. Fazla mesai ücretleriyle ilgili sorunların giderilmesi için çalıştıklarını aktaran Aşcı, “2017 yılında sınır kapılarında Türk tırlarından alınan ancak yabancı araçlardan alınmayan fazla mesai ücretlerini Türk firmaları lehine olacak şekilde kaldıracağız. Kurumlar arası işbirliği için gümrük makamları olarak tek yetkili olacağız, hizmet veren birimlerin senkronize şekilde çalışılabilmesi için görüşmeleri devam ettiriyoruz, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak eksikliklerimizin farkındayız ve bu alanları iyileştirmek için projelerimize devam ediyoruz” dedi.

LOJİSTİK SEKTÖRÜNÜN ÜÇ SORUNU

Panelde konuşan Uluslararası Nakliyeciler Derneği Başkanı (UND) Başkanı Çetin Nuhoğlu ise, lojistik sektörünün 3 temel sorununu sıraladı. Nuhoğlu, gümrüklerde çalışan personelin fazla mesai ücretlerinin sektör üzerinde ciddi bir maliyet unsuru oluşturduğunu söyledi. Gümrüklerle ilgili çalışan kurumların mesailerinin bir birleriyle uyuşmadığını vurgulayan Nuhoğlu, “Her kurumun işe başlangıç-iş bırakma, yemek ve mola saatleri farklı. Birinde işinizi bitiriyorsunuz, diğeri tatile çıkıyor” dedi. UND olarak yaptıkları çalışmada Kapıkule sınır kapısında harcanan 100 dakikanın yalnızca 7 dakikasının verimli harcandığını belirten Nuhoğlu, bu yüzden ciddi kayba uğradıklarını kaydetti. Nuhoğlu, dış ticarette malların hem ülke içindeki gümrüklerde hem de kapıda kontrol edilmesinin lojistik ve zaman açısından sıkıntı yarattığını aktardı.

İHRACATCI İÇİN TEHLİKE ÇANLARI ÇALIYOR

Ekol Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Musul da Türkiye’nin, ihracatın önündeki mevzuat engelini süratle giderememesi halinde yurtdışına ticarette geri kalacağını, incir ve fındık dışında ürün satmakta zorlanacağını söyledi. Musul, “Gümrük Bakanlığı ihracatımızın iyileşmesi için pratik çözümleri süratle devreye almalı. İhracatın önündeki mevzuat engelini süratle kaldırmazsak ihracatımız için tehlike çanları çalıyor” dedi.

23 HEDEF PAZAR İLE STA ÇALIŞMASI YÜRÜTÜLÜYOR

“İhracat Zirvesi 2016”da düzenlenen “İhracatta Yeni Pazarlar” oturumunda konuşan Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şenel, Dünya Ticaret Örgütü’ne bildirilmiş 600’ün üzerinde Serbest Ticaret Anlaşması (STA) bulunduğunu, bunun 419’unun yürürlükte olduğunu söyledi. Dünya ticaretinin %82'sini STA’ların, ’unu Gümrük Birliği’nin, %8’ini ise tercihli ticaret anlaşmalarının şekillendirdiğini vurgulayan Şenel, bu çerçevede hem bölge ülkeleri hem de menfaatleri gereği ülke ihracatını artırmak için STA’lar konusunda çalışmalar yürüttüklerini anlattı. Şenel, başta Japonya ve Meksika olmak üzere dünyanın önemli pazarları ve ekonomileri ile 23 Serbest Ticaret Anlaşması (STA) müzakereleri yürütüldüğünü bildirdi.

E-TİCARET OSB’Sİ OLUŞTURULSUN

İhracat Zirvesi 2016’da düzenlenen ‘Dijital Dönüşüm ve e-ticaret’ başlıklı panelde konuşan sefamerve.com CEO’su Metin Okur devletten e-ticaret OSB’si oluşturmasını beklediklerini ifade etti. E-ticarette en büyük maliyetin depolama alanında olduğunu vurgulayan Okur, “OSB ile toplu kargo satın alması yapmak istiyoruz. E-ticaret firmalarını toplu olarak birleştirirsek, toplu kargo çıkışı yapabiliriz. Bir ihracatçı olarak tek başına bana maliyeti 15 euro. Toplu alırsak ve AB’ye kargo bedava dersek, Avrupa’ya çok miktarda mal satarız. Bir kişiden 100 euro almaya çalışıyoruz” dedi.

Alibaba.com Türkiye CEO’su Cüneyt Erpolat ise, Türkiye’nin e-ticarette bir marka çıkarmak için uygun bir ülke olduğunu söyledi. Erpolat, şunları söyledi: “Alibaba. com, dünyada internetin bile doğru dürüst olmadığı 1999 yılında e-ticarete inandı. Geçen 16 yılda dünyanın bir numarası oldu ve 300 milyar dolar büyüklüğe erişti. Türkiye’den de e-ticarette bir marka çıkma ihtimali var. Türkiye e-ticaret için uygun bir toprak. Doğru adımlar ve devlet desteği ile olması mümkün.”

Intel Türkiye CEO’su Burak Aydın da “Hollanda, 873 bin tarım istihdamı ile yılda yaklaşık 90 milyar dolar ihracat yapıyor. Türkiye olarak milyonlarca tarım işçisine sahibiz ama ihracatımız 20 milyar dolar. Hollanda tarımda makineleşme ve teknolojiyi çok iyi kullanıyor ve maksimum verim alıyor. Bizim de Hollanda gibi e-dönüşümün nimetlerinden faydalanmamız lazım” dedi.

Kaynak: lojistikhatti.com