Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Eğitim ve Etkinlikler / DÜNYA GÜMRÜK GÜNÜ TOPLANTISI TOBB’DA YAPILDI

DÜNYA GÜMRÜK GÜNÜ TOPLANTISI TOBB’DA YAPILDI

DÜNYA GÜMRÜK GÜNÜ TOPLANTISI TOBB’DA YAPILDI01.02.2017“Dünya Gümrük Günü” dolayısıyla düzenlenen kutlama programı, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde Başbakan Binali Yıldırım ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin katılımıyla TOBB İkiz Kuleler’de gerçekleştirildi.​

 “Dünya Gümrük Günü” dolayısıyla düzenlenen kutlama programı, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde Başbakan Binali Yıldırım ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin katılımıyla TOBB İkiz Kuleler’de gerçekleştirildi.​ Toplantıda bir konuşma yapan Başbakan Yıldırım, evsahipliği için TOBB’a teşekkür ederken, geçen yıl Dünya Gümrük Günü için "Dijital Gümrükler" temasının belirlendiğini, Türkiye'de bu temaya uygun birçok faaliyetin başarıyla tamamlandığını hatırlattı. Bu yıl kutlamalar için Dünya Gümrük Örgütü'nce "Etkin Sınır Yönetimi İçin Veri Analizi" temasının benimsendiğini belirten Başbakan Binali Yıldırım, bu çerçevede hem gümrük idarelerine hem de gümrük işlemlerine katkıda bulunan özel sektör kuruluşlarının, veri analizinin gümrük çalışmalarına sağladığı katkıya dikkati çekeceklerini vurguladı. Uluslararası iş birliğiyle taşımacılık hizmetlerinin etkinleştirilmesinde 2016'da yoğun çalışma gerçekleştirdiklerini, Gümrük ve Ticaret Bakanlığının, tır sistemine ilişkin teknik alt yapısı hazırlanan "e-TIR" projesine öncülük ettiğini anlatan Başbakan Yıldırım, projenin, ulusal gümrük sistemleri ile diğer paydaşlar arasında güvenli veri değişimi ve eşyanın ülkeler arasında güvenli, düzenli aktarımı imkanı getirdiğini vurguladı.

Ekonomide her şey kontrol altında

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ise konuşmasında, hükümet olarak ekonomi alanında da önemli adımlar atıldığına dikkati çekerek, "Ekonomide her şey kontrol altında. Ekonomimizi etkileyen, ekonomiyle ilişkili her konuda kolaylık sağlayan, iş adamlarımızı rahatlatan tedbirler alıyor, yeni teşvikleri uyguluyoruz." diye konuştu. Tüfenkci gümrüklerde gerçekleştirilen çalışmaları anlattı. Toplantının öncesinde TEPAV Direktörü Güven Sak’ın yönettiği panelde konuşan TOBB Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Burkay, faaliyetler hakkında bilgi verirken şunları söyledi: “Türk özel sektörünün çatı kuruluşu olan TOBB, 81 il 160 ilçeye yayılmış 365 oda ve borsası ve 1,5 milyonu aşan üyesi ile ekonominin nabzını yakından tutamaktadır. Birliğimiz, TIR Sistemi’nde kefil kuruluştur. 2016 yılında ihracatçılarımıza 15 milyar Avro kefalet sağladık. Bu sayede ülkemiz dış ticaret lojistik faaliyetlerinde 1 milyar dolarlık bir tasarruf elde etmiş oldu.” Dış ticareti kolaylaştırma anlamında bir diğer önemli faaliyetin de kara gümrük kapılarının modernleştirilmesi olduğunu vurgulayan Burkay, “2005 yılında, TOBB ile 137 Oda ve Borsanın ortaklığı ile kurulan Gümrük ve Turizm İşletmeleri Ticaret A.Ş (GTİ) “yap-işlet-devret” modeli çerçevesinde sınır kapılarını modernize etmektedir” dedi.

Kaynak: lojiport.com

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr