Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / DÜNYA GÜMRÜK GÜNÜNÜ KUTLUYORUZ

DÜNYA GÜMRÜK GÜNÜNÜ KUTLUYORUZ

DÜNYA GÜMRÜK GÜNÜNÜ KUTLUYORUZ26.01.2017Ticaretin kolaylaştırılması ve güvenliği noktasında önemli bir role sahip olan gümrük idareleri; lojistik sektörünün de etkili bir bileşeni olarak karşımıza çıkıyor. Asya ve Avrupa arasında bir aktarma merkezi olmayı hedefleyen ülkemiz için büyük bir adım olduğuna inandığımız Ticareti Kolaylaştırma Kurulu’nun kurulması ise lojistik sektörü açısından önemli bir adım olarak görülüyor.

Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Emre Eldener; “Ticareti Kolaylaştırma Kurulu’nda yer almak bizim için memnuniyet verici. Yönetim Kurulu Üyemiz Rıdvan Haliloğlu, kurulda UTİKAD’ı temsil ediyor. Bu bağlamda her zaman dirsek dirseğe çalıştığımız gümrük mensuplarının ‘Dünya Gümrük Günü’nü de kutluyoruz” diye konuştu.

Gümrük idareleri, uluslararası ticaretin kolaylaştırılması ve güvenliğinde önemli bir rol oynadıkları için lojistik faaliyetlerin de etkili bir bileşenidir. Ticaretin kolaylaştırılması; arz zinciri üzerinde, uluslararası ticaret altyapısının geliştirilerek rekabet gücünün artırılması yönünde birçok tedbirin alınmasını gerektirmekte ve bu yönüyle özel sektörün yanında ticaretle ilgili birçok kamu kurum ve kuruluşunu ilgilendiren bir süreci ifade etmektedir. Bu doğrultuda; küresel düzeyde yapılan en önemli çalışmalardan biri olan Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması, 29 Şubat 2016 tarihli ve 2016/8570 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile onaylanmıştır. Bu kararı takiben 3 Aralık 2016 tarihinde kurulan Ticaretin Kolaylaştırılması Kurulu, lojistik sektörü açısından büyük önem arz etmektedir.

Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD), Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığı Müsteşarları eş başkanlığında; Bilim, Sanayi ve Teknoloji, Çevre ve Şehircilik, Dışişleri, Ekonomi, Gıda, Tarım ve Hayvancılık, Gümrük ve Ticaret, Kalkınma, Sağlık, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlıkları ile Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND), Türk Standardları Enstitüsü (TSE), Türkiye Bankalar Birliği ve Gümrük Müşavirleri Dernekleri temsilcilerinin katılımlarıyla kurulan ‘Ticaretin Kolaylaştırılması Kurulu’nda görev almaktadır. Kurulun sektör açısından büyük önem arz ettiğinin altını çizen UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Emre Eldener, “UTİKAD Yönetim Kurulu Üyesi Rıdvan Haliloğlu, ‘Ticaretin Kolaylaştırılması Kurulu’nda derneğimizi temsil ediyor. DTÖ’nün iradesiyle kurulan bu kurulun küresel entegrasyon açısından önemli bir rol oynayacağına inanıyorum” diye konuştu.

Bu bağlamda 1 Ekim 1994 tarihinden itibaren adını “Dünya Gümrük Örgütü” (World Customs Organization-WCO) olarak değiştiren Gümrük İşbirliği Konseyi’nin ilk toplantısını gerçekleştirdiği 26 Ocak 1953 tarihi anısına her yıl kutlanan ‘Dünya Gümrük Günü’nü de kutlayan Eldener, “Bu alanda yapılan çalışmalar konusunda farkındalık sağlamasını diliyor, tüm gümrük mensuplarının Dünya Gümrük Günü’nü kutluyoruz” dedi.

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr