Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Dünyadan / GÜNEY KORE LOJİSTİĞİ ÜZERİNE NOTLAR…

GÜNEY KORE LOJİSTİĞİ ÜZERİNE NOTLAR…

GÜNEY KORE LOJİSTİĞİ ÜZERİNE NOTLAR…02.01.2017Bu köşeyi takip eden okuyucular bilirler. Geçen yazımda gündeme ilişkin konuları öne aldığım için, Aralık ayı başında ziyaret ettiğim Kore ile ilgili gözlemlerimi bu yazıma bırakmıştım.  Şimdi sizlere Kore notlarımı aktarıyorum.

Güney Kore’nin ticareti ağırlıklı olarak Çin ile gerçekleşmektedir. Bu durumun devam edeceği gözleniyor. Ancak, Türkiye için de son dönemlerde önemli bir konu olan OBOR (One Belt One Road- Bir Kuşak Bir Yol) projesi Kore’liler için de çok kritik.

OBOR, Çin Hükümeti tarafından, Çin’in üretiminin Batı’ya aktarılması amacıyla desteklenen ve içerisinde liman, yol, köprü v.b. unsurlarında olduğu bir Ekonomik İpek Yolu Kuşağı olarak değerlendirilebilir. Kore, bu kuşak içerisinde bypass edilmekten çok ürküyor ve nasıl içinde yer alabilirim kapsamında yoğun tartışmalara başlamış bile.

Kore limanları ve de özellikle konteyner limanları ile önemli bir ülke. Uzakdoğu’nun aktarma merkezi olarak da kendini konumlandırmış durumda. Bu durum, lojistik anlamında da bu ülkeyi önemli bir noktaya getiriyor.  Ancak, son dönemlerde liman sayılarındaki artış (diğer bir ifade yatırım fazlalılığı), Kore limanlarının sadece uluslararası limanlar ile değil kendi ülkesindeki limanlar ile de rekabetini kızıştırmış durumda. Örneğin, benim 30. yılı kutlamalarına katıldığım ve bir konuşma yaptığım Pyeongtaek limanının en büyük sorunlarından biri yine bu bölgeye çok yakın olan Incheon Limanı ile yaşadığı rekabet. Bu rekabetin yıkıcı olacağı konusunda hemen herkes hem fikir durumda. Çözüm olarak ise, kümelenme stratejisinin ön plana çıkarılması konuşuluyor.

Liman rekabetinde farklılaşma aracı olarak e-ticarete uyumlu liman unsuru çok öne çıkıyor. Alibaba gibi, e-ticaret dünyasında iş yapan işletmelerin, limanlardan en büyük beklentisi de dijital çözümleri müşterilerine sunabilme yeteneği oluyor. Yani sözün özü dijitalleşen her yerde kazanır.

2016 yılının bu son günlerinde hepinize güzellikler ile dolu bir 2017 yılı diliyorum. 2017 yılının ilk yazısı o yıla ilişkin tahminlerim üzerine olacak. Bakalım becerebilecek miyim?

Prof. Dr. Okan TUNA / Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Lojistik Yönetimi Bölüm Başkanı

Kaynak: yesillojistikciler.com

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr